點解大陸人會咁鐘意睇埋啲咩修仙on9野?

565 回覆
876 Like 216 Dislike
你都唔識又係度吹奏西方
修仙好大部分係源自道教
煉精化氣,道教術語。 其為內丹術築基氣功的第一階段,即煉精化氣、煉氣化神,煉神還虛,煉虛合道。 內丹術以精、氣、神為基礎,元精須與元氣合煉,化為輕清無質的精炁相合之物,始能隨河車運轉,煉成丹胎。
而大部分竟界(lv) 都係跟呢個設定
神魔小說明朝已經有寫開 唔識都google下啦 東西兩邊d小說都係吹水 硬係要分三六九等 正宗大陸人思維
凡人修仙傳都冇 好打極有限
呢本書唔係剩係一本書咁簡單 加埋人祖傳 真係好神
寫埋d垃圾拖字數,咩試練、比武大會、拍賣會etc.
除咗主角個個都係路人,因為主角升lv太快冇人追到
個尾就通常爛,因為太部份都冇鋪排,最後幾十章寫隻boss出黎打就完

整體黎講冇咩記憶點
分明係長命,中國人最怕死
唔會唔識既,點都up得出西遊記同封神榜既但我會覺得呢2套係自成體系,同依家果d凡人修仙唔同。

我始終覺得修仙即係日本果d異世界最強咁套路一樣,明明最好打但就由低開始
再早啲
誅仙開始
最強開始又會俾人話龍傲天
要入點都有位入架啦
睇小說除咗睇主角,主要睇世界觀同劇情發展合唔合理嘅啫
同埋大6人思維既野,如果唔係大6人思維就唔會寫修仙喇講真三體咪一樣,成班吹到黑森林法則好勁,咪就係果種只有僈略奪既思維囉。
屌呢套後期都唔知寫緊啲乜鳩
打到上太空 喺啲宇宙度穿來穿去
係撚到拗撚晒頭
龍珠?
有個紫色人啪手指隊冧左宇宙一半人
咁中國都係道家底
本身就修仙修咗成千年
至於中二病果part 就
呢啲橋黑白殘片年代已經有, 但好似係韓劇嗰邊發揚光大, 而家大陸先抄抄抄
有個醫生去西藏學幾年魔法就做至尊魔法師
以為學魔法真係學外語咁簡單
我睇過修仙短劇 d女好正
講緊你自己大陸人思維呀 扮傻仔呀? 唔係好鐘意比黎比去既咩?諗到點吹奏西方小說係根源同歷史優勝d未 唔記得自己講過咩?
土豆斗破同武動係睇得 爽文黎講幾好
其他都係垃圾
其實修仙本質上同西方啲FF小說冇分別
可能本身識中文睇就覺得好尷尬
越來越多修仙同埋作一個朝代出嚟嘅劇
擺明廢事接觸到正史
伏黑甚爾?
連登仔:無職轉生
鬼片無鬼...做左壞事又一定要死/坐監...
所以咪不停打日本仔....不停戀愛...不停打怪物打壞人...

然後又要等D永無番身之日既十幾億人民有希望...
就不停拍D 底層逆襲片
日日睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞