懷孕原來唔易..

1001 回覆
5265 Like 125 Dislike
最近有賣廣告嗰間?
體外受孕(IVF)是一種輔助生育科技,用手術從女方體內取出卵子,然後跟男方的精子結合,受精卵會培養2-6天以成為胚胎,再把胚胎移植入女方子宮內,等待着床。
無留意佢有無賣廣告,J字頭
又係依啲例子,唔打算生見人生就生
所以隔籬啲環保post話唔會有下一代所以可以唔環保果班真係無遠見既弱智嚟
女方見到其他家庭有左小朋友,結果改變主義

港女特色
記得果陣
又係6星期未照到心跳
個醫生語氣好似唔係好樂觀咁,冇comfort 到我地
驚左兩星期
上baby kingdom睇,個個又話自己5週幾都照到又盛
D c9成日有問題上去問,問完又唔講自己最後點
越睇越驚
最後7週幾照到
果下控制唔到係產檢叫左出黎
自此我地轉左醫生
唔係懷孕本身唔易,係因為遲婚年紀大先搞到懷孕唔易
其實好多人有能力生完帶佢離開某個地方唔一定留死一個地方既
見人生就生 <- 其實係身邊朋友講解完
自己又計倒數有能力照顧
發現原來照顧小朋友唔係對付洪水猛獸咁大件事
所以改變諗法
(我初初以為湊仔真係會冇覺好瞓好辛苦
但睇倒朋友既經驗先知原來自己諗得太差)

所以絕對同意「一定唔會XXX」既諗法係弱智
冇一個人可以一早睇清哂事實既全部去下決定
因為人到中年成家立室左
就冇左中二病
保持心態良好
今日都唔撚知聽日咩事
預你老味測咩on9

預到咁準仲駛閪返工咩
我玩option仲好啦
香港醫生只會叫人等,然後無野做。

相反台灣同大陸係有急救方法,你做IVF,由第一周開始就要睇住hcg波幅達唔達標,唔達標有機會係血栓同免疫問題,但係香港唔信呢一套
生前生後真係兩個世界
生後一定少左自由, 但人生多左份責任同幸福感
起身同埋番到屋企到見個囡叫自己,掛住自己,真係好正
所有既攰,所有既付出都係值得
有時候見到佢行黎行去傻下傻下
都會有感動既感覺。
呢d野真係要做左家長先理解到
以前真係無咩同理心, 而家完全明白
養大個細路真係唔容易, 兩公婆真係要多包容
唔好俾曬一邊湊, 要幫手
呢度好有愛
樓豬同太太繼續加油
你完全錯撚哂重點勁撚弱智一味係度踩人
我完全唔撚知你點樣理解到「忽略三十歲唔易生依個因素」
我完全無care過依個point

我係講緊最佳生仔年齡既時候
絕大多數人根本無充足資源去生

今時今日廿零歲
我畀你月薪5/6萬養自己都係岩岩好
養埋個仔自己食屎咩

當你3-40歲搵到10皮一個月
都無心機生仔湊仔啦

其實醒d的就知
愈遲生反而付出愈大
對身體同精力的負擔愈多

早生的話,即使一開始經濟條件唔算好,但男人捱多幾年就上軌道,而女人早生亦有精神精力去湊仔,唔洗用一堆錢去補返身體,同請人去幫手
平均結婚年齡越推越後
所以我都話你咁廢真係唔好生好過生,
依家唔係叫你條弱智預測你人工要準到去個位數,依家係叫你條弱智預測你將來人工能唔能夠去到幾十萬至一百萬

睇死你條弱智永遠絕對無能力去到一百萬
同意

其實係佢地令自己變成一個更好的人

有時諗
如果單生或後生時已經識呢d野
成就一定更高
啱呀,咁你條弱智千祈記住唔好生
你要記得係你講過就算你3-40歲搵到10皮一個月都無心機生仔湊仔
唔好教精條濕鳩弱智吓
果啲弱智無得生對世界嚟講係好事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞