攬炒終於來了

543 回覆
5337 Like 58 Dislike
咁搞法 港紙死先
講得好岩 香港人唔鍾意香港
如果唔鐘意極權統治又走唔到可以點?
讓我們走得更遠,(去旅行)有咁遠走咁遠

衞生署都係叫人咁做
仲有,接啲high fashion單做,唔係做u記h&m呢啲fast fashion
What do you mean
用鈔票代替選票
我唔信,我繼續食兩餸飯,支持香港飲食業
講經咩 made in hk嘅 成本高啲 賣得貴啲 你又話智商稅
其實2019攬炒係有bug
既然覺得政府做唔好 其實乜都唔洗做已經係攬炒緊
原來你識改寫歷史
學返呢度嘅人話齋
點解日本啲嘢咁平?
你只有土地使用權同房產擁有權
你都知果d係歷史
李志剛
本身香港做開IT, 美資企業,公司因為2020年立既xx大法,決定撤資,我就2021年被裁員,被裁之後幫一間歐資公司做freelance consultant, 年半後間歐資企業又撤資,我又失業,真係心灰意冷,2023年頭賣樓移民英國,而家英國做返本行,安居樂業,一邊睇住班仆街話拼經濟,一邊睇住結業潮,果種涼快,難以形容
識兩公婆買埋車買埋樓係曼谷退休啦
洗錢平儲到舊錢就退休
果期應該唔少人似你咁 去一間 果間都撤
我就國安法後就已經搞移民 唔等了
應該算早果班走的人 到埗唔太難搵返同行
因為算移民潮早期 同 外國covid後經濟復甦
佢地好多covid期間 cut走左好多人
走左果班 重新穩定生活返 (搵左新公司/返家鄉)
舊公司就算開返post 都走左 未必返黎take offer
而果排big tech都未搞事 唔受壓 真係算易搵工

香港果間公司 我搞緊走果期已經傳緊撤
(上頭不斷開會 睇邊d係essential野
唔係就叫停 再睇點唔受影響
唔知係咪因為我都走
farewell飯 都漏左比我知佢地2-3年後都要搬/cut)
最後應該2022/2023 APAC搬左去SG
好似仲有善後staff係香港去到 2023年中/尾

而唔少frd 果陣係其他歐美資都一樣
係差在 大郁快郁賠錢撤 定
細郁慢慢陰乾 轉野比其他office做再搬 再cut HK

btw, 所有人都無預中共港共 寧死不屈
玩爛自己個場
公司有d典型expat 唔理當地變成點 純粹為低稅搵錢
果陣暗啞底都屌緊港共on9唔讓步 搞爛個場
搞到佢地又要轉場 無咁低稅 咁好搵

Anyway, 香港一定冧硬
係差在港元 同 儲備 會點比中共搞
依家誠哥走人 都壯士斷臂 帶唔走就益中共算
再過多排 老共真係直接割鳩香港人 咁就仆街

話知你擺左幾多錢係離岸 佢割晒你香港資產
你走就再查你邊到有錢 再割先比走咁 都夠死
我都係 成日幫口唱好腥肛故事
我問你 香港點解會成為全世最有錢的城市?
亡秦必楚
正苦幾時出終極大絕,脫勾美元
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞