大家成日懷緬以前既好,有無諗過以前社會係行精英制?

262 回覆
543 Like 96 Dislike
有大學學歷同打咩工有咩關係,你自己有職業歧視先覺得呢啲職業係低學歷做,所以係要消除職業歧視,而唔係反對普及教育
On9 以前遍地黃金 阿豬阿狗都執唔少 精你老母英。 依家就真係成班精英比班垃圾騎住 做社畜 搵錢機器
宜家興埋堆 識人好過識字
真正嘅問題係中國人社會睇唔起藍領,歧視藍領。
其實香港一早就唔應該有咩hkuspace asso呢啲
人蠢先會被分去讀呢啲
夠分一早入左大學啦
精英制或奴才制?

二揀一, 你點揀?

唔知點揀就睇吓含指的啟示吧
u學嗰啲theory係西方社會咪有用

喺華人賤種社會咪水土不服
其實唔應該個個讀大學
應該係將其他唔洗大學既工作加人工去到大學生水平
咁D人唔洗爭住入大學
點解大學生唔可以做呢啲工大學生都可以分三六九等,讀邊間/讀咩科已經好大分別,真正既精英不論幾多人讀大學,都一樣係最top果批

而我就係有大學學位既廢柴,而家做緊辛苦工
你講緊淋奠?
講少d on9烏托邦說話啦
都係人工問題
人工高我覺得無問題
唔帝要咁樣先好?

「無能力lead住一班人(整個香港)做野/決策之類」
傳統專業係因為有個離哂地嘅MPS包咗底
一旦唔再包底,都係同工程會計法律嗰啲生態差唔多,入到政府位會變咗全行嘅終極目標

香港產業發展冇政府實質托住嘅話(例如金融地產),再洗幾多錢落去搞門面嘢都係冇乜用
咁要問返以前d老母 。點解我個仔冇書讀架 。點解我個仔讀書要咁大壓力架
以前精英制 依家承傳制
全部上晒位嘅就叫自己啲下一輩入行
番工見唔少官二代紅二代富二代
連明星都星二代有光環
實際上香港入大學率都係2成左右
同台灣嗰啲90% 根本無得比
但係我覺得hk 個%已經高,應該壓低5~10%
俾咁多人讀大學,令人自我期望提高
出嚟唔肯做下欄嘢
個社會垃圾,制造唔到專業需求
有冇諗過係你垃圾
中哂
咁嘅比率叫咩自己發達地區
靠愚民政策鞏固自己優勢,有料極有限
不過香港咁嘅環境,講咩民智開發,有腦嘅走撚晒啦
既延遲失業又養多一批就業,普及教育有咩唔好
所以藍領應該輸入外勞
大佬master同phd天同地比啦
而家所謂個周街master 係你畀得起錢 交齊assignment就grad到嘅taught master咋嘛
周街mphil都未去到啦周街phd
要計嘅話 近20年嘅所有高官都係80年代u grad AO天之驕子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞