M43真係收得皮

244 回覆
25 Like 6 Dislike
FF係低光下影bird in flight 係有優勢
但大前提,係低光下
ISO6400 都係常遇到嘅事,m43只好有AI Denoise
事實上m43 20MP比起FF 33MP ,ISO performance 只係差1-2 steps ,無想像中唔多。
另外,日常攝影,例如室內影人,其實簡單一支閃光燈bounce 已經可以壓到base ISO
crop都crop得愉快
om user唔撚會明架啦
又真係收晒皮
公司都賣撚埋
啲fanboy好勁架,一影就掂,唔使crop 架,勁過啲pro
壞咗冇人識整
太niche
又打雀又iso 6400以上又要低noise又要威啲?咁當然係ff啦 不過你睇下有幾重同幾多錢

mft的確景深淺極有個限度,ff都係,你嫌ff嘅散景唔夠好就上medium,覺得夠好就留喺ff。同樣,如果我覺得apsc/mft夠都留apsc/mft。

如果兩個系統嘅優點都需要,就兩個系統都要,我識有人揀Lumix/Fujifilm就係貪用到兩個系統又有著相似操控

另外,做開相機review嗰啲都可以過唔到blind test,你咁有自信就keep住啦
追畫質就ff啦
你過到blind test先算啦
過到又點?過唔到又點?

你過唔到唔等於人哋過唔到,唔俾執相大家用iso 6400以上影已經好大分別啦
過唔到blind test即係唔係滿足你嘅肉眼,而係滿足你嘅心理

iso 6400的確係mft高noise,每個系統都有佢嘅弱點

我嘅睇法係,一個用家如果喺ss60左右都經常用最大光圈嘅同一品牌嘅自動對焦鏡(例如OM機用OM鏡)都經常要用到iso 6400,咁就上大嘅啲sensor。如果有f2.8,喺日間同普通室內都唔需要6400咁高

而且你唔好忘記你喺用番ss60同f2.8依兩個值,你先比較iso 6400,咁ff支鏡無可避免就大咗同重咗,大光圈ff鏡更加係好貴。ss, f 同iso三者互相影響,每次你都睇其中一樣忘記其他嘅影響,自然得出錯嘅判斷

況且,除非禁止mft使用1.2 1.4 1.7依啲鏡,否則你係過唔到blind test

我嘅睇法係,一個用家如果喺ss60左右都

如果打雀或者影好快既嘢,可能經常要過iso 2000,咁又點計?
好啦,如果影人像,散景可能更加重要,咁FF係比到你更好既散景。那怕你未必成日要blur晒,但要既時侯佢起碼就有。

否則你係過唔到blind test<---哩個係你啫,唔代表我
又打雀又iso 6400以上又要低noise又要威啲?咁當然係ff啦 不過你睇下有幾重同幾多錢

mft的確景深淺極有個限度,ff都係,你嫌ff嘅散景唔夠好就上medium,覺得夠好就留喺ff。同樣,如果我覺得apsc/mft夠都留apsc/mft。

如果兩個系統嘅優點都需要,就兩個系統都要,我識有人揀Lumix/Fujifilm就係貪用到兩個系統又有著相似操控

另外,做開相機review嗰啲都可以過唔到blind test,你咁有自信就keep住啦

blind test果啲,梗係試啲極端環境啦。日光日白,用電話影唔放到好大都未必睇到分別啦。
又極端環境,又要景深淺到咩背景都辨別唔到,又唔介意拎支5kg鏡頭去打雀,咁當然係用ff啦
唔介意重量 價錢
其實梗係玩ff

不過都唔介意上面兩樣野 直上medium啦
https://flic.kr/p/ZNb9x3
哩啲咪iso 6400低光影

所以點解咁多專業攝影師唔會㨂m43(上面有人屈鳩我話冇專業攝影師用,我只係話問有幾多啫,當然係設一問,表示好少人用),係因為ff你係有更多空間去做更多極端嘅嘢。

而我都講咗,你走去樓下公園,或者香港公園果啲見有雀就影兩嘢,咁一定冇問題架喎。
Medium比ff有更多空間去做更多極端嘅嘢。你唔上medium?
有無反唔明仲要m43做乜
真係有攝影師用medium,咁有乜問題?
我問你啊
Medium比ff有更多空間去做更多極端嘅嘢。你唔上medium?
講緊專業攝影師呀,仲有,如果人哋影動態嘢,medium format有冇咁嘅機能跟得上我就冇研究。
你講專業攝影師少用m43係事實。
亦都牽涉到好多理由。除咗,因為想high res, low ISO, high DR外。始終傳統上好多攝影師都用開Canon, Nikon DSLR,轉返去FF亦都好合理。Sony AF 亦都好強。因此好多專業的攝影師使用。
FF有Sony, Nikon, Canon, Leica, Panasonic etc,比起只有Oly, Pana 多人用亦都係正常。
我諗返轉頭,其實真係Sony e mount, Canon RF mount, Nikon Z mount 死,m43都未死。
就算OM System摺左,都有Pana。Pana 唔出m43,都仲有OM玩落去。就算兩個都唔玩,都好可能會賣俾其他公司。
始終而家大陸公司都想造相機,但冇技術。或者有技術造相機,但又唔識整鏡頭。佢哋會收購OM System,或者Pana m43部門 。
用開三大唔等唔會轉系統,尤其係如果m43真係夠用,而又唔係貴,仲輕便咁多都吸引唔到佢哋用喎。

同埋你先前先話唔使咁high res,唔使咁勁dr架?
我梗係覺得唔使。但都會有專業攝影師都同你一樣,想high res, high DR 嘛。
講話係都唔得😮‍💨
好難討論
哩段嘢你唔係針對專業攝影師講咩?做乜變得咁快?
呢兩支當電影鏡正到爆
10-25mm F1.7 設計近乎完美
係25-50mm F1.7 zoom 嘅時候Focus Point 要校

性價比真係好高
D 人拎18-35mm + 50-100mm + speed booster 比較
呢兩枝嘢操作上,鏡身設計結構同對照呼吸都係完勝

佢嘅對手係18-35mm + 50-100mm 電影鏡版
m43 係2008年 世界第一部無反推出, 唔洗多講啦, 一推出當年已經大把單反(專業)用家笑話m43要俾FF單反收皮 因為無反DC係玩具, 反mon 影相係多餘OVF光學先係王道…. 大把今時今日係笑話既原因可以數落去…

最後去到今年2024年 m43依然存在 依然係最長歷史既無反相機系統。 唔理你覺得係點,呢個係無得反駁既事實。
其實m43既系統可唔可以出到係手機度,個磁吸既位置扭開佢再隊個特製接環鏡頭落去
yashica 個種咁細既機都出現到,唔爭在?
有Budget 話之你上Medium Format
隊Crew人工遠超器材價錢

拍片嗰D 有更多stay喺Super 35
如果個Job M4/3 搞得掂,Why not?

喺度嘈相機鏡頭,呢啲最次要
不如嘈下打燈同團隊合作

有冇諗過好嘅Workflow 係最重要?
一個Project 嘅Management 最緊要
如果Budget 受限制,M4/3 係一個好高性價比嘅Option

上面巴打提及M4/3 嘅防手震性能超班
呢個係我Run and Gun 愛不惜手嘅原因
上Gimbal 煩到震

幾多人開工都係拎枝十幾年以上嘅鏡
嗰D鏡Sharp係咪過M4/3嗰堆,又唔見得全部都係
又想當年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞