懷孕原來唔易..

1001 回覆
5265 Like 125 Dislike
大部份人係咁
然後人越老又開始越保守 細膽 親政府 唔想變
珍 我個時都係準備懷孕同d媽媽傾開
發現原來情況都普遍 只係大家都唔會公開講

生小朋友真係可以話上天既禮物
真係好多人想有但都係未有
斷斷續續試左3年
近排仲買埋滴雞精 我同太太都有食
但唔知點解太太食完到而家都未黎M 已經過左period差唔多一星期 但驗孕又驗唔到 我驚係咪d雞精搞亂左佢d hormones
本身已經食緊食好多supplements 再唔得真係要搵家計會
太太養好身子 bb 會嚟㗎

利申:PCOS 患者,想生仔應該踏咗半隻腳去輔助生育科
如果想生小朋友比個建議大家試下
叫女方用排卵紙,到排卵嗰三日內瘋狂扑野
瘋狂係講緊連續三日不少於三次
除咗嗰三日,其他日子唔好打飛機或者扑嘢
我個人覺得係work

如果想生小朋友
生之前諗清楚後果
做人父母好大責任
生咗小朋友之後,你嘅人生已經唔再屬於你
精神時間金錢思考等等等等嘅付出
唔好見人生自己又屎忽痕話生
養小朋友唔同養寵物
寵物你突然唔想養可以比愛協或搵下手主人
小朋友你唔想陪教養,佢下場會好慘
經驗之談
用排卵棒搵排卵日
前後一個星期開始每兩日交一次功課
(正常經期準可以由第9日開始,玩兩星期)
唔可以日日做,精子會稀
都唔可以隔三日,忍太耐精子質素會唔夠好
飲完酒後嘅精子唔用得要隔三日

另外女性要做運動會出汗同浸腳
有一小部份垃圾廢青日日怨天怨地,就可以代表晒全部人?
屋企人做左差唔多十年陪月
流產係好常見
有啲要陀2 3次先陀得穩

所以其實好小事,樓主唔洗咁悲觀
當然係中產有錢果班一係唔洗拖到咁老先嚟追(後生輕鬆生),一係搵代母,一係咩方案都有試,錢唔係問題

我都係用排卵紙
一個月就中左

我嗰時已經38

由知道之後一路驚到生之前
13週出血住院
捱過左好彩無事
跟住又驚T21
再嚟24週驚照結構

最後早左一星期食全餐
痛11個鐘後緊急開刀

樓主同太太要保持心境開朗

真係好多野擔心唔嚟諗唔嚟

有朋友做IVF 都試左幾次
最後自己搞左

由個天去決定俾唔俾啦
祝健康!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
太太都係第4週時發現有左
到第8週時第一次照超聲波
陀緊嗰時老婆話<好似唔覺有野咁>
(因為已經唔係第一胎所以知道有分別)
結果去到照
真係話係第4週停止左發育
醫生都係話其實機會率都有25%
因為老婆之前嘅gut feeling
所以醫生講嗰刻我地都唔算好震驚

記得醫生有句說話令我地好relief
佢話<baby 知道再發育落去對媽媽身體唔好
所以停止左長大>
用詞未必一樣,但意思大概係咁

我同太太都想為個夭折嘅baby做返啲野
所以我地去啲勞作舖買啲木屋仔嚟油顏色
小小佈置下
當係一個俾佢一個家
(同嗰啲養鬼仔、迷信、宗教野無關)
我覺得透過依個過程
令我地對件事有個了結

我同太太都已經可以坦然面對了
當然每個人唔同
未必會想放一件物件係度每日提醒自己

對原po嚟講同網友分享其實都屬於依一類修補自己心靈嘅過程
希望你見到其他人嘅故事
令你覺得可以稍稍釋懷
同埋嗰時真係要係儲埋排卵嗰前後兩日出精
我有跟陳慧林傳說
出完棟高腳半個鐘流入去
係架

我太太都小產過兩次
第一次又係陀左兩個月,bb突然無左心跳,要做人流
第二次就係陀到隻b四個月,做唐氏發現染色體有問題,b出世心臟會有問題,最終又要人流

而家,有兩個女,一個九歲,一個三歲

巴打,加油!
請問大家知唔知11周驗羊水對bb有冇危險?
呢個年代仲生仔?個仔出世個時真係多得你唔少
你三字頭就明
感覺有啲心酸

祝福你哋家庭幸福美滿
垃圾cm 真心on尻 個腦裝屎
大肚會比人笑,但係肥仔嘅話好可愛
3個月前流產其實好普遍
只不過平時好少人會講咁解
放鬆心情再黎過 好快會成功
但泰國好多蝦碌野

ryan從來不易 這個你我早已知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞