「投資新手」用$4536蚊美金能唔能夠炒上100萬?

397 回覆
45 Like 72 Dislike
直情係掂呀
個倉咁細買咁多嘢?
賭輸了 明明財報很好,正股就買得
仲買? 仲話學canslim?
好賭唔賭,走去賭財報賭大細….
玩canslim 就唔應該玩option
Fb又慘敗
唔同啦, 人地馬會係幾皮野一注, 佢幾皮野磨到咁耐
一定得啦, 到 80 歲應該賺有突
以前岩岩玩個時我用5千 day trade上到1.5萬,已經晚晚睇好攰
總結下依幾日既操作

失敗既有 CELH PUT ,GLD PUT ,META PUT, SLV CALL

磨時間值輸錢既 GLD CALL

成功既 AA CALL, NVDA CALL, F CALL

CELH: 我本來睇成交量同圖形以為仲會向下跌到落$63蚊左右 打算$64止盈,但見到日K出現大成交 小時圖出現平台期 覺得有資金進場收貨 認輸反手Call 預計持有至下週四,如果某日出現搶貨上$78 就止盈 等待突破。個人認為係下一隻Monster能量飲品。

GLD SLV: fuck,學到的教訓是期權唔適合係等爆邊既時間持有,應該有明顯趨勢時先買,睇圖表同新聞 風平浪靜 睇黎都係震盪市,美國佬息就減硬 長遠都係升,$2500真係唔過份,中國黃金消費好強,

META on99 大選年廣告費收入一定高啦,Quest3又唔錯,不過結果出黎係跌,財報日的確係一個好既出貨點 買盤夠堅實,睇下今晚收服幾多失地

AA: 鋁價短期都係漲緊,工人階層選票阿登都開口牌,歐美制裁俄佬,覺得等個情況慢慢反映出黎,等買盤進場,$41.3 止盈,睇$43,下週要企穩$38。

NVDA: 觀察左好多日,睇到下試過$830好多次,出現盤跌 唔記得係睇日K定分鐘K見到一浪高位低過一浪,三大指數都有頂部特徵,半導體版塊主力股出現帶量下跌,而且當日夜盤系統有問題,相信市場會比較恐慌,賭佢會破$830,成功破左,但走勢太急 唔太喜歡買熱門股期權。

F: Ford我一直都有持有 係我既Lucky stock 睇到電車要減價出貨,認為電車熱過後購買力轉移番傳統汽車上,4x4 Ford既F-150系列一直都好賣,自己都鍾意依隻股票,而且F屬於波幅無咁大既股 無咁熱門,少d熱錢,走勢會比較適合我去做交易。

TSLA: 開始觀察,相信會再向下掃一波 下週睇情況。

交易方面:

如果要靠期權去賺錢 最重要係識得忍手 應該以收市價作判斷入場時機 震盪市 就唔應該買。

出現FOMO行情上升 如果持有期權就必須賣出,鎖定利潤再觀察,畢竟有一大班人持有3~6個月或以上,FOMO行情流動性夠高又是一個大戶出貨點。

下週要好好加油 今晚再加倉F車 破個$14黎睇下
其中一樣姐,集百家之大成,我左手Canslim 右手技術分析攻略 腰間掛住一套反身性理論 心中懷有Livermore的觀察市場角度,心理學炒股,把股票當作妓女 問你死未
唔賭財報大細賭咩呀 見到T車爆上 以為Meta會跟進 diu佢
$400 不過F車頂住
仲越嚟越好
笑到噴水
依加都賺緊 唔驚唔驚
Day trade壓力太大 我依加依種買法係玩波 幾日或1星期先操作一下
另外SOUN又Put得 垃圾股
之前唔係put nvda fatafat 咩? 幾時又call 左
要走遠船 貴左 賺多左。

成本多左 ,叫價 利潤率更高?
打錯左 係NVDA PUT
你可以對比下航運股同油價 其實商品點行影響到既股票就會跟 因果關係,武肺個段時間ZIM走勢都好好

定啦

META輸左 屌佢,真係要掉本書落垃圾桶。我諗通左 好似幾合理,豬西伯伯元宇宙燒左咁多個億 玩爛左,依加後知後覺搞AI 9成又狂燒錢,咁預期下季報表一定有影響,但諗深一層AI時代終會來臨 META早燒錢搞好過APPLE咁on99,META不會輸,希望下星期黎個報復性反彈 幫我報仇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞