M43真係收得皮

244 回覆
25 Like 6 Dislike
係啦,出部輕巧細部既已經殺曬
m43優點就係輕,O記成日想整到ff咁都唔知做乜
P記又再唔出gm,淨係掛住拍片機
做乜咁無聊討論m43 死唔死, 相機係拿來影相定係比拼
我識咩叫基本啊,咁你肯答我未?

Medium比ff有更多空間去做更多極端嘅嘢。你唔去研究下點上medium?
你停留喺ff依啲基本嘢其實係喺度做乜撚?
你會用手機影相?
點解你要做啲低於基本嘅嘢?
戇鳩樓主經常用手機影相 影咗勁多張
其實ff係最基本,真係唔明樓主痴咗邊條線咁鍾意用手機影相
如果o記pr好就唔會搞成咁 睇吓xt100vi
唔好突登曲解啦,講緊專業攝影師呀,仲要係做job果時,果種死雞撐飯蓋真係影衰其他m43用家。
我一直貼近標題同#1去討論
首先你依個April's fool俾Robin Wong呃撚咗已經好柒。連M43 crop factor嘅原理都搞錯唔。當你發現自己邏輯有問題就退到只限講專業攝影師

一來你都知Robin Wong係最鍾意用M43亦係專業攝影師,你就扮睇唔到

二來成個香港靠影相搵食嘅人係佔極少數。香港咁多攝影愛好者,市場咁大但你就只敢講專業攝影師

三來要專業就唔係要基本。你成個邏輯都有問題仲好意思話人唔識中文

四來專業攝影師係影嗰兩三粒鐘,有時會小隊進行仲有新手幫忙搬運。一係就喺影樓影相,set哂腳架有哂空間。Medium都唔嫌重啦,戔燈有幾大得幾大都得。你快撚啲去研究Medium啦,咁基本做撚到專業攝影咩傻鳩
依家唔係要極端,而係要平衡
樓豬扮睇唔到
做April's fool屈完Robin Wong quits M43之後選擇性引用MUSE,樓主係咪故意影衰MUSE
樓豬討論專業攝影嗰陣點解唔直接引用Robin Wong依個專業攝影師?既然喺#2已經討論緊
定係純粹唔識聽英文?但我俾埋字幕喇喎
robin wong專唔專業我有保留。
另外,我係話專業攝影師好少用m43,唔好屈我話完全冇專業攝影師會用
專業攝影師好少用m43又點呢? 你用Full Frame 就自覺好專業?
using Nikon z8
em1 mk2 pen f
still have a lot of m43 lenes

you can use more than 1 systems
唔好屈我,我只係話專業攝影師好少用m43。冇話用FF就會變專業攝影師。
估唔到咁多人陪樓主打泥漿
睇Post都知佢玩開膠

m43會越玩越廢唔係因為佢個cmos細
係兩間主力開發既廠on9,由其om

em5最紅果期,多錢到電視日日洗廣告
點知就係走去開發Pro line,乜9野em1x
結果FF陣營轉玩輕同細咪一野g9晒m43

什麼淺唔淺景深,DR,高像素?唔係m43死因
而家炒到仆街果啲機咪又係apsc甚至1"Dji pocket
識玩細,方便,一係就機身靚仔...就吸到一班客
係要同FF鬥pro鬥大件鬥貴咪大筆錢拎去開發完賣唔出等gg

pan以前gm系列同而家gr比,如果佢keep住開發都可能殺到條血路
又係走去鬥FF同咁遲先攪好個對焦

所以m43係收得皮,但純粹係廠問題
遲下DJI可能出43底既話咪睇下人地點用塊43cmos都賣得出
pocket 4/5如果轉用43,到時大把專業攝影師跟住用啦
LX100 系列係好正
不過佢死都唔出III
同埋Crop Factor 嚴重

但機仔黎講功能最強
真係唔係玩膠,專業攝影師又唔用,文青又唔用,出埋啲機同鏡連已經算小眾嘅用家都屌。

重申:業餘用係冇問題,搵食用而對自己又好高要求,就最少FF啦。唔通真係差兩級差好少咩?
做野用有啲人都係睇CP值
如果m43出既野可以輕過apsc,啲野去返合理水平
對焦/拍片spec追得上主流
佢係咪43底我諗都會有攝影師考慮用

所以都係果句,唔係FF iso可以高d同blur而多攝用,係主流廠將135定得合理
對比7-8年前,而家135既機鏡計埋通脹係平過之前好多

m43剛出無耐果時,pan記拍片係好多行家都用緊,因為平,輕,個防震勁,個spec仲係大廠中頭3
但過左咁多年...om同pan既spec都係無乜大改進(om最失敗),啲野又跟住貴
仲要越出越重先慢慢比業內人遺棄

所以我認同m43係收緊皮,但主因唔係個底細
係兩廠43不思進取
現價m43 CP值已經唔值得拎嚟開工做野
spec無創意
重量同價錢又同FF拉唔開

正結1吋sensor機好多廠都玩過,最後都比手機蠶食到絕左種
但DJI舊pocket 3咪一樣賣通街仲有人拎嚟開工
因為方便,輕,同spec追上市場之餘價錢仲合理嘛
如果支野賣一皮,或者dji出部1"機但同部apsc一樣大既,咁果樣野都一樣係死

再講...專業攝就睇你講要影到咩地步先叫專業?
影到星?月入過十萬?接job接唔停?定係出嚟收人1000一單prewedding都可以叫"專業"先?
我自己就做依行但唔敢係連登講專業,但講真開工影相iso同淺景深從來唔係我第一考慮既野
LX100新出果時真係好吸引
就算去到而家lx100ii我覺得都係差個反mon同少少spec追唔上
但咁多年前既機就算

聽聞話出iii
係就好
去到muse chan,brian ching果啲就係專業,每一個細節都重視。
拍片機其實幾好啊,用緊GH6,雖然apsc同ff我都有,不過用得最多係mft

器材嘅嘢都係睇點用,如果打埋燈,DR同iso嘅劣勢其實無想像上咁大。而且FF個重量,Z9係人都知正啦,但gimbal加埋鏡身,唔係人人都麒麟臂天生神力。

而且videography,主流都仲係S35 format。
GH6 G9ii 作為Studio Video Camera 性能係好用
Enclose 既環境對燈光要求比相機DR+ISO 更為優先考慮

GH6 價錢同高階APS-C (FX-30 + X-H2s)平但功能係頂級Level
X-H2s + FX-30 既4K 120FPS 功能Crop 到同M4/3 冇分別

一部A7S iii = 兩部GH6
Cutting Budget 上M4/3 仍然有優勢
好既鏡頭又唔貴,10-25mm + 25-50mm F1.7等等,啱用既話係好扺用

M4/3既失敗係消費者唔Buy
唔係M4/3唔好用,係客戶追求更多Full Frame功能
講真,大把影片Jobs M4/3 夠做
Pocket就算換M43都好大機率唔換得鏡頭

Apsc最抵係Zve10,Z30,Canon r50同R100唔推薦但係都叫有,但係O家一新對位都冇,至低係部OM5,個價唔係唔得但係放棄左入門競爭,下一代APSC像素進一步提高時冇得打
P記GM同GX呢兩條最好嘅產線一齊收皮,出左部G100,個軍艦頭真係弱智,唔好睇又唔方便塞袋

鏡頭方面P家正常好多,但疫情之後好鏡頭加價唔少又好似唔再生產咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞