M43真係收得皮

244 回覆
25 Like 6 Dislike
里卡豆

有錢收果時

OLYMPUS就不用說了,除了外型取勝之外,輕巧和電子性能一直都是吸引我的地方,我反而不太在意感光元件的片幅大小,外型順眼、用得順手,輕巧便攜才是我選擇相機的主要考量點。

https://digiphoto.techbang.com/posts/11222-people-close-up-photography-should-not-be-self-binding-ricardo-interview

冇錢收果時

Robin Wong

價錢比較?
Pixel peeping 打飛機有咩意義?
畫質都好一截喎
年年都俾人話收皮架啦
Panasonic 都唔玩啦,情願整貼牌Leica
依家都收咗9成
M43連飛機都打唔到仲搵鬼買
淨係睇有幾多新產品都覺得佢收皮...
咩年化呀, APSC 都被嫌棄啦
仲要m43
最好快d收皮,等緊平玩成套system
拍片都仲係有佢Value嘅
影相就我幫唔到

利申M43用家

GH6 G9 II二手價可以低過8000
呢個價位功能我覺得好強大
仍然有性價比

PDAF & CDAF 對我黎講唔重要
要養起一個產業始終係大眾消費市場

而家要輕便既都去左手機 / 小型cam (DJI, gopro)
買得相機都係追求畫質,而家full frame又平到咁,對焦技術 / 穩定都好強,hybrid都係用FF / 同mount既apsc,玩味機來講Fujifilm而家又玩哂,唔知M43仲有咩空間

係就係都仲有人買既,細細枝長鏡得細sensor先做到
但係足唔足以持續發展就好有疑問
依家Canon同Nikon都出左X-400F8
配部高像素機真係打鳩死M43
Full Frame你搵到部有GH6咁嘅Spec、大細、價錢嘅model先再講。唔係話FF唔好,full gear一定好㗎,落埋gimbal上cine lens個價錢,仲有重量仲點run & gun。
M43唯一出路就係玩手機嘅AI計算攝影
自動HDR、多重曝光、AI自動執相
等啲人用手機傻瓜影相模式,都影到相機先影到嘅相
但各M43廠仍然不思進取,計算攝影停滯不前
仲想用輕便做賣點,但都唔知而家FF輕便程度已追貼M43
淨係講鏡頭質素,m43鏡頭設計上難度其實好高,但係得到嘅效果可能連係FF機裁切50%都不如。
新用家絕對唔建議入m43。
Panasonic 都開始集中返FF機市場發展。
冇廠出冇新技術 = 冇計

畫質呢樣野從來都冇得呃
你話m43可以override到apsc/ff真係搵鬼信
但贏唔到, 唔代表唔可以追貼

問題就係出m43既廠自己都唔信可以追貼, 自己放棄左, 咁可以點

利申, Panasonic G2時已經用緊m43, 不過疫情時放棄左影相直到而家
by the way呢個post其實係April fool
真係fool 到個fool
得罪講句,M43強項只係拍片+手持超遠焦
真係咁多人幻想要同其他片幅三分天下?

手機台例如啲S23/24/ifan
都只係自high吓講吓AI攝影
唔通以己之短鬥人光學之長咩
黎到M43總係成班老玩家一副不得志咁放負

Pro鏡同焦段體積重量呢?
造工呢?連拍呢?價錢呢?
G92啲拍片功能,CNS講緊要上到FX3 FX6先俾齊你

利申,用過pentax、minolta、菲林數碼新舊都用
M43只keep 200定300定影運動類
一系統唔夠玩咪兩個
從來唔明有咩好放負
疫情後都冇追過新技術所以唔知有冇update

但無反個法蘭距suppose係大片幅既死穴
亦因為咁FF永遠冇得做到m43咁細 - 因為你個法蘭距一係放響機一係放響鏡
呢個都係當年我玩m43既唯一原因: 你連機都冇力帶出街既話, 就唔好講影相了

當然, 其實睇番呢幾年, m43係整定會沒落
輕度用家會寧願用手機, 中/重度玩家唔會睇得起m43既畫質
個巿場冇左, 自然都唔會有廠支持, 畢竟而家講緊做生意唔係開善堂

其實我冇放負
"m43畫質唔得"呢句野, 當然我係用過其他system先夠膽講
畢竟就算你拎FF出來, 響大底數背面前咪一樣什麼都不是...
依家淨用電話?
半專業嗰啲仲有冇人用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞