M43真係收得皮

244 回覆
25 Like 6 Dislike
粒680mah電真係好廢
用ff嘅人通常都鍾意自己執相調色疊相
AI攝影就岩啲想影到相機嘅相又懶執相嘅人(例如追星)
而M43係較好選擇
(輕細平先於質素,而且像素較低AI處理效能更好)
始終鏡頭size喺度,手機無相機嘅厚度、手柄、實體滾輪等
用起上黎會難揸難用(尤其是用長鏡同大光圈鏡)
當然你可以喺手機加厚加手柄加實體鍵、滾輪
但咁不如直接用相機
FF絕對唔會死
依家最平衡一個系統
如果講主流位置被取代,可能再大底出平機時會成為主流,但係大底可能光圈就要F4變焦先可以同FF大三元比輕了,仲係冇辦法出幾多好既大變焦小三元
奸狠畀三子同某蛇踩足咁多年都未死啦
m43我對P記有信心多過OM
想搵部靚仔gm1 都好難
而家Canon m3 m6果啲孤兒仔都好抵屌
菲林都有人買
但唔係主流地位
我諗佢唔係講FF會死 係某個mount 啫
始終呢啲mount 係跟公司
公司執咗/唔再出/改mount
好似EOS-M咁唔再出
但都唔代表Apsc死

相反M43係開放嘅mount
就算而家P記O記死咗
M43都未死
仲有blackmagic dji
FF只要唔死咁呢幾個Mount都唔會死呀
除非有革命性改變,例如曲面sensors
係FF都出埋400F8嗰時其實注定死得遲過M43啦
而且apsc都仲會繼續出
配套同可靠度,om唔多得。

出機冇合理性,亂七八糟。從43開始就當用家水魚。出部勁9化學/AF有問題既EM1,同你講可代替E7。等左1x年先叫有部EM1X(E7),但都唔知有冇二代。
OM轉layout都唔理人感受。專業就係人機合一既合作無間,係要時間驗證,OM係唔得。
問題係都無professionals用
O記到而家都唔明自己咩定位
整部om5 ii有晒om1大部分功能賣復古樣(zf咁、要金屬機身)就掂啦
見住富士Nikon食晒糊咁都唔撚抄
標題係「m43收得皮」

佢講緊無攝影師會用m43
但係而家o同p淨係發展專業級機
中低階就cdaf+micro usb
當啲用家弱智

換言之,m43最賣得嘅級數嘅型號兩間嘢就愛理不理
唔會賣到量嘅高階就瞓晒身搞
咁條數返唔到兩間嘢咪會唔做囉
咁咪收皮囉
當年sony A7 一代二代 粒電池短命到做job 買電都買窮, 仲有又失憶Sony早期無反過熱問題玩撚死人,拍少少野要diy 風扇吹但又驚影響收音。。。。 但係咁就冇人專業用咩? 就正正個攝影師專業先至知個專業用途係邊去克服佢。

專業器材 器材既野你知點用咪有用囉,正如上面講個m43有既優點,其他機都可以克服喎。

例如m43有超聲波除塵咁你用其他機咪換鏡小心啲吹多幾下, 又例如m43防震勁咁你用其他機咪拎多支腳架。

相反 m43既缺點你都可以克服喎, DR弱你咪睇緊啲個histogram , 高iso 弱 咪搵光位影 減快門…

從來每個攝影器材都有缺陷啦,有完美過咩? 就係一路以來就係因為攝師專業所以先克服到挑戰到部相機既極限環境既極限先有最創新既作品, 攝影唔係咁咩?
其實點解唔繼續GM1輕巧高質路線

我去旅行都一定帶住部GM1 方便又高質素
m43既缺點你都可以克服喎, DR弱你咪睇緊啲個histogram , 高iso 弱 咪搵光位影 減快門…

笑死,咁點解唔買埋dr勁啲,iso performance好啲?再講,43/m43又唔係新嘢,點解依然唔多攝影師用?
咁攝影器材都唔係得你講呢兩樣野做指標既. 其他好似價錢, 鏡頭大細, 防水, SENSOR 入塵, 防震, 都要考慮按自己要求做選擇.

主流係點諗,有更多野考量包括相機公司商業包裝推廣, 佢地就更係想你花更多錢年年升級啦, 但咩係重要? 廣告既野就係好? 主流就要跟? 乜攝影就係咁咩? 真係得一種審美一種意見?
咁點解m43咁少專業攝影師用?
佢哋係唔識嘢,比相機公司推廣呃到?
唔用m43同審美有乜關係?
Ep3咁上下年代用過一排都係棄咗
玩款襯衫就好嘅,正常用不了
GM俾GF條線結合左,依家變左G100呢個奇怪野
GX又死埋
Sony有既係CMOS同AF,就算佢個finishing 幾差都係可以等佢改善。現實,佢係有改善,鏡都有改革,睇支328又輕又細。OM愈做就咩都唔係,本來F2.8既鏡就變左F4,咁就叫改革。

專業用家有權選擇自己可生財的工具。OM有冇長期sponsor過專業人仕,報社?
https://youtu.be/popsmCI7sHw?si=FGczkvJLmW-ta12z

37:30 一部fullfram嘅相機係基本架嘞
基本?
Medium比ff有更多空間去做更多極端嘅嘢。你唔去研究下點上medium? 停留喺ff依啲基本嘢做乜?
咩叫基本?唔識中文?
中幅最抵係4433嘅富士但已經又重又貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞