「投資新手」用$4536蚊美金能唔能夠炒上100萬?

393 回覆
45 Like 72 Dislike
PEP個走勢都掂 睇埋下星期一,我接刀CELH 某程度都因為百事可樂有個細突破,買隻跟隨股博佢大波幅跟進
$4536炒上100萬,講真,220倍嘅回報,邊個唔想。有個願望,都係一件好事。
今晚掂啦
今晚賺幾多?
賺左5%左右 99蚊 F車軟皮蛇 想走call

打交叉❌既都係輸錢,總結就係震盪市 忍手唔好玩最好

AA: 我相信見底突破,4月15日週k出現大成交量 價格堅硬 消耗被套牢的賣盤和短期獲利者賣盤,日k細突破 希望下週企穩$37+。 下週星期一觀察下或者平倉2張5月3日AA Call,維持番現金係手。同埋睇建築業普遍都見底反彈,鋁價震盪完如果再向上揚會更加利好,最好情況下星期突破$38。

CELH: 目標價$78~$82,買一個短期底 反彈至不高於$84。這股有實業 實力,不是AI 夢想股,我自己都有飲過,拍檔百事可樂,長期向好,而且第一波空倉在3月27日建倉,120天線,現價20%+利潤,5月頭財報有消息增加流動性,應該下週係一個唔錯既平空倉位置,買佢死貓彈$83再Put,我個人覺得今年既話$70以上都係偏貴。

GLD:下週龍市 no bullshit let’s go,震完 調整完,日元跌到咁 日本佬唔多唔少跟進啦下話,買金熱開始啦喂(希望再黎個龍市啦),企穩到2330就掂,下週上2370,最好係一個緩慢上升 一日升$12~$14咁,再等下下週决戰2400。琴晚加左1張5月17日Call 下週相信會平倉2張5月17日 買貼價多少少既OTM Call。

F車:fuck 下週一不問價走佬,唔好賭錢。買這股既理由係因為幸運值咁輸錢都正常 on99。
你由8000落返2000都仲用晒全倉玩,唔驚一舖清袋咩?
都係賭錢姐有咩驚
唔驚 星期二AA同CELH應該有買盤,黃金就短期賣盤消耗。

黃金 依一星期要見$2370,不能見2319
AA 要上$38
CELH 等緊平空倉 預計$76~$78

三個目標如果是但一個有錯 我下星期會吉倉觀望
投機呀
如果三個錯哂點算
黃金掂哂啦 睇今日早盤 中國棍 東南亞棍,觀察到係中小型既賣盤套利 未見到大流,依一星期 日k要盤升,補到大陰更好。
戒賭
錯一個都休息下 股市日日都有既
樓主雖然賭徒,但都叫肯貼真倉,誠實公開,起碼有人尊重
黃金黎講 今日守到2330~2333我覺得已經夠穩陣,目標企穩2337,上到2343位置就「感覺有d牛」。睇今個星期再消耗短期賣盤,市場目前對黃金還是向好。 我大概3月中建倉黃金 個陣GLD $202,感覺依一波黃金升浪同加息減息關係唔大。
Respect you know
我重申一次 無事唔好用first trade 好多事幹
CELH黎料 但無錢加倉唔好賭錢
訓教先 first trade app有問題 聽日再放圖啦,今日平左F call 用excel put左

Market Value = $1748
Cash = $550.42
Total = $2298.42
Day Change = +$77 (4.61%)

今日AA成交量縮 唯持十字形態收市既話,可能係最好既情況。 挑戰前頂要穩步上揚 一棍破突破位再做圖形睇市場情緒

CELH 班大哥開始平倉,但未見有反手做好,慢慢黎啦,空倉依個位置係唔錯嘅食糊位,但期待唔好有任何消息,就慢慢上去, 財報應該唔掂 10號個個星期有條件再空,依加進入發展期應該洗幾多錢吓,睇到有利好消息可能要走佬。

黃金 唔駛講野

掂啦
celh似要爆落 點解會睇上?
圖表就日K 4月23日個枝異動可以配合到2024年1月 $48低位行上升通道

公司行動方向集中單一(科技公司既兩面刃就係要多方面發展同不停創新,META元宇宙又燒幾十億,APPLE電動車又幾十億),正在發展階段並同百事可樂合作 財務 基本面都係好。但依個係長期(5年+)。

如果1年期去睇的確係overprice 我上邊都有講高過$70都係貴,但以交易角度黎睇 如果要再空落去$58~$60水平 咁需要更多流動性去支持下一次既踩踏,依種公司short唔到落去,空倉20+% profits 基本上係食糊位。短期平空倉先食糊,拉上$82~$84 水平再殺落去,下一個套利點就係$58 又係20%左右,回歸實際價值。
計唔計中左2個
AA破到前頂 盤升 見$38.2
CELH最高見$76.29,但我打算$80~$81止盈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞