大家成日懷緬以前既好,有無諗過以前社會係行精英制?

262 回覆
543 Like 96 Dislike
時不時都見到有人complain點解學校唔教行內實際嘅practice,就已經知職場其實開始想要返apprenticeship同vocational school,只係礙於學歷上嘅classism先卻步

學校教嘅內功係重要
但係唔少工作都係識武功就夠
內功suppose係令人練武功嘅時候可以容易上手,而且將套武功發揮得更好
但現實如果係咁嘅話,就唔會成日出現呢啲complaint啦
唔係邊有水cap,一間出名大學可以cap本地人同外國人水,出嚟畀張紙你咁大把,又可以支持科研,最好搞到啲賺錢嘅嘢出嚟又cap一浸

個社會係靠學債、車債、樓債嚟令下層人一生為奴

根本依家要搵錢要學知識就唔使入大學,入到大學為張沙紙揹一身學債
點解要搞咁多大學呢
令大學生貶值

例如飬住班教畜同
方便食政府資源
同某方面利益集團問題
加埋推遲就業壓力失業率

依個係好多地區通病
再深入d 就係學位騙局
以前可以讀到中五畢業個d既,英文已經好叻
撚大唷
咁廢物攞嚟墊底係應該的
咁你有冇學到嘢先
精英制係咪好過依家奴才制?
錯兩樣都唔係

等於舊世代新移民 嗰啲先係勞動力 中流砥柱
有,但係值唔值咁多錢先?
市場決定一切
依家係有手藝同讀到書都爬唔得高
主要原因係因為而家小學做國家領導人,中學做特首

精英制?行開啦
而家愛国者治港唔好?
有咩問題?
你做唔撚到精英啫
大學原意就係分出一班高能力嘅人出黎
人口出生率不斷減少情況下
政府就係咁加學額 由以前十幾廿萬人爭果萬幾個位
變到依家幾萬人爭兩三萬個位
最後搞到啲叻人要迫住花錢花時間
讀埋master先有以前個競爭力
蠢人又花錢花時間讀多幾年先肯出黎做野
成個社會勞動力大減支出大增
提升社會成本又無生產力,意義何在?
垃圾都騎到你,你都唔係咩精英啦。
細公司文員仔萬零蚊渣,洗碗成 2 萬,D 人係咪會走去洗碗? 好多後生女情願人工低 D ,去做 sales,一樣道理。
等你讀多幾年書先失業, 唔好谷爆個失業率
世界唔係得香港咁細
可以去精英制嘅地區城市
但競爭都幾大 報酬都高
其實睇連燈成日拎其他國家成個國家咁黎比就知
好多唔係精英
係精英點會咁低要求睇avg mean median?
邊個拎基數咁大嘅普通水平黎比較
睇都睇揀好啲嘅黎睇例如90th percentile
咁果班女如果r 唔到白痴港男養, 過左30咪做社會垃圾, 正常平衡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞