多倫多生活討論區 101

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
都唔平梗係蟹
因為唔夠好食囉邊樣好咪買邊樣,好簡單啫
華人超市都有日本室溫牛奶,日本雪糕雪條買啦,有求咪有供

我用美國洗頭水,意大利沐浴露,飲英國紅茶,飲日本牛奶,咁我應該搬去邊

我個問題問緊大家食咩加拿大雞蛋,你就Jer撚住我做乜唔去日本住?
你又有無諗過係你問題?咁你食開邊隻雞蛋?
我嗰邊間Walmart無呢款雞蛋,反而有盒裝蛋白同水煮蛋買
要揀間無咁多人嘅centre我係Mississauga考,walk in等咗5分鐘左右就考得
我個陣係考G1筆試
我N年前downsview, 要排隊, 不過都係排一陣啫
去咁遠
最近諗點解呢度啲雞蛋咁貴
其實日本蛋雖然味道幾好
但飼養方式係咪「人道」方式?好似冇乜點強調
呢邊花款幾多 free run free range cage free pasture-raised small batch omega 3 organic 花多眼亂
當然越人道成本就越貴
一係填表,一係打電話,我係wealth simple 報完有cra 就上去報先有炭稅,之前係無填表
因為日本人追求嘅係味道同營養嘅極致,其次就係成本同利益
人唔人道唔係佢地首選,亦都係咁我哋先有好味又平嘅雞蛋食

呢度最平應該係Walmart嘅Great Value雞蛋,當然係無標榜Free run定Free range
同埋係最多人買,你就知其實都唔係咁多人在意「人道」
窮柒到閪到,講咩人道啊
如果你香港人工唔算高,就打去CRA問吓
應該合資格
呢度d農場生蛋雞都生活得好過大部分人類
你嗰邊冇錢啫 我呢邊有喎
Walmart窮人去 你去Costco睇下啲有機蛋去得幾快

百貨應百客
除咗人道主義 亦有健康主義
我聽過有人話與其買omega 3 supplement 不如買omega 3雞蛋日日食
我就享樂主義 一係唔食 要食就要食好嘅
平蛋真係冇咁好食
不過都衰唔過嗰啲盒裝蛋漿 味如嚼蠟 真係唔知咩人會買
有冇新聞睇吓
日本蛋唔人道
如果係真考慮吓唔再買
About 90% of egg farms still raise their chickens in cages.
我諗係講緊日本全國
https://japannews.yomiuri.co.jp/society/general-news/20230922-138210/
之前去North York個間考,晏晝去話今日滿曬無得考
個staff叫我影低個QR code, 第二日用code攞籌
第日喺屋企攞完籌,見到仲有幾耐,就到我先出門口
D雪蟹咁撚大點整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞