點解大陸人會咁鐘意睇埋啲咩修仙on9野?

565 回覆
876 Like 216 Dislike
咁日漫都可 大陸可以嗎
點解寫小說一定要有跟據做學術Paper?
一套小說好唔好睇應該係睇情節合唔合理而唔係有咩跟據
無實際跟據同劇情唔合理冇必然關係
練到呢個位,仲算唔算凡人
斗破先係
武動同斗破有99%相似,入面啲主角功法換個名又一套,真係不得了
其實當龍珠睇咪得囉
擺明都唔係寫實啦
你駁唔刀
加入一d真實既元素,會令讀者疑幻疑真,更易投入到成個故事世界。

咁當然,情節好睇,人物寫得好就緊係更重要。
你唔公道喎

自己唔熟道家野喺到屈人地憑空鳩吹
定係借用道家系統有一陣柒味
又停更劇情又亂,成日又打啞謎,我頂唔住棄咗
左抄右抄等人打賞就有錢搵
點解仲要自己諗劇情
呢兩套唔算修仙
全世界唔同地區都有佢自己既玄幻體系娛樂作品。
只可以話修仙係比較合中國地區口味。
歐美個d神奇隊長阿凡達你用科學少少既邏輯思維去睇咪又係覺得弱智離地ff
睇下小說姐 咁都要屌
現實中係loser
响故事入面咪自high囉 無咩問題
睇完本小說連讀者都發癲
日本仔建構咗一個類中世紀背景既充滿魔法同哥布林異世界,
鬼佬就建構咗一個類未來背景既賽博龐克充滿義體同網絡世界,
芝麻人就建構一個類古風背景既充滿仙法同妖獸修真界,

作者唔想完書, 所以修真界寫完焗住寫埋飛升後既仙界等等,
當然亦有好多類凡人既都市文, 係由地球升去修真界, 咁就寫多一界,
可惜對仙界或者各種世界碎片, 例如陰間, 彼岸, 都無統一既描述,
視乎作者功力, 如果用大量文字去描寫, 寫到你明白, 重構自己既世界觀,
咁就會俾讀者屌鳩佢無劇情, 所謂水字數, 但唔寫, 你又覺得睇唔明,

所以至今無一本小說, 係對三十六重天, 對仙既能力分級,
有足夠正確既描述, 有一套公眾都認同既世界觀,
而且內容會涉及大量道教體系既知識, 同民間混雜既傳說,
例如地獄有地藏王, 有六道輪迴, 地府有十八層, 有閻王, 已經兩套體系,
就算你熟讀封神, 西遊, 對道教, 仙界既理解其實都係唔夠,
因為自古以嚟, 對於咩南天門, 天宮, 煉丹爐都只係有名詞無描寫,

更莫講所謂現代文明, 已經知道個世界係有宇宙,
如果你寫現代凡人開始修行, 寫你去到修真界, 咁頂多係換個星球,
但如果飛升成仙, 可以無視氧氣, 水, 同時空為條件, 響宇宙穿梭,
咁又涉及到四維生物之類既嘢, 你要啲作者點同你吹落去,
而且宇宙同仙界明明就係兩套世界觀,
點樣疊加兩個背景下寫出嚟而讀者睇得明, 根本唔可能,

但如果剩係寫修真界, 去到飛升就識停, 唔好寫緊修仙變成三體,
咁其實問題係唔大, 成個世界觀已經好成熟,
唔明點解大陸咁多仙俠
想睇武俠多過仙俠
好睇果d都唔係一般套路
修仙小說我只服凡人修仙傳
咪同韓國啲登塔 或者唔知幾環魔法師一樣 點都會有人睇 仲有啲好愛歡迎
凡人修仙傳真係經典
動畫應該有排出
你係咪睇咗IG啲小遊戲廣告炸
大陸只可以講呢d
鬥羅大陸本身環設定係幾正,開頭睇主角慢慢升上去係幾好睇,係到左海神之後突然全部人升級好似變左直昇機咁,之後突然戰力全部亂曬
有緣入黎呢個post,見到我呢個留言既
強烈建議你地睇《神秘復甦》
半修仙半靈異文,令人眼前一亮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞