懷孕原來唔易..

1001 回覆
5265 Like 125 Dislike
食飯,一定要食飯,先有氣。
岩岩追post先睇到你呢個留言…
其實要生兒育女,我覺得真係要唔好比太大壓力自己,順其自然。
我試過太大壓力到硬都硬唔到,返工又唔夠訓…
信我,做多啲運動,訓多啲教,休息好,平常心…
咁就好快會有
如果年紀唔係細,手頭又有d錢,直接去私家做ivf

好現實 女人粒卵真係一日比一日老

iui比自己行房成功率只係多1,2成
我都諗起
我太太都試過流產
當時都懷孕3個星期左右,照第二次超聲波時候突然話冇心跳
當時同你感覺一樣,覺得冇理由會係咁
但醫生話,而家接近一半女性第一次懷孕都會流產
我就同太太講,可能個子宮未ready,今次係練習啫
唯有諗,身體未得的話,夾硬生個有問題嘅BB出嚟會害咗全家一世

結果,因爲只係早期懷孕,醫生俾我太太響屋企做流產
由我幫太太塞藥入下面,睇住太太最初好平靜到開始M痛
最後流血嘅量係多過平時嚟M
然後佢話好多血,要換M巾果陣,我叫佢唔好睇條M巾擰咗佢個頭埋一邊
因爲,我見到個胚胎響條M巾上面
大概一隻手指公咁大,未完全成型,但已經分得出頭同身體
我望住個胚胎,攞咗入廁所,冷靜咗一輪
呢個,原本會係我嘅小朋友,而家冇咗,果種心痛唔識形容
我知個胚胎已經死咗,冇咗心跳,但明明錢幾日仲響肚入面乜事都冇
我唔記得自己響廁所幾耐,只係記得不斷同自己講唔好擺情緒上塊面度
太太見到我唔開心,佢會更加唔開心,要記住個故仔
要記住同佢講今次只係練習,爲咗下次真係有BB做好準備
不斷keep住用呢件事說服佢,等佢擺低件事,希望佢唔會有陰影
而我,就靜靜哋將胚胎包好,安葬咗響某個我唔會俾佢知嘅地方
係好難頂,但做得人老公,預備得做老豆
有d嘢,係要靠男人去頂
唔知講咩好,
加油
香港一樣大把人喺見到人哋話唔應該生所以唔生。
Ryan
好多老野劣等基因
唔生=公屋仔?
生仔=中產?
發現一隻反駁狗
恭喜哂

覺得呢個post 好有愛
做完IVF ,老婆今日效胚胎。
緊張,希望會順利
人地九唔撚答八
你就吹再咁撚大
我就係結完婚先不設防,1週年已經係滿月
本身幻想可以唔駛就住咁日扑夜扑...
點知婚後個零月 身體就有啲唔同...然後,無得再點搞了
可能最原始enjoy sex會隨時中~ 聽聞過女性有高潮會易啲中...

利申 英國生b,唔會攞特區
NHS包12week睇頸部check唐氏、20week 睇structure (兩次ultrasound only)
之後keep住見mid wife,如果度肚size覺得細會安排入院照~
冇30歲,已移民,第一次懷孕,6weeks 3days
自然受孕的,4日前開始有血,bb有心跳。
之後越來越多血+腹痛。

剛剛已得知bb 心跳停止了…
係呀,懷孕真係唔易
巴打好堅強
啱啱得知bb停止心跳了,希望佢都可以快啲自己排出
這個你我早已知
我都係ivf 成功左,加油
唔用藥,唔做人工流產,你想佢自己排出!?
我同自己講,發生咗事,一定要有個人堅強
全部人喊到崩潰,全部情緒失控的話,邊個去令所有人繼續行落去?
心痛,而家諗番都會心痛,但我寧可咁好過老婆搞到抑鬱症
Yes 已經出咗嚟
首次懷孕流產率好高
好好安葬咗個胚胎佢啦
養好個身體,下次就成功㗎啦
我而家個女已經兩歲
BB會返黎架
加油我地今都係第三次試

移左去邊?
可唔可以係新post分享下當地懷孕經驗?
話唔定我地都有機會將來去第二度生
個post滿了多謝大家
會係2繼續update下星期照成點
連登有愛 希望大步擸過呢一關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞