多倫多生活討論區 101

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
記得報稅
https://www.canada.ca/en/services/taxes/income-tax/personal-income-tax/get-ready-taxes.html
https://www.canada.ca/en/services/taxes/income-tax/personal-income-tax.html
https://www.canada.ca/en/revenue-agency/services/tax/individuals/topics/about-your-tax-return/tax-return/sending-a-tax-return.html

credit 各大巴絲

[打你架車既VIN落去就會顯示你㗎車所有零件資料]

https://wssl.ca/store/vin-lookup/#vvindivbox

[居住指南]

Richmond Hill / Markham 一浸大陸味狗也不住
North York 周街香港人 似荃灣 唔融入
Downtown 周街白卡極危險
Midtown 永續line5工程 沙塵滾滾
Etobicoke 貧富懸殊嚴重 融入唔到
Mississauga 冇啖好食 垃圾
Scarborough 治安差好危險
Vaughan + Jane & Finch 日日槍林彈雨
Brampton 慘過返印度
Oakville 周街土豪大陸人
Newmarket / Aurora - 返鄉下耕田?
Pickering - 等中核幅射
Hamilton /Burlington/ Ajax / Oshawa 咁撚遠點住
Vancouver 物價貴 成日落雨垃圾天氣
Calgary/ Edmonton/ Regina / Winnipeg凍到仆街好荒蕪
Ottawa 除左政府大樓仲有咩
Montreal/ Quebec 法文都唔識去條春
Saint John / Halifax 除咗釣魚有咩做?

Condo apartment 細過狗籠不如番香港
House 麻撚煩成日要maintenance
Townhouse 木造勁應聲勁嘈

羽絨指南:

平既有eddit bauer, save the duck, point zero, soia&kyo
中價有the north face, Columbia, Patagonia, fjallraven
貴價有moose knuckle, nobis, Mackage, hally hansen, parajumpers, Arc'teryx
再貴有canada goose, moncler
仲有好多牌子列唔哂個價錢分級都係大概
每個牌子都有唔同價位選擇 豐儉由人

電話plan指南:
$29/30Gb
$34/50Gb

credit 各大巴絲
有冇人hsbc本身有開tsfa買gic
而家hsbc ca個app用唔到
啱啱開rbc個app
rbc話我tsfa account係n/a
呢樣真係好易中伏,公司又有rrsp matching, 但又唔供得住,蝕鬼晒遲供又要做多年先拎得到d 錢

都唔知幾時可以開始供,今年好似都未得,要25年先供得
同你一樣23年到同開始做野,但好似要25年3月先供得(計番24年既17%?)今年同上年都無額,好似係... 唔肯定,求解答
供爆左係咪要拎番出黎
我都唔見左6位數
應該好多人都係咁
供黎做乜?
岩岩黎左一兩年
收入高極有限啦
Matching 唔供?
第一年冇room點供
第二年緊係供爆
要靜要景我就唔會揀哩啲地方 會揸車不如揀richmond hill / markham
同埋重點係喺邊到返工
咁即係你揸車應該係for 你connect to ttc/ weekends
俾我揀,我會揀Sheppard-Yonge > Don mills >finch > bayview
景就…一係你就揀condo最高嗰d望番落嚟…
一係你揀呢d area 入少少嘅位置,即係唔係近大街,用車代步
And is budget your concern? If yes, 其實可能睇價錢最實際
4個choices搭ttc落dt最近就係sheppard yonge
搭多程4號線連埋轉車你預要多最少10-20mins一程
Don mills站成個大商場有t&t 生活嚟講算方便
Finch station又係一程車落dt 附近都多嘢食
Bayview就得個商場仔 要去中超又唔近 落dt又要轉車
Base on 2023 income contribute RRSP and deduct from 2024 T1.
She didn't have room. But can over contribute up to $2000.
係想供matching 個part 23年年尾做野,基本上無額,係咪最快25年3月先供得? 3月後計24年既18%
或者早幾個月開始, 公司同自己唔超$2k 就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞