M43真係收得皮

244 回覆
25 Like 6 Dislike
我估佢係講緊f2.8個淺景深效果 。

我覺得Olympus 既Pro lens 定位應該係比入左坑又冇咩特別想要轉會既人買 。當然未入坑就應該轉FF 。始終大方向 。Sony Nikon 肯比資源,有心做 。OM好似中左Bug,卡住左 。

Btw 又咁講百貨應百客,向日本2023全年 top 10 有3部都係m43機 。反映左都有啲人真係會買 。

另外大家應該試下搵啲分別係FF apsc M43 既相 。睇下自己分唔到 。我覺得有時都幾難分
35-100 F2.8又係M43精華
唔同篇幅之間分別其實又唔係幾難分辨到嘅,都係DR、shadow noise最明顯。不過前提係因為lighting唔係掌控範圍之內,始終幾好嘅器材都有極限,FF係暗位瘋狂推高ISO,結果換嚟嘅只係一堆noise。

用細sensor,有時係要學識避重就輕。
好多時執到張相盡
咁M4/3 自自然然入唔到佢哋眼球

尤其是影人
係FF 更有空間做後期
大光圈,高像素,高感光同快門等等
覺得當係買個保險同服務
望落去感覺又Pro D

如果唔缺嗰舊錢,多數升上去FF
又可以叫個客嘔多D錢

見過有D project videographer 女仔做
抬住啲器材走黎走去
公司Offer Sony 舊GM三大元俾佢
拍拍下唔夠力照顧D器材

個人覺得如果跑全日,FF又Gimbal 真係辛苦
都唔好講FF 定 M4/3
有時offer 輕D 嘅鏡會好好多
起碼有力做下其他嘢

自己鐘意用M4/3 相機就係保留到體力
咁仲有力同其他人打下牙交
太操勞嗰D work 俾嗰D blackmagic 同FF用家

可能我廢接唔到大Jobs
拍片D都唔會用高過200Mbps 嘅Codex D客都收貨
不過最近Panasonic 拍片機殺價系列係 S5mark2 普通用想幾粗用都得啦。
影人推高ISO,有時都係因為唔識打燈。大光圈淺景深,啱啱開始學影相曾經都沉迷過,但影耐咗,下下blur晒個景其實好悶。

用輕嘅gear保留體力呢點我係好認同,試過幫人影sport event,影足4粒鐘仲要四圍走,如果係FF加枝70200.8有時都未必夠,上到300焦距果堆直頭重頭無朋友

MFT,我落枝40150.8已經輕巧唔少,留返啲精力專心構圖仲實際。最緊要一樣嘢,係人哋都睇唔出,用更好(=更重)嘅器材只係吃力唔討好。

自己拍片玩嘅話,我多數用最好嘅codec同format,始終CF express平咗好多。prores落DR執,真係爽好多㗎

m43正
我其實唔貪心
只要出GX9 機身 with GH5 / G9 性能同雙卡
我都收貨
sensor 大細同畫質無直接關係, Sony A6700既IMX571 只係 A7R5 既IMX455 既crop version, 制程一樣, 最多係firmware 限制左14bit/16bit
但重點係以OM而家既情況, 只能用二手科技...
而且當高pixel既FF機再普及d既時候, M43係長焦既優勢就會消失
用A7r5, 插支Tamron 70-180 f2.8 (810g) 開APSC mode 都仲有26mp, 等效270mm
其他廠商係呢幾年出左好多鏡頭, M43既pro 鏡性價比低左好多
最可惜OM唔學Fuji咁整返部pen f mk2...
OM機用過1部E13咁多,唔多覺好用好快就賣走咗,拍片個codec同format實在太...。小弟用開hybrid機,FF係拍片仍然無法解決重量問題,仲有ibis。A7r5個DR,唔係同GH6差幾遠,仲有rolling shutter。

當然唔係話MFT萬能,除咗中幅,小弟由MFT、APSC到FF機都有。只係習慣用MFT比較多姐。
Yup

唔係話M4/3 畫質同FF 有得打
個體戶Videographer 黎講
純粹係比較容易管理

攝影方面上FF 我都覺得合理,畢竟操作機鏡都唔係重太多
拍片方面當主流FF 機係Super 35 會順好多
DR 點都有影響
用較細同輕嘅鏡頭,Rolling Shutter 更好,更容易避免過熱問題,FPS 高D,雙卡錄影等
關鍵嘅時候可以換返FF
成本控制會㩒計好多

好多人concerned about M4/3 DR 拍片性能
但R5 R6 DR 同GH6 G9 ii咁上下
冇人投訴Canon 拍片唔掂
所以其實都係鏡頭同成本問題
同埋MFT好多人忽略咗speed booster,加大一級光圈增加入光量,低ISO之餘又唔怕景深淺得濟。景深深返啲,對焦相對都易啲。

FF係好,前提係同咩比較姐。係V-Raptor XL面前,FF咪又係收皮。唔通用Red/Arri班人,又恥笑FF咩。但有啲嘢,係FF相對容易做好多。

R5又唔差嘅,而R6個rolling shutter就,有時都唔明點解咁多kol標榜R6個拍片功能
加埋Speedbooster + APS-C 鏡真係會太重
落腳仲可以
係會重咗,只係純粹回應有好多人話MFT iso表現唔理想。咁speedbooster可以加大一級光圈,仍然都仲係輕過FF唔少。

諗吓FF如果要造到F1.0光圈,個體積真係...Nikon枝Noct F0.95斷估一般人唔會用嚟拍片呱,就算用到,但加埋gimbal條數真係
多數人落得Speedbooster
都會用到FF鏡

輕呢一點我有所保留
係,所以小弟自己都無用。反正MFT無爛鏡,拍片又唔係追求sharpness同淺景深,只要唔係專登係啲好暗嘅環境拍嘢,一般嚟講MFT本身鏡群夠做有突。

同埋感覺好似好少人留意focus breathing,好多FF原生嘅photo lens,其實都有好明顯嘅focus breathe (sony係特別嚴重),結果一去到啲好大嘅focus pull,成個shot唔使要都得,但唔用又會浪費咗FF嘅優勢。解決方法唔係無,就係堆疊更多鏡片去做光學糾正,但枝鏡就會變得好重(我諗呢個都係L mount啲鏡,比同他廠重咁多嘅原因之一)。
GH6 上ISO 6400 都仲可以用
Handle 到城市夜景
拍片黎講冇咩野拍唔到

Focus Breathe Sony 有數碼修正

從M4/3 角度認為GM2 三大元輕量化係好正
從Full Frame 角度睇10-25mm + 25-50mm F1.7 超正(幾乎係電影鏡黎,Bokeh 細半級((用F2.8比)),售價唔貴,輕)

兩個系列畫質都係超班

新鏡多數用數碼修正
力谷Sharpness + lightness
我見好多拍片人會用Sigma 18-35mm f1.8 Art呢枝apsc 鏡加0.71x speedbooster 落M43機

等效25.6-50mm 焦距 嘅f1.3大光圈嘅內變焦zoom 連Depth of Field都媲美FF大三元
全開光圈都好sharp 係有啲chromatic aberration 同flare勁咗啲
仲要枝鏡係冇咩focus breathing 同埋係接近parfocal (如果tune下個speedbooster 可以做到parfocal 不過會令到佢對唔到無限遠)

枝鏡5k全新行有交易 加埋speedbooster 靚嘅metabones5k 平嘅viltrox就1.5k 咁嘅combo好抵玩
amazon.jp 成日幫人清貨,二年前左右,GH4 58000yen 全新 body, 3k 港紙都唔使
當年D 人咁樣配搭
係當年FF 拍片仲未追上
18-35mm 出名focus breathing 勁
FF拍片追上,Speedbooster 變成M4/3 一個option,但今時今日唔算明智
上10-25mm 25-50mm F1.7 會更實際

不過另一個好處係 18-35mm EF mount 夠共廁夠平(尤其是二手)
咩牌子既機都用到,拍攝效果非常好又Sharp
關鍵時可以變成Full Frame 24-35mm F1.8 鏡

Speedbooster 建議買二手好了
Viltrox 唔太建議
GH4
做直播、Webcam 今日都好夠用
18-35比起電影鏡個focus breathing 一定勁啲嘅
但以photo lens嚟講算控制得好好
以呢個價錢 一枝十年前嘅舊鏡 用Pana 10-25一半價錢 有枝咁大光圈嘅zoom 真係好抵玩
好啱冇咩budget 嘅細production

我自己本身唔係成日拍片 但係由Canon apsc機轉Olympus 所以本身都有呢枝18-35同一堆EF鏡
所以都入咗個metabones玩
As a Photo lens
18-35mm F1.8 係正
拍片都唔錯
都係咁用

m43 1.2 pro 鏡係大又重,冇錯入光量係1.2, 但現時嘅ff 其實iso都可以3200-6400 (我都相對上harsh), m43 1600就死,呢度iso都差一兩級,但ff 1.8散景已經大過m43 1.2

m43 明明以前啲長鏡又輕又平,後尾又出大大支

出pro嘢冇問題,但放棄入門/輕便班客顯示到OMDS/Olympus其實唔知自己點定位,panasonic相對好啲

其實真心Olympus jpeg engine 唔差過fuji, 鏡又靚過fuji, 但偏偏真係畀fuji同ff 夾死咗
Full Frame 堆F1.8 鏡頭D Bokeh 其實多數唔太靚
OM Pro line 都係Sale Bokeh 既render 同過渡做得好
OM Pro line vs 堆FF F1.8 等效光圈細2/3 級

OM Pro line 要比價錢應該拎Sigma DSLR FF F1.4 Art Lens 比
除咗Bokeh render 之外,乜撚都比唔上,包括Size同重量

GH6 / G9 ii ISO 3200 勉強都可以用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞