多倫多生活討論區 101

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
加拿大拖批PR,嚟緊5月會有人去請願,如果唔想去,咁不如幫手聯署,聯署link:

https://www.ourcommons.ca/petitions/en/Petition/Details?Petition=e-4937

要集氣升級件事Hong Kong Watch先有力做嘢
signed
signed
之前上food handler
阿sir 話因為加拿大蛋要中央消左毒先可以賣
所以一定唔會好食
我心諗咁講法
日本蛋入口唔洗消毒咩

我窮撚只係食food basics 蛋
以前香港鍾意就咁sap
不過呢度d 蛋真係搞唔掂
要荷包蛋先食得落
蛋漿要睇佢用咩grade 既蛋
通常用差d 既蛋
5月請願單嘢係點?睇下去唔去到
Hi all,

HK Young Professionals Association Canada & Hong Kong Pathway 2023 Backlog Alliance are going to deliver a petition in Ottawa in May. Additionally, we would like to organise a petition rally in Vancouver & Calgary to support the Ottawa team and gauge local media interest in our campaign. HKW supports and assists this event.

If you would like to come join us at these 3 location below, please click the link and join our petition group: Dealine Apr. 30

Calgary IRCC (Petition Date: May 14, 2024)
Join TG group link: https://t.me/+cxXuM2LONgVhMGU1

Vancouver IRCC (Petition Date: May 14, 2024)
Join Signal group link: https://signal.group/#CjQKIFK5eJK4SZFXuAKyuqKYqCRGhq__NggY75ksgBLnQVVQEhB_iLrXi9SF3LRlXKmf2kfz

Ottawa IRCC (Petition Date: May 21, 2024)
Join Signal group link:https://signal.group/#CjQKIArNusv_K3F7kfs5qOf3Enggk690vpGnScbJh_vSt9CMEhA_05W0oOymUjBt41ZRq-jj

WE NEED YOUR SUPPORT!
舊post都未推完咁快搶住開新post做乜鳩
順便搶埋頭幾位comment叫人簽petition
叫人簽真係冇所謂 大家都想快啲批
但係喺隔黎post講到加拿大落埋閘唔批pr俾香港人咁真係好撚肉酸
又係嗰種只求放負不求事實
簽名其實作用唔大。
我以前攪過federal,省同地區政治。
好清楚點可以令政客關注某啲問題。
不過依家通信有改變,唔知個方法有無唔同
咁係你悲觀啫
我睇到無PR好處喎,咪有得回流囉
同埋我睇唔到放負,成件事又驚又喜喎
一諗起無PR,呢度會唔會散band呢?我就好樂觀覺得實有,大家唔係為個PR家嘛 係真心愛加拿大家嘛
其實你想表達乜嘢唔好搞到自己愈嚟愈肉酸啦
有無諗過呢度好多人已經有PR,或者係citizen
愛加力
我肉酸啲幫到佢哋有乜所謂 你哋咪當睇唔到繼續你哋嘅開心生活點滴
大家留意唔好畀呢啲新聞呃到!係fake news!呢啲全部都係放負!唔係事實!偉大嘅加拿大點會唔批?!一定係班人有問題!千祈唔好簽請願!

其實邊個當睇唔到
全部都係first world problems 咁多人囉完pr就想即刻返香港 冇一個同政治有關係 一家果啲應該一早就唔好比佢哋有份入場
無PR點長期留喺度?
所以嗰幾隻五毛長期匿喺放負POST互含,最好長駐嗰邊,唔好嚟污染呢個POST。
哇ircc批得愈黎愈慢
我8月尾apply都唔知下年拎唔拎到pr
最撚好笑係有幾個user只要你唔認同佢 就會屈鳩你再人格謀殺
到你叫佢攞prrof出嚟就扮睇唔到講其他嘢
點知上面條柒頭就學足哂哩啲嘢 無啦啦衝出嚟屌鳩人扮睇唔到
要用哩啲方法製造二元對立 再美其名炒熱件事攞attention
到底係咩心態
我無屌鳩你話你睇唔到,我意思係無興趣知/想講返生活點滴嘅咪繼續講,唔係個個要圍住呢樣嘢轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞