點解大陸人會咁鐘意睇埋啲咩修仙on9野?

565 回覆
876 Like 216 Dislike
日本: 龍珠 妖怪 忍者
中國: 武俠 修仙 穿越
外國: 魔法 科幻 人狼吸血鬼
日本咪又係重生 外掛系統 毒撚去異世界做變到好勁
頂級神豪林雲除咗前期垃圾 後期真係幾撚好睇
係我唯一睇得晒嘅文
唔睇依d 唔通又睇抗日劇咩
拍/播足幾廿年唔悶架咩
好無聊 笑唔出
但知道好多人推嘅
睇得多智商都被他們磨滅了
練氣->結丹->金丹->元嬰->化神->合體->渡劫->飛升

練氣=收集能量
結丹=成功收高密度能量
金丹=成功收集超高密度能量AND附加精神力
元嬰=極高密度能量精神生命體
化神=元嬰plus,可以同肉體分開
合體=元嬰plus同肉體同步率達100%
渡劫=空間不能容忍呢種操作法則生命體,要打雷打死佢
飛升=空間直接排走左佢

如果你將佢睇成病毒或者細菌都得
開頭都仲算正常,
但後面寫到去拍戲就開始唔明做乜鳩棄咗書
精神鴉片黎,只為代入爽, 一直代入,一直爽, 唔可以用腦去諗劇情
帶着手機闖蕩智障異世界
煉氣築基結丹元嬰化神洞虛合體大乘, 哩組結構大都唔會錯,
細節既話, 煉氣之前要唔要鍛體? 有無咩辟榖期, 心動期?
有啲書會寫渡劫係大乘圓滿但飛升失敗又劈佢唔死既境界(半仙),
又有啲書會寫佢係大乘之前, 因為大乘作為凡間至強,
渡劫鏡有所謂9劫, 要會自封戰力, 直面心魔之類慢慢解開恢復,
先或後就兩款都有人寫, 先既話, 就練級階段唔會有雷劫, 集中響度劈,
後既話, 就可以設定做煉氣入體就開始劈, 反正同渡雷劫無關係,
鍛體係另一個流派,肉身成聖

煉氣Lv1都比雷劈,仲有命嗎?直接全軍覆沒
番茄既盤龍都好睇
我覺得好悶,一味換地圖練功晉級,睇唔到有乜深刻人物感情互動
屌你咁講,啲皇道漫畫唔係咩?
大家ff嘅嘢唔同啫
佢哋有唔少人真係好鍾意呢啲題材,因為佢哋覺得修仙呢個概念係中國獨有嘅嘢

不過我覺得而家修仙唔算Hit,而家入邊興躺平,所以都追求緊一啲輕鬆向嘅作品,今年我覺得最好睇就係「誰讓他修仙的」,輕鬆風格又唔使下下都國仇家恨,以前興現代修仙嗰陣時,啲劇情冇打日本仔打美帝會俾人屌到仆街

另外私心推介吓其他題材

「深淵主宰」偽DND系統流
「人道至尊」東方玄幻流,唔算係修仙
「小世界其樂無窮」輕鬆玩遊戲溝女
「極道天魔」最強系統加點流,憑我實力借嘅錢做乜要還
「咫尺之間人盡敵國」終極黐線佬,俾人得罪當晚就去殺人全家,戾氣重嘅巴打可以睇吓
On9得過你睇
我都睇過大陸啲黑社會小說,過咗排冇啦啦禁晒,之後連寫盜墓嘅都禁鳩埋
火滾忍者
你如果睇過啲修仙遊戲內容 你就唔會咁講

概念上似 但做出黎就柒好多
修仙真係坐係度掛機等吸經

咁起碼金融都要主角闖吓關 有啲boss打吓

雖然大部份都用奇遇/負碌輕輕帶過

但總算有少少成長
真係 極推 帝尊境嗰part都勁好睇
戇鳩係咁㗎啦,你認為戇鳩但同佢地唔一樣,又算係唔戇鳩咩
大乘期才有的逆襲系統
捱過第一章就一路順風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞