「投資新手」用$4536蚊美金能唔能夠炒上100萬?

393 回覆
45 Like 72 Dislike
其實買突破形態 買Up trend 既輕鬆賺錢
巴打有無興趣po交易紀錄上黎 睇下到底係咩野問題? 我自己都反思過好多次 結論係投資係life long既事 咁只要投資方法係負期望值既就總有一日會爆倉破產
下次識做 賺左1倍 就take 50% profit 其餘既等佢run,有時覺得自己識得睇位入 但對點樣鎖定利潤都係無從入手,由其依個倉無day trade 要身法再好少少
你玩 Option計埋成本咪負期望值
多謝支持 純粹等緊伊朗參戰,商品出消息利好 比一星期去行睇下到咩位,黃金目前都係一個好強勁既up trend ,今年應該見$2570 唔敢睇太好 因為空軍係美國。

銀 銅無留意 覺得股票還是商品 一名散戶資金唔多玩 “領頭股”就夠 其他”跟隨股”波幅太大又唔跟大市,投機黎講 銀走勢強過金 可能有關消費降級事 金好銀就好
琴晚金銀都出左勁大支針驚唔驚,我都揸緊金銀腳震緊
理性就覺得橫盤 好淡爭持 但唔排除抽上 如果調整形勢利好既就有望上2500

睇星期五買盤仲係好強 頂到2330支持位,可以理解係 夾空倉再震倉 一日行哂佢,如果星期一跌破2330 就代表主力出貨 星期二睇2270。
依個倉得$2000 咪全倉options玩下姐,依加會好好地認真對待佢
唔夠25000 正常喎
其實你係睇基本面定圖表派?
咁你就需要減持倉位,我唔驚係因為我目前注碼就算跌50%都唔會太驚
講左咁多年牛市 熊市幾時黎
lm睇下一年後戰績
都睇 但主要睇成交量

基本面就用CANSLIM 我覺得基本面真係基本 唔多唔少要識睇

圖表如果講TA 我都識睇 但佔影響我做交易决定唔夠5% 曾經會畫圖 但依加唔會,trend line, EMA , MACD有時大概望下 目測個range就夠,RSI 覺得無用 例如強勢股一直都係超買水平

主要睇成交量 圖形 週線陰陽燭 捕捉有長期升勢既版塊 再睇成交量做出貨點follow the money。

其實我都學過好多有關TA既野 覺得萬變不離其宗 各大派都係用數據反映當前市場情緒,太多indicator會影響到我交易,而且個人認為TA會不停改變 但成交量係真既 成交量 圖形 週線陰陽燭 配合去睇市會比較適合我
星期一幫個倉瘦身 細細地練習下交易方法,有無巴打對交易方法有心得交流下
多謝支持 我會好好努力
我覺得今次升勢唔好睇少中國散戶既黃金買盤,中國政策一路都保持”門常開”吸外資 進出口 但中國會用民眾去對目標貨品造成打擊,例如日本貨,紅酒,今次中國央行做主要推手 有意拉高金價
唔啦 賭錯邊呢d都少注

主要係高位唔走
琴晚有幾隻call唔記得set stop
你話睇成交量,但又講咁多基本面
睇基本面方面,你又唔講長期通脹目標同各國黃金儲備
又唔係圖表派,所以真係睇唔明你trade乜
一百萬種人一百萬種交易方法啦 你憑咩話我唔岩 唔好咁負面啦你
要唔要拜師?
唔係為賺?
你呢個心態買NVDA 就可能發過豬頭
永遠都係留彈藥, 之後大把機會睇岩先再做

最難唔係學止賺, 係學幾時止蝕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞