M43真係收得皮

272 回覆
26 Like 6 Dislike
如果係同一支鏡頭之下, 呢個理解係正確, 但都唔關ISO事
而且呢樣野FF同M43/APSC無得比,
因為你要達成呢個條件, 要用同一支鏡頭, 視角一定唔一樣
睇錯M43
睇錯MP3
m43應該用1:1拎哂個image circle 個視角先係正確。
理論值係4倍就係,而且有T值
價錢就是唯一比較,m43 要做到FF既解像力,鏡片質素既要求係高過FF。如果技術上唔可以減低成本,係難。又要好又要細,點會平?
每間廠ISO個定義都唔同,有d廠水份好高,唔講機鏡組合去比,m43係一定輸的。

m43 f5.6 vs FF f8,我係用呢個標準比iso。然之後,再用機鏡combo,同焦距下比價錢。
喺第二頁啊,你有冇真係咁開去睇?不如你睇晒先再討論?
This means that a Four Thirds camera with a 50mm f/2 lens at ISO100 should produce a JPEG of the same brightness as a Full frame camera with a 100mm f/2 lens at ISO100 and, set to the same F-number and shutter speed, even though its smaller sensor means it is receiving 1/4 as much total light.
關於視覺嘅討論,喺篇文入邊都有,我原文翻譯啦。
順帶回覆
M43同FF 重疊面積入光量係一樣, 唔會話邊一個光d

FF視覺圖:

Apsc 視覺圖:

首先,您會發現傳感器 "看到 "的視角變窄了(這就是為什麼 APS-C 傳感器上的 50 mm 鏡頭被認為 "相當於 "全畫幅上的 75 mm 鏡頭)。
您不再捕捉鏡頭投射的所有光線。傳感器上的光強保持不變,但您能捕捉到的光量卻減少了。(因為您現在只能捕捉到內部的青銅色光錐,而不是更大的黃色光錐)。

捕捉到的光線越多,圖像的噪點就越少。这就是為什麼大尺寸傳感器通常比小尺寸傳感器圖像質量更好的關鍵所在。正如我們在文章開頭所說,這一點在膠片格式中同樣適用:這也是人們拍攝中畫幅和大畫幅膠片的原因。

我自己回覆:
你自己都識講120格式底片同半格相機格式底片iso使用係一樣,因為iso就係俾你做一個曝光參數standard 。咁120底片影出嚟同你半格相機影出嚟,假設鏡頭係一樣,相片質素你覺得邊個比較好?
呢個亦都係我話點解細sensor同大sensor相同ISO嘅質量係唔一樣。(講緊係同一代sensor)

其實喺外國或者國內有好多m43同FF方面嘅討論,但係繁體中文世界係偏小,或者根本講緊啲錯嘅嘢。我唔介意你搵到啲文prove 我錯或負評我。
手機sensor 同FF 重疊面積入光量都係一樣。
Ching, 你唔好玩la, 你cite個段野完全無講過M43 同 FF既 ISO 有唔同喎
你直將ISO 同total Photon collected (total light) 直接混為一談
然後你竟然覺得, 同一支鏡, 只係crop 左個sensor (畫面), 個畫質就唔同, 除非你只係個mon到唔放大睇相, 你已經突破左物理, 變成心理問題
建議ching 睇下光學既書, 最簡單, 決定入光量, 係睇鏡頭既物鏡大細, 然後再睇sensor cover 到幾多成像圈.
用你段英文例子, 如果一支FF鏡, 100mm 焦距, 光圈2, 佢既物鏡直徑係 100/2 = 50mm
一支等效M43鏡鏡 50mm 焦距, 光圈2, 物鏡直徑係 50/2 = 25mm
唔計數圓面積, 就咁睇FF支鏡一定入光多d,
一樣amount of photon (F), 越放大影像, 個影像就越暗, 如果你要個surface brightness一樣, 所以FF鏡需要更大既物鏡去收photon.
但返去一開始既問題, 呢D所有野都同ISO 無關係架, 亦都同sensor 無關, 因為你放大個影像去大sensor, 你就係要更多既photon.
然後, 一支鏡既resolution, 其中一個關鍵就係物鏡既大細, 簡單例子, 就係望遠鏡.
返去一開始到, 你想講想既M43 同FF ISO 係唔同, 完成係錯concept
你可能想解釋, FF 點解好似靚過M43, 其實主要原因係FF 鏡既物鏡通常係大D. 但同一物鏡大細, photon 通過係一樣, 而我一開始都已經假定左係同一支鏡既情況下討論
如果一知半解, 睇左少少source 就自創idea, 咁呢樣野同語言無咩關係
你想講想既M43 同FF ISO 係唔同, 完成係錯concept

我係話細sensor同大sensor相同ISO嘅質量係唔一樣,唔係iso 係唔同
可能你成日睇到我第一個reply ,嗰度我的確有錯係咁樣加成係唔應該類比,因為實際上唔可以咁。
明顯係講緊效果,即係噪點量
m43同ff嘅iso表現比較唔係就係好似高像素嘅ff同一般像素ff嘅iso對較咁咩?
亦因為咁FF永遠冇得做到m43咁細

因為你個法蘭距一係放響機一係放響鏡

呢句係咪好難明?
咁而家畀你睇部FF機係咪同部M43差唔多大細
簡單數字好難明?
MP3
我一路都係講緊"FF"同"M43", 講緊個system, 唔係淨係部機
Sony咁多年都係將個法蘭距放哂落支鏡度
所以就算機身size一樣, 同等效焦距同光圈, FF D鏡唔會細過m43

定係原來你玩無反可以淨係用部機影到相唔駛用鏡? 係既話我知, 我收皮
MP4 首歌
都真係好難明
想知法蘭距點放響鏡
放響鏡仲點樣叫法蘭距

其實M43個輕便接近2間聯手毀滅,全部細機身停晒更新,本身做長火影生態係OK,但係OM又拎FF貴2倍mark up插落M43,成個優點立即無晒,依加講輕便都係講緊Olympus出果啲,唔係OM system
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞