M43真係收得皮

244 回覆
25 Like 6 Dislike
fuji marketing呃得下人,舊個堆鏡頭光學質素就真係唔多掂。呢個年代始終係hybrid機天下,始終vlogger催生左另一個市場,但om嘅拍片功能,只能夠話設計個班都唔知係咪同市場脫節,出部mk2都仲用緊20mp sensor。
Use Lumix la
gh6同xh2s都有,why not both
最近睇先知 Nikon 嗰幾部apsc都仲停留緊喺20mp
Nikon 同一部機出三次+冇鏡 (雖然四支都高質)
Canon apsc冇鏡
Sony apsc唔多熟(應該都唔多原廠鏡)睇到個16:9 mon就唔開胃
Fuji齊鏡

或者就係因為Fuji 齊鏡,啲人就會諗點解留喺m43?
聽講三大廠85mm f1.8最靚係Nikon?
想問下Nikon支85.8同Olympus 45.2比較邊枝bokeh 靚啲?
事因小弟最近打算雙修FF,已有O記45.2猶豫緊買唔買FF嘅85.8,畢竟f1.8同2.4嘅bokeh量感覺唔會差太多(?)
Fuji is not bad actually.

My younger brother and girlfriend are Fuji users.
Since the X-T3, Fujifilm has been making amazing and compact cameras and lenses.
TBH O記 Pro Line 都算係用心製作既鏡頭
有一定既個性(呢種形容好似當年既Pentax 三公主)

Bokeh 方面
個人覺得係High End Full Frame / Fuji Prime lenses 先可以一比
當然Full Frame Prime Len 1.2 / 1.4 有更大等效光圈同Sharpness

你唔介意可以執返支舊Mount Canon 鏡
印出黎掛走廊可以印大啲
Nikon 係唯一一間1.8 定焦擺得上枱面
全部s line都靚,唔使諗 雖然支支都大 同Olympus 互補
唔係講求啲咩機能咩鏡頭, 富士就係有自己出機風格, 自己路線, 就係型.
雖然最新X100拍片都係20分鐘左右過熱,

但成條產品線APSC, 再上中片幅, 市場路線完全唔同FF直接競爭係叻仔.
富士大三元重過FF大三元
fuji 出啲文青機咁賣得都唔識抄功課出返部pen f ii
富士一出山就講過,aps-c先係最好平衡出文青機。本身又冇FF包袱,又係色彩大師,好自然就玩中幅。OM就話出文青冇人買,所以唔出pen。我覺得,OM都知自己冇得鬥。
fuji係唔差,有朋友係做電影幕後(camera crew),都係好推薦xh2s,始終apsc同主流S35唔差幾多。FF講到尾都係重,影相咪ok,但拍片多幾百gram就係幾百gram,唔係所有shot都可以handheld攪掂,一落gimbal個幾百gram就唔同玩法,又要加side handle又係重量,仲未計如果你玩埋cine lens。

btw我有xe2、xpro3,不過我用開嘅鏡都係比較大碌XD,23.4、35.4、56.2、90.8、40150.8,枝40150.8真心係幾重。有時想享受下攝影嘅樂趣,多數就帶枝福仔23.2就算
因為真係冇得鬥,文青機一定係諗fujifilm先,唔好講質素,人哋賣brand都賣贏你九條街。
X-H2s 係好有競爭力嘅機
當年推出時直頭想買返部
但因為佢冇Pixel shift 功能
結果Stay 返喺GH6

我同講D鬼佬吹水(Fujifilm user)
家陣佢哋都好興整色整水
又落Noise 又用舊鏡,又王家衛調色
俾夠6.2K結果都係搞到鬆陏模
坦白講,家陣冇機係垃圾
自己啱用就好
富士自家設計sensor本身就已經合文青去J既一件事。Kodak如果未死,佢出既色彩先係正宗outdoor風味。OM E1/E300 都係Kodak CCD,文青包裝下係幾好J既事。可惜,OM自己又保留唔到,最後變左鬥硬件,但1x年AF都係落後FF主流品牌。OM f1.2系列係打錯算盤,佢應該放係Premium 唔係Pro,質素成本可以壓低同輕身文青D就夠。
其實幾有趣嘅現像係,以前相機無咁多video功能,用家基本上係有大買大。但係拍片盛行嘅今日,cinematography 某程度救咗成堆細sensor一命。尤其後期仲要整色整水扮filmic、做舊,DR同ISO都未必係買機嘅優先選項嚟。

GH6仲有個好處係個articulated mon,拍片好多機都仲係flip mon (xh2s),用上手真係會差緊啲嘢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞