M43真係收得皮

244 回覆
25 Like 6 Dislike
其實m43嘅用家同某啲FF用家,價值觀都唔同,冇得討論。
而且某啲FF 用家亦都充滿咗無知、歧視。更加無得討論。
我嘅核心思想:
- 會帶出去影相的,先至係好相機。
- 夠用就足夠了。

利申:m43 + FF用家
呢個我同意
但其實手機同FF中間,仲有好廣闊位置。
就係m43嘅最大優勢。
冇計啦Panasonic唔出新,呢啲靚靚仔仔又細細部啱攞出街嘅升晒不過食呢個價都好過咁貴買部X100
像素密度而言,m43 20MP sensor相等於 ff 77MP。高密度點都蝕底啲

不過見手機1/1.3''有200MP都有唔錯表現,就知科技進步會逐啲解決高密度像素帶嚟嘅問題。GH6 vs GH5s係個例子
係, 但跌落呢個定位的消費者有幾多先係重要

巿場唔夠支持佢出機就玩完

我曾經都係m43 fans
越嚟越少用家係事實,亦係必然一事
不過距離收皮,仲有好遠
咁里卡豆
都無講 M43 壞話
用下唔同的牌子都好合理
佢意思係m43 機可以好似電話咁,

唔係電話用m43 sensor
咁ff機咪一樣可以玩ai 攝影自動執相。。。
分兩種
單修 / 雙修多修

只係FF器材黨最多,永遠不敗之地
中幅比FF dr更高,iso更純淨
就會拎連拍/重量/sensor速度嚟講

到M43講遠距優勢/防震/連拍
就講返畫質低感

開工用又好當玩具又好
相機都唔係咩特別貴嘢,唔夠用咪雙修囉
樓主呢種通篇睇落去
又話m43 fans咩唔認缺點 又m43點樣先天不足
用家玩吓又話無專業用

連登好應該好似色影無忌啲老forum咁
一個叫攝影台,一個叫器材台
因為追片幅追新係唔會令器材黨影嘅垃圾相變靚
m43買f1.2嘅人係為咗乜?為咗快門快過f1.8?咪係為咗散景攞
exactly
娛樂台啲妹妹,因為追星場合唔准腳架
而且經常室內+無前排
M43一直係最受歡迎系統
中國圈子尤甚
唔講1.2, 你以為啲200定/415 2.8真係廢?
如果講M43成個系統
除咗O記P記仲有blackmagic 呢啲電影機 dji航拍機 連Logitech 都出M43 webcam
M43個mount係開放嘅 都幾難完全收皮
係嫁
mft f1.2散景好靚,而且畫質高速度快,我係三樣嘢都追求

你唔需要速度同畫質而只希望淺景深就用嗰啲ff 1.8,冇人阻你
追畫質就ff啦
咁同個標題有乜關係
你過到blind test先算啦
過到又點?過唔到又點?

你過唔到唔等於人哋過唔到,唔俾執相大家用iso 6400以上影已經好大分別啦
遲下會有Nano Full Frame機
幾時可以m43 d鏡mount 上電話用
過唔到blind test即係唔係滿足你嘅肉眼,而係滿足你嘅心理

iso 6400的確係mft高noise,每個系統都有佢嘅弱點

我嘅睇法係,一個用家如果喺ss60左右都經常用最大光圈嘅同一品牌嘅自動對焦鏡(例如OM機用OM鏡)都經常要用到iso 6400,咁就上大嘅啲sensor。如果有f2.8,喺日間同普通室內都唔需要6400咁高

而且你唔好忘記你喺用番ss60同f2.8依兩個值,你先比較iso 6400,咁ff支鏡無可避免就大咗同重咗,大光圈ff鏡更加係好貴。ss, f 同iso三者互相影響,每次你都睇其中一樣忘記其他嘅影響,自然得出錯嘅判斷

況且,除非禁止mft使用1.2 1.4 1.7依啲鏡,否則你係過唔到blind test
追畫質就ff啦
你過到blind test先算啦
過到又點?過唔到又點?

你過唔到唔等於人哋過唔到,唔俾執相大家用iso 6400以上影已經好大分別啦
過唔到blind test即係唔係滿足你嘅肉眼,而係滿足你嘅心理

iso 6400的確係mft高noise,每個系統都有佢嘅弱點

我嘅睇法係,一個用家如果喺ss60左右都經常用最大光圈嘅同一品牌嘅自動對焦鏡(例如OM機用OM鏡)都經常要用到iso 6400,咁就上大嘅啲sensor。如果有f2.8,喺日間同普通室內都唔需要6400咁高

而且你唔好忘記你喺用番ss60同f2.8依兩個值,你先比較iso 6400,咁ff支鏡無可避免就大咗同重咗,大光圈ff鏡更加係好貴。ss, f 同iso三者互相影響,每次你都睇其中一樣忘記其他嘅影響,自然得出錯嘅判斷

況且,除非禁止mft使用1.2 1.4 1.7依啲鏡,否則你係過唔到blind test

我嘅睇法係,一個用家如果喺ss60左右都

如果打雀或者影好快既嘢,可能經常要過iso 2000,咁又點計?
好啦,如果影人像,散景可能更加重要,咁FF係比到你更好既散景。那怕你未必成日要blur晒,但要既時侯佢起碼就有。

否則你係過唔到blind test<---哩個係你啫,唔代表我
平時攝影/拍片

專業攝影/拍片

上面兩支鏡加埋要HK$21000,1.3kg重,比喺24-70 f2.8 gm ii嗰啲貴同重,但個焦距更廣,速度更快。做得專業攝影師會接受到依個配置

mft算係進可攻退可守
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞