多倫多生活討論區 101

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
唔入sin
d 人話ion+ 儲miles 幾好,但我prefer cash back, 所以我係最廢個張rbc cash back, 起碼求其申請另一張2-3% 用住先
果張cash back廢卡黎我都有
Grocery 2% 其他0.5%
無入,希望ok,但有d 銀行default 一定要入,所以去分行搞,但分行搞都係唔批就唔批, 唯有儲耐d credit score 再申請,佢地有sell 我申請左低grade d 既博pre approve 再upgrade,因為income 夠,maybe 分數問題咁講
儲credit score 用住先都要
Rogers要認證埋身份會批勁慢正常
慢慢等運到就得得閑call上去問下progress
虛銀係咪講緊tangerine/simplii
冇pr唔會批到cc
simplii 呀,但呢張應該無pr 都得,上網見人申請到,順粹唔知點解等2個月都未有news
一般等幾耐,佢已經寫10business days, 順粹無email confirmation, 係唔知真收到定收唔到
想問你申請完有冇收到email?
我睇返原來係冇
不過睇到佢有pull 我個credit score
係冇email 但你打上去係有你資料
岩岩好成兩個禮拜先叫你再做認證
跟住又要等張卡到
原來咁
仲以為有我資料唔使認證
Mbna 快好多即日就有email叫認證
咁都唔算耐,但佢申請個時已經要自拍同影id ,之後又要再認證多次?
pull 就預左,又要扣少少分
講好住就係Oakville
想問下報完稅之後係咪一定要收到CRA Email先會收到張cheque? 今年第一次報稅,一個月前交咗report但係到依家Email都未收到,身邊同一時間報嘅人都已經收到錢,係咪只可以繼續等落去
我諗其實你要prioritize 唔同嘅嘢: 靜、交通方便、買嘢方便、有超市、有餐廳
你要靜,就注定唔會交通方便,超市餐廳買嘢就預要揸車,同埋應該揀無ttc 嘅地方,即係markham/ Richmond hill or anywhere as long as you have car.
所以其實你係要諗究竟你對靜嘅要求有幾高or 其實有好多人會低估自己對方便嘅要求。你應該真係要諗清楚個priority, or actually no need to be rush, 租住airbnb 一個月,你就會知自己想點
呢張唔洗年費 如果你戶口放5000
同埋交租一流 計recycle bills
買餸入油有3% 唔錯 頭15000
出面又橫風橫雨 究竟邊個話多倫多天氣好
唔知後日定星期五落大雪
唔好用香港思維去睇呢邊公共交通班次密度,非市中心半個鐘一班已經算正常

唔知你番dt邊個位,但如果公司近union station,又想靜就一定係揀markham/更北
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞