攬炒終於來了

543 回覆
5337 Like 58 Dislike

呢啲小學常識咁都要駁
仲要學人開topic
香港開埠有史以嚟根本
就唔係倚靠工業為生
點會好似外國大陸咁有made in 產品
就算有,都係啲輕工業產品、例如成衣之類
其實你小學畢業未架
係呀,但你果d係50年前嘅常識
香港輕工業都死左就快有30年
00後可能連香港有過工業都唔知啦,咩叫香港「不嬲」依賴輕工業,不如話香港不嬲出口沉香
而家仲留喺香港班舊同事,一係去左港資或中資公司,平均人工福利差左,識d project manager公司冇budget冇project開,擔心被炒
金融業已經冇眼睇,再睇吓出入口貿易同內需消費條數,情況每況愈下
武肺嗰4年香港人玩本地嘢咩都玩過哂,令到香港人唔再使錢落香港嘅決心同行動力大大提高
我好奇係回應打字緊你膚淺
而仲記得小學常識科
內容既我多囉
金融業/旅遊業為主既香港
試問點會有工業既產品呢
另一邊有賭既澳門
自開埠已來會唔會又有工業產業
你地自己張出世紙囉
有能力就去邊都搵得返
轉口->製造業->金融->漁港喎 識唔識架?
10年8年前買果班匯率都蝕到仆晒街
其實無計 唔走就焗住硬食
外資不嬲最好 港資最濕鳩
中資好景的話 唔諗升的話 算唔錯ge

咁做開外資 一定prioritize搵外資firm做
如果自己background有返咁上下
一黎會好做d (感覺d人都qualifed d 易夾d)
二黎福利好
果陣d frd真係走完換工 接左人地走左的位
下一間 一年鬆d又搬走成個function
依家外資都走得7788 剩低睇緊office幾時摺
中港資生意都唔好 遲早都實玩完
中資應該會照插旗 但大部分野上返上堔
仲自己人優先嫁喇
港資就...

仲係香港果d都係講 見步行步
連旅行都慳左唔少 何況本地消費
香港點會冇工業
重工業有兆榮鋼廠
太古船厰,黃埔船塢
輕工業更加數之不盡
塑膠製品,製衣,鐘錶,收音機,玩具,甚至乎相機
好可惜全部都生存唔到
否則香港經濟唔會咁單一
香港都無咩消到費啦
買野 = 高價淘寶貨
食野 = 高價態度差限時競賽既大陸菜
玩 = 無
你有冇睇架,我咪串緊佢講d幾十年前嘅野當常識
呢啲唔好話變遺址,連塊地上面重建起嘅住宅都就黎冧啦
做得好
消費降級,未來個裁員減薪潮無可避免,被炒完再搵一份,失業一輪就會接受低d人工
當年啲商家佬人人搬廠上去
咪同而家一樣人人為平上去駛錢
感動既係50年黎香港人始終如一
唔係攬抄
單純係中共管理不治
好正
年度金句
你好快營養不足
If you burn, you burn alone
笑L死左
唔會走,前幾代魚港買香既年代都起到住
去到 咁上下 連返大陸玩都冇錢
睇唔起你呢個撚樣姐
我個行人手緊絀 仲要用高人工爭緊人
個個都係加速師
依家yen咁平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞