M43真係收得皮

244 回覆
25 Like 6 Dislike
有冇reference 參考下
衰過ff crop真係誇張
想講部ep7 上年去日本都冇人買
三千六單機買到

而家比啲大陸仔係小紅書炒一炒
又要加1000

M43 都要食炒價我零願買gm5
ff fanboy 姐
dr 同 iso 爭 1-2 級就無得呃人
景深個人喜好啦
但講真呢個年頭400 iso 同1600 都未必個個睇得出啦
要夜拍就無計
而家m43 個niche market 就係萬零蚊有4k120p + 1秒50 raw + 無敵 ibis
而現實就係個market 好細
好命就變ricol
唔好命就等執笠
crop咗都唔會改變到ff dynamic range闊啲同iso performance嘅優點
係日本影火車時見到有
佢地攝錄機都仲會用
雙修但冇quit M43
但唔夠professional grade係真。老實講,好多fanboy話長焦係m43優點,但national geographic等生態攝影師有幾多人用?

你話輕便?係,但攝影係要做planning,影乜主題,事前已經要研究一輪,唔係去樓下公園或香港公園見有咩雀就影,最尾只係停留咗喺影到同影得sharp嘅階段。
其實點為之professional grade?
雙SD card, IP53, AI detection, 120fps。咁都唔係Professional grade,點先係?
仲有畫質,dynamic range,高iso performance。當然,更淺嘅景深都有佢個作用。
真咩, 像素密度冇關咩? 諗真啲再俾你講多次。
畫質即係高像素? 刊登雜誌、網上媒體,真係要60,000,000像素?
dynamic range: 印刷雜誌紙,網上媒體壓縮,真係表現到FF 14bit, 16bit DR?
高iso performance:多唔多noise 真係咁重要?
National Geographic 要影比m43 F1.2 更淺嘅景深?
M43最平衡係12-60/2.8-4
19年嗰時先3500依家P記唔撚生產
35-100過得去
仲有D優勢低價鏡14-150, 40-150, 75-300, 100-300II
定焦15/1.7, 17/1.8, 25/1.8, 45/1.8
上面呢D都值得
PRO鏡重到痴線,O記設計嗰陣唔用腦諗野
12-100點都嬴唔到4000萬+全幅底既24200同28200
以你思維,將所有對m43嘅缺點無視,咁m43又真係完美。

更高像素crop嘅空間更大,以打雀為例,飛緊嘅雀要追佢都預留返啲空間,唔會下下zoom盡爆框。

dynamic range喺光差對比大嘅地方咪好有用,死黑死白咗就算印刷fb都睇到分別。何況專業攝影師可能仲有其他用途。例如畫展,賣相,廣告海報等等

點解唔可以影淺景深嘅嘢?有時想要art味重啲嘅相,咪blur走啲嘢去囉。
唔明你想講乜
影相啫,睇相啫,又點會理咩機咩鏡影
我相信大部分人都知道,唔同系統係比唔同既人選擇。咪又係相機一部。
m43 喺resolution, DR, low ISO 真係比FF, MF 差。呢個係事實。
但就咁就話m43 唔係professional grade。Professional photographer 唔會使用。咁講確實太過武斷。
要知道一般印刷最多只會去到8 bit。一張正確嘅曝光嘅相,加上EV bracketing 可以應付到絕大多數場景。
而一幅專業嘅相,係咪就要追求無noise? 一個專業嘅人攝影師,難道無識外加燈光,或者後期做AI denoise?
而所謂嘅淺景深。究竟要幾多淺景深,先可以表達到藝術感?
M43 fanboy:

像度唔夠人高 --> 唔crop / 有high res mode
dr唔夠人闊 --> ev bracketing

好似所有嘢都係不動如出咁俾你慢慢影

iso performance唔夠好 --> ai denoise
ai denoise,m43有得用,ff就冇得用?

淺景深唔夠 --> 用唔著
淺景唔一定要下下開盡 --> 但有得選攞當然係最好
f1.2鏡真係戇鳩,全部過300g

olympus 25mm f1.2 410g
canon 50mm f1.8 160g
sony 50mm f1.8 186g

人哋full frame機仲要f1.8,olympus f1.2先係full frame f2.4
M43 fanboy:

解像度唔夠人高 --> 唔crop / 有high res mode
dr唔夠人闊 --> ev bracketing

好似所有嘢都係不動如山咁俾你慢慢影

iso performance唔夠好 --> ai denoise
ai denoise,m43有得用,ff就冇得用?

淺景深唔夠 --> 用唔著
淺景唔一定要下下開盡 ,但有得選擇當然係最好

改返啲錯別字
本身講緊Robin Wong
咁佢自己係Professional photographer
用Em1ii同Om1接job而client 又滿意
咁對佢嚟講呢兩部就係合格嘅Professional grade
仲有人用緊單反接job添
對焦連拍遠不如OM1甚至某啲入門無反
講到尾相機都只係工具
你可以追求更好嘅工具
但無謂將自己嘅主觀standard 套落人哋度話人嘅搵食架餐唔係professional grade
個個影相都話自己專業架啦,差佬都話自己專業架
btw,我都有用m43,我覺得係輕便,業餘真係夠用。老實講,十個有單反無反既人,有幾多個真係專業(專業唔同職業,職業都可以唔專業)?
不過睇唔過眼啲fanboy成日為佢辯護。
如果P記肯投資新模GX(or even GM...)然後放粒25MP落去咪仲有得救囉
G9ii係好機,但始終係S5ii個殼,一拍埋去係人都揀後者
所以你睇一個攝影師專唔專業係睇器材而唔係佢嘅作品同技巧?
你作為client 你鍾意要求攝影師用FF MF呢個係你嘅選擇
咁有攝影師用M43做搵食架餐都係佢嘅選擇
有客搵佢 佢搵到食
你理得佢用M43定iPhone
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞