大家成日懷緬以前既好,有無諗過以前社會係行精英制?

262 回覆
543 Like 96 Dislike
以前真係讀到書叻個班先可以爬到去好高
有能力lead住一班人做野/決策之類
無咁叻個班一樣畢業出黎就學番門手藝,藍領/學廚其他之類等等,默默耕耘一樣可以有番作為

依家全部大學生,有d行業變到無人做/嫌棄
攪到要輸入外勞,一係好參差既人去做
無左個傳承
人人大學生本意係好,但個社會會有結構性既轉變
台灣大學升學率9X%
有板你睇架
所以大學生都係沖珍珠奶茶/做侍應
咁樣個社會係正常咩?讀到大學都係做呢d
跟本唔應該開咁多學位
無緬懷過
班Boomer自私自利
仲為禍緊人間
大學都只係學歷嘅一環
普及教育就係咁嘅過程

免費+強制教育底下個個都係中學程度
你咁講中學畢業都唔應該做送貨/倒垃圾
係人都知有問題,但其實冇解,社會愈發達,家庭唔等錢使唔使子女提早做野,又唔想下一代做低層工,就算香港冇書讀都送去外國讀,結果都係一樣學歷膨脹

同社會愈發達生育率愈低一樣,係自然現象
精英制唔關讀唔讀書事

係各行各業都行精英制
中學畢業唔夠既
一樣有Vtc/職訓個d 可以係某行業繼續深造上番高少少
送貨以前都係中3或以下做既多
倒垃圾就小學/臨退休先做
依家倒垃圾連後生都見過有,個社會好畸形
我覺得最大問題係......大佬,讀書要錢。

即係依家己經周街master ,你去到周街phd果陣,你就要投資更多錢同心力入去。但係好多時,讀書學到的野,同你份工根本冇乜關係。純粹係你升職要有個學歷先升得。

即係你問我讀完master有冇勁左,我完全唔覺得。
但係我知識上有冇增長,有。但係唔係嚮課堂學返來,係我自己根據工作需要自己去搵資料學
大把無料既水鬼升城隍
咁叫精英制?
master 同phd 應該係兩條相距甚遠嘅路
phd 係academically 磨6-8年出paper, 條路真係難好多

master 只係一個俾十幾廿萬就可以應付到嘅工餘興趣班
用黎話俾人知你有心有力向上爬
結論係下個階段可能係周街master, 或者讀多幾個master
但香港人嘅功利 係冇可能出到周街phd
btw 近年間間U master都加價加得好勁
一直行緊精英制
只不過以前嘅大學生已經係精英
而家個個都係大學生,咁就鬥GPA, 鬥大學名氣,鬥master,鬥 Phd, 鬥soft skill,鬥 工作經驗,有齊以上所有嘢先叫精英

總之一定有方法分高下
普及教育
整體社會受益
你係要精英制,得少數人著數
所以長遠真係好L大鑊
睇部分從政個d就知
因為俾錢磨完個學歷返黎就做到
但根本無足夠既能力去lead住個社會
點解冇料嘅可以水鬼升城隍 大家心照
所以大家心底都知 以前嘅好係點黎
你訴諸精英制 只係捉住真相嘅一部分
人本來就係有高低之分,香港嘅階級觀念不嬲都好重,你叻賺多啲係應份,你勤力一日打三份工賺多啲都係你應得嘅。相對
點解大家懷緬以前,因為而家小人當道,開始靠賣弄關係,越來越大陸。最後咪會變成大陸,個個都唔係做實事,個個口號式做野
依家變左普遍認為辛苦既工無人做
要輸入外勞,但大家又會嫌外勞唔好,質素參差
最後都係出事
大學生、博士生去做cafe、夜市賣雞扒小確幸,係得台灣人打飛機先吹奏

仲有班睇開台媒嘅低智力,人講乜佢就信

原因係產業單一,唔夠職位俾後生仔上流
如果沖珍珠奶茶 可以安居樂業 我唔介意呀
大學生做藍領個問題喺邊?
點出事法
講多啲?
都係我哋超哥好嘢
唔講政治
就算係私人市場都係咁
山頭文化 / 排凳仔文化 都係一直打壓緊精英向上流動

C'est La Vie
近十年人民集體意識抗拒緊嘅時代巨輪
今日終於碌到埋身
我地作為一介草民 已經冇野好擔心
或者根本唔到你擔心

搵到屬於自己嘅地方 安身立命算吧啦ching
但係你周街讀多幾個master 都死啦.....唔係唔洗錢嘛大佬....
十萬己經算係最低消費。

真係拎張沙紙,純綷証明你肯投資咁解。

只不過就算係就咁UG,同樣的道理都一樣,越來越多奇奇怪怪degrees,就來洗廁所都要讀大學。
依家香港UG其實有資助,如果去到咁上下財政真係頂唔順。個個都要借學生貸款,有d國家的人,未出來做野己經淨人周身債,都唔知點搞。但係人人有deree,你唔讀又唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞