M43真係收得皮

244 回覆
25 Like 6 Dislike
我好鍾意gm1同gm5
印象中依2部野當年唔知係唔好賣定點
好快停產

Gm1+14餅依個組合我前後都入過兩次
爆櫃之後賣左
變左GF,稍為重左少少但算係有功能,可以接受
佢要同GX整合都可以接受,市場無辦法開咁多產線都明
但係G100真係
ching睇嚟有玩開videography。其實你講得無錯啊,片幅大細如果係photography,影響係好明顯嘅,係videography/cinematography嘅世界就未必。

消費者層面就無計,有幾多人真係明自己到底想要啲乜。
始終舊一批FF二手價落晒黎
拍片多咗好多選擇

人人覺得M4/3 收皮,M4/3 再好都有呢個印象而買其他
用緊Gh5 ,又輕又平
個人覺得G9 係Sweet Spot
佢有95成GH5 功能 + 8000萬Pixel Shift

到今日都算係好打得
部GH5 2018年到今日仲有用,殘到仆街
FF係好,但一闊三大又重。如果學拍片,MFT係一個好好嘅starting point,因為平靚正。GH系列比到嘅spec,FF要旗艦機先有。
g9,兩年前amazon jp唔知係咪清貨,全新先5k一部,買咗兩部一部比自己一部送咗比屋企人。

閒時幫朋友影sport event都無投訴,所以係咪一定非FF不可,好睇你個客分唔分到,唔聞相,一般人幾何會留意dr/iso(除非大job就無計)。
2年前5K?!

到今日都扺
當時M4/3好似真係要收皮

感覺好似係GH6 既畫質同顏色救返成個系統
出大Job 用大機
Super 35 一樣冇問題
係,嗰時yen都好低水,記得加埋枝1260奶都係9k多啲。G9係差在無pdaf同拍片差少少,但5k旗艦級操控。

gh6 color science 好咗啊少,雖然P記一向都唔係差。但gh6影相拍片個skin tone
12-60mm F2.8 - F4係我用過最便利嗰一枝鏡
比較近既係FUJINON XF16-80mm F4,但都係唔夠就手

細細枝,跌過落地都冇事(當時有遮光罩)
GH5/GH6 4K / Full HD Pixel to Pixel 無損 Crop zooming 防手震超強,輕輕鬆鬆手持拍攝Full HD 360mm 等效焦距
60mm 放大率x0.3(等效FF x0.6),微距鏡都唔需要拎
手持Pixel shift 1億像數拍攝冇難度
防塵防水滴,枝鏡粗用到爆
假奶可以扮下野

基本上所有運鏡Preview 都係用佢
喺GH5 / G9 / GH6 / G9 ii上機動性係屈機
一切都係因為M4/3 強大防手震功能
重有

輕身
極低耀斑、色散、變形率同暗角
40mm後段 F3.9 - F8 Sharpness 唔輸比GM II 系列鏡頭
(12 - 18mm 前段的確冇後段咁強, But so far so good la)
https://www.ephotozine.com/article/leica-vario-elmarit-12-60mm-f-2-8-4-0-review-30597/performance
詳情^

講下缺點
非Full Frame Lens (原罪)
伸縮鏡頭(佢本身太細枝,我唔太覺有好大影響)
淺影深冇FF咁容易做到
Bokeh 冇O記Pro line 靚,星芒亦講唔上係好
1260係18年都唔駛4K
依家貴左
HD Pixel to Pixel 好似太Soft
有時開4K Pixel to Pixel好 D
我用50 200 Leica 加Pixel to Pixel
我冇50-200mm F2.8 - F4
How is it?
我當鏡頭蓋長插機身
二手價咁多年仲升咗少少
輕便,畫汁好好
最近Update 左Firmware, zoom 緊時對焦好左

但代表支鏡唔係Parfocal
冇光圈環,冇好係OM Pro lens or 1025 拉落去就MF 的光圈環。依個係最大Down side

extender 好貴,冇錢買

支鏡有點大長,企直放唔入兩層防潮箱

我記得OM 45 150 2.8 係 Parfocal
MFT 拍4k 60fps /120 係咪唔太多選擇?
GH6 + G9ii
Character 都好似枝12-60mm F2.8 - F4
入光量係1.2就係1.2
45150.8應該就唔係Parfocal,呢枝我有,反而無35100.8。
1260係唔錯,細細枝畫質又過得去,拍片咪當F4咁用。有時純粹只係想影下相,就插落部GX8唔會頭大身細。
散景?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞