多倫多生活討論區 101

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
即我哋最多見到日偏蝕?
當然會 但你唔會睇到有個太陽環
每日都要做?
定係做一次會慢慢跌/溶出嚟?
想問下依個係咩網?
銀色有咩好
紅色有冇得upgrade 銀色
會唔會好雞肋
一黎到有份工就申請到呢張
都係一般野Grocery, recurring bills, gasoline 3%
完左兩年免費都會cut
有無d卡係唔洗年費但又d回贈/優惠ok既?
我都淨係用緊一落地果張紅色
想問有冇人公司出糧會比人扣health insurance錢
比人扣緊LTD STD insurance
想放吓負 有冇人係度識唔到朋友
見啲識但唔熟嘅朋友已經慢慢有自己圈子
但自己仲係冇乜機會識到新朋友
自問我有積極join吓活動 甚至開埋ig page同bumble bff
但始終都係識啲見一次就交換ig嘅所謂朋友
但冇一個係熟嘅
好孤獨 翻工都盡量同啲西人同事r水傾
但始終係同事 又有文化差異
而家兩頭唔到岸咁
就算有另一半 孤獨感都係好強
有時想去一啲遠少少一班人去開心啲嘅地方都冇人可以約
想個士嘉堡/markham邊度唐人睇牙平
呢排牙齦成日流血 懷疑自己有牙周病
睇糧單先發現比佢扣左但之前明明無提過
我一開頭都係係咁join活動
好快就覺得好攰因為識黎識去只係多咗啲ig friends
其實根本唔會再約
本身i仔又好少會主動約人
所以呢啲嘢都係隨緣算了
Same here
試過一大班新識fd搭fd約出黎氣氛幾好
但過幾個月啲人未必次次join就慢慢愈黎愈少人
大家本身又唔係咁熟
就算主動再約都未必個個肯出/同你再熟d
最後淨係香港識落果啲就keep到
不過見好多fd黎到都識到新圈子又keep到
有時懷疑係咪自己太毒問題
我覺得大家真係唔好咁執著識人,
你係香港呢個comfort zone出來工作後,有冇識到吹到兩嘴、可以keep住見嘅朋友?
就算係香港,你keep 住見面嘅朋輩都係讀書識落為主啦,本身人大左就好難識新朋友,唔關毒唔毒事。
如果係comfort zone都做唔到,點解會expect係新環境可以咁快識新朋友?
黎左兩年我都無朋友係呢到
You are not alone
Uncle,想問下香港稅局因為財政預算稅務寬免而以支票形式退咗稅畀我,嗰筆錢我係咪都要報畀加拿大?
Tax refund are not income.
Did you earn any income from HK after you entered Canada.
No
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞