多倫多生活討論區 101

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
會揸車點解又要有超市係附近
don mills仲有freshco喎
公司會match 幾個月就爆2k,其實最主要想快d 供,因為有2年holding period 之後先可以拎走
2023statement 係咪指今年報稅之後出既noa? 應該無額
I am confused.
CPP has nothing to do with RRSP
You can take your RRSP out anytime but you have to add that amount to your income in the year.

I am confused about your Union contribution and 2 year issue.
我估層主講嘅Matching係指公司嘅group RRSP
而唔係pension

市面上有部份公司應該係幫手match僱員嘅RRSP contribution,例如你供5%,公司都供5%

咁你唔供,公司都唔會額外供嗰一筆

咁其實group RRSP都係正常嘅RRSP,冇咗Contribution Room就係冇得供㗎啦

我都有類似嘅問題,因為上年年中先嚟到。遲啲諗住問HR可唔可以供過咗limit嗰part落個Non-registered account先。因為我哋強制我哋供group RRSP而我第一年冇得供RRSP,佢都係幫我供落non-registered account。
你可以睇吓我個回覆#58
正解,係講緊公司會match rrsp, 係我表達得唔好

但要我供佢先match, 同埋要夠2年以上,公司個筆先會屬於你,問題係一開始頭1年無額又無得供, 姐係第2年先可以開始供
聽日返工睇下有無得咁做,因為本身有2年locking period, 早開始早d 拎,始終係free money
真係唔得咪照罰錢1% per month啫
有車既話 大把neighborhood
都係5分鐘去到各大supermarket啦
要靜請繼續向北揾
想問下多倫多有冇好食自助餐推介想搵類似hotel icon質素
Chill 哥係溫哥華想買車
勁chill min pay工又住condo 又買到車
都幾成功人生
係,罰完都有賺,但佢累積咁計1%
尾尾又要返多份工
咁你下年有room 咪唔會再罰
matching 都唔會去到18%人工啦
人地屋企大把錢
你地幾時先唔再送錢比佢洗
點解加拿大上網咁撚慢
用rogers 5g 成日load極都load唔到
俾緊咁貴但質素垃圾
係咪之後填form 申請番,之後交錢就得?
搵到工啦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞