「投資新手」用$4536蚊美金能唔能夠炒上100萬?

397 回覆
45 Like 72 Dislike
之前玩密食當三番5000美炒到上8萬咁上下

既然係賭錢根本唔應該take過夜有消息既風險
掂啦交易信心番哂黎,上次體會到風險既可怕 嘗試去控制注碼,今次睇準進場 set好止盈點 真係賺到現金係手感覺好開心

不過無諗過行咁快 覺得依一年黎美股行情好多時候一日走完。

NVDA以為會$770止住 睇黎買盤真係好弱 下星期一睇下咩情況

GLD又再回到up trends 平左put,上升大行情HODL GLD CALL。

AA走勢似bear trap 波動太大 入左Call。

我真係set左$20止賺架
賺容易既錢

淨係依點
已經想學野
我唔做day trade,想捕捉個大浪,市場日日都有大量消息,覺得消息依樣野唔會影響到市場主調。好似以色列同伊朗打唔打飛機其實無關係,依加重點係加息+股票太貴(NVDA 40倍P/E點買得落手。)

我既選股方法主要係從成交量睇市場情緒 觀察買賣盤同圖形 搵個最小阻力方向。

用週線睇圖大行情無論向上向下都行1個月~3個月,密食當三番我正股有時都會刷一刷錢 但操作太多會失誤同令自己頭腦過熱 唔岩我交易風格,學識左一定要耐心等待同冷靜啲控制注碼,出現急升或急跌既FOMO行情就一定要 升就出貨或跌就買貨。而且期權本身幾個價位 就賺到20%以上 搵個好位 再等突破 下個支持位前提早離場 再重複,咁樣好似唔錯

之前一直諗想賺多少錢,現時目標係Consistent 去增加我既資本,目標$1,000,000 USD
可以睇下林瑞芬 - 投術分析攻略同CanSlim
Ching 點決定Expiry date?
最重要係成交量多既日期 睇下買賣盤價差比較少既

另一點就係交易前會諗大概咩時候會操作再加一星期,如果係day trade或者3日內會賣走既 我會買7日後到期,唔會買末日期權
今日一動不如一靜 今個星期應該好難玩 等佢彈高再put,應該星期四會出方向。
今日操作

見低位call多張金 聽日不問價平左張4月26日

美鋁加倉 $38 蚊再加

CELH感覺已死 PUT第一注,$63蚊睇下咩環境
如果金見2317要投降
ching 加油
NVDA黎料 但今次唔夠敢沽
唔夠膽
Thanks mate掂啦
俾d 信心自己
只有中定唔中自己個trading plan
唔應該有信心呢個 parameter
NVDA我睇會到$530~$670 但見張張put都好貴 岩我位置既都要$1500左右1張 得番$1800 買唔起,想留錢加倉AA同CELH依2隻有信心既
有買貴 冇買錯
NVDA今個星期應該會有排震 所以唔係我首選標的

畢竟股王跌咁深一定有短線反彈 但市場主調係熊市,所以唔博反彈 磨多幾日d買盤 等路線明確

比埋個成本價大家睇下 希望掂啦
點解唔入油?
一口鮮血吐出黎,今朝亞洲黃金大插30點似央行沽貨 插得好急。等彈上2330就反手一齊沽
打完仗啦 依加炒加息
難d woh...行左個pattern
尋日無留意唔係應該加put
仲想問GLD210put走唔走好
CANSLIM最重點係睇RS rating
你有無subscribe?
btw CANSLIM睇pivot入場今時今日已經太遲 導致win rate好低
我用CANSLIM比較偏重個基本面,主要想判斷一隻股票係咪值得我去關注 技術分析是否有效,再去set 點位黎trade,黎做波段交易好c服 比較經驗主義,好多圖形其實一直不停出現 人性不停咁輪迴 睇成交量最真實,睇5隻股票或以內就夠,睇商品 商務係根部 莖部既中間商 大集團 如此類推。

我無subscribe ,我自己會避免睇分析員同財經記者寫既野 畢竟當我睇到 已經過時,同時我唔太依賴技術分析去做交易,我用trend line, EMA 同陰陽燭就夠,睇下買賣盤 睇下係點樣升上去 有無出現搶高或踩踏,大市轉勢時做空細價股 跟隨股。 好多好多不同既諗法 大浪>調整>大浪>調整 隻隻股票(不包括meme stock)都係咁樣行。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞