多倫多生活討論區 101

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
有enterprise 有hertz 有communauto,租車好難咩
某d人覺得無自己車世界末日
無野既,有錢咪唔洗計黎計去,買車一野解決所有唔方便,shut up and take my money

我窮L惟有計到盡
睇你咩生活方式姐,要揸車返工用車多咪買,WFH,一個星期未必用一次車咪租囉
樓下有enterprise Communauto 同Zipcar
長途一定租車
我架BMW 比同事班細路玩撚到怕左
暫時覺得Communauto 最抵玩
揸得遠就enterprise
其他好唔值
我已經日日對佢地舉中指
有無諗過多倫多無車果種唔方便已經嚴重影響到生活
講真係香港就算住青衣馬鞍山都有小巴街市商場
頭頂有蓋由巴士站遮到你返屋企
喺加拿大無車? 咁嘅環境真係唔知點玩
冇錢call 車就摺埋啦
仆街笑左 又真
又嘈又大塵
成日有警車白車嘈住哂
夜晚仲有咋響喉L
喺我哋侵入佢既領土
落雨天淋雨係嚴重影響生活?
出遠門要租車/搵carpool又嚴重影響生活?
定買餸要網上買係嚴重影響生活?

除非你覺得得香港果種生活模式叫正常生活啦
實測申請MBNA Rewards World Elite Mastercard
credit score around 750
唔洗入sin
2日就批左limit $8000
有人研究啲raccoon原本係美國南部到南美北部嘅物種嚟
佢地係跟隨人咁移動遷徙
嘜鳩都亂鳩咁屌 撚唔知北美係car centric 冇車唔方便咩
人地係講緊可以拎養車嚿錢嚟做好多野make up for 冇車既唔方便嘛
條友都唔係第一次 講真
成日香港思維諗野
搭ttc去downtown 連續三次封路/封站/有傻佬 要改接駁巴士你覺得係咪叫影響到日常生活? 有次搭搭下巴士中途司機叫你落車 等左好耐之後果兩架都full 曬要第三架先有都唔叫影響生活?
so far香港就未試過係咁啦

搵carpool都叫唔影響日常生活?次次要搭人地車又未必順路人地煩自己煩都叫唔影響
買餸要上網買但d分量無啦啦多左逼你一定要照跟 又叫唔影響日常生活?

得啦得啦
咁係咁撚樣架啦你想點柒樣啊咁
點解無車就一定要侷限於搭TTC
個癥結其實唔係有無車,而係有無錢將交通模式由TTC upgrade去carpool或者call lyft
視乎需求同埋生活模式,call lyft分分鐘平過養車
do nothing
所以我咪問你係咪得香港(或者東亞)果種模式先叫正常生活?而且香港都唔係你講到咁完美,試過收工時間金鐘站等車未?

不過算啦,carpool又覺得唔好意思煩到人,上網買餸又驚比人屈要多d咁影響正常生活,你咪養車過你想過既正常生活,廢時再講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞