點解大陸人會咁鐘意睇埋啲咩修仙on9野?

566 回覆
878 Like 217 Dislike
聽講日本啲異世界係中國網文玩剩
但人哋劇情做得合理唔會亂嚟
仲要cg 做到咁逼真
大陸嗰啲下下要學韓仔咁sell 靚仔專一完美勁
搞到啲劇情亂鳩咁嚟
cg 就咁多年都無乜進步
你理得人呀
樓豬唔係講緊小說咩
其實大陸人自己都會笑個啲係爽文 開掛奇遇復仇 都係呢啲套路 但問題係 人地有啲真係寫得好睇 同埋人地本身定位就係比你消遣 每日更幾話 等你收工搭車個啲時間磨下時間爽下減下壓 你想睇好嚴謹既設定同世界觀 咁呢啲小說就實唔岩你
其實大家明顯有唔同既定位 都唔知有咩好屌 你唔岩睇咪唔好睇 有冇諗過 人地既市場會咁大 就係因為有需求 證明好多人需要呢啲野 同埋其實有好多人寫呢啲小說都係業餘性質 冇收錢 為左熱誠為左興趣 你咁樣一句屌落去 又會嚇走幾多創作者
同日漫啲異世界一樣
9成9都係開頭懶係唔掂,唔係咩最差種族職業,就係咩升唔到lvl進唔到化之類
跟住一下就搵到bug咁學左咩世界最強個個咁上下
包拗頸
你講我定佢咁係呀嘛,人哋講小說佢就講CG
我話佢見到係大陸嘢點都要搵嘢屌
1930年既蜀山劍俠傳已經有呢d elements
因為其他題材好容易河蟹
《與鳳行》同以前《三生三世》一樣都係韓式女人AV片嚟
靚仔、有錢(法力高)、專一、會煮超好食嘅飯畀女食
為咗女主可以放棄任何嘢去救佢 ...
總之萬能無敵嘅男主角愛上一個對其他男人唔太溫柔嘅女主
真係睇到女人都濕晒,所以好受歡迎
有等級點都好過冇等級
例子哈利波特
對波邊個嬴任佢寫
幾十個正氣師打唔嬴一個奸角又唔講點解
只睇電影
完全係垃圾級別
純粹係響道教甚至佛教典籍搵啲名詞出嚟
大路啲咪煉虛合道 化神合體
相對無咁大路咪咩開陽瑤光

實際上大部分無高低之分
係呢啲快餐文學為咗方便理解
先好似打機升lv先格硬分高低
唔係主角既話大境界係有本質既分別
金丹打唔嬴元櫻
廿年前睇大陸已經好多異世界轉生呢類
咁佢可以好清楚咁劃分實力等級
其實幾好既
爽文,不過套套講講下都華夏乜乜乜龍組物物物,打柒東洋忍者同外國大力士
以前好鍾意睇誅仙
呢啲情節已經十年前都寫到爛
呢幾年都有啲唔錯嘅作品唔係齋講打打殺殺
近嘅有速通修仙 大乘期才有逆襲系統
遠啲有諸界末日在線 驚悚樂園
再遠啲有鬼喊捉鬼 近戰法師
歐子爭嗰啲呢咁
咁邊啲至係俾正常人睇
Iron man 一個打支變種人軍隊
仲快過佢當年讀醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞