大家成日懷緬以前既好,有無諗過以前社會係行精英制?

262 回覆
543 Like 96 Dislike
無咁多學位 = 無咁多人讀大學 = 賺少左學費
多D學位 = 多D人讀大學 = 大學太普遍 = 亦會有人再讀上去Master = 更多學費
返去老母個西到啦 知唔知咩係垃圾有權力就係皇道
視野太過狹窄

-》醫生一出黎人工都唔係高過水電工好多
你所講嘅唔係apple to apple, 新手醫生對新手水電工又如何? career path又如何? 英國醫人人工唔高,世界其他地方又如何?

以偏概全

-》不過我唔覺得讀左十幾年書嘅博士生佢人生閱歷同職場經驗會好過一個中學出黎做sales/文員仔

讀緊書嘅比黎都無謂,假設大家都40歲,博士生都做左十幾年野,sample size 100 ( ie 100 個博士生 vs 100 sales) 你所講嘅冇幾%成立。 咁比先有意思。

下下用outliers證明自己論點,反映你更無道理

小學學歷就夠
cut咁啲中學生,節省公共開支
一係就學美國,ug變自由探索,讀大部分professional program就要有first degree
當然學費就照收每年HKD 42100

一係就返去以前咁,玩學徒制/職訓教育
大家紅褲仔邊做邊學,之後想繼續學咪top-up -> part-time master咁慢慢讀上去

所謂排名又唔關ug事,係睇research output
其實香港好多工sub-degree已經夠做,係醫生/律師/中學大學教育/做學術研究先真正需要ug程度嘅學術基礎

五寶nursing社工/幼兒教育/小學教育呢啲本來就係diploma programme嚟
係學位化咗先開始有degree programme,當年diploma出嚟嗰啲畢業生一樣handle到

又要人中學鎖定前途,又話直接讀埋pg嗰啲人係overqualified,根本就係想玩返學徒制/職訓教育,只係放唔低學歷上嘅classism咁解
新手醫生對新手水電工咪就係差唔多囉
英國新手醫生£15/hr 起薪點水電工我當俾最低工資都有£11/hr 但水電工你18歲就可以去考牌,加埋實習都係兩年就搞掂
醫生要讀幾耐?要讀幾錢?
唯一可以比嘅係醫生會升做高級醫生,顧問醫生,etc
但係有幾多人升到?要做幾多年先升到?仲未計要不停進修先升到
當然要視乎你目標係賺幾多錢先夠啦

"假設大家都40歲,博士生都做左十幾年野"
博士生做左十幾年野,個中學生都做左廿幾年野啦。人脈同閱歷永遠都會俾個博士生多一倍。如果唔係從事專門學科/研究,你覺得讀博士啲內容係工作上會幾有用?
以前的nursing和現在的nursing是兩件事,
你說的那個年代香港還沒有護士診所,
但香港護士的角色現在已經包括診治病人健康問題。

在很多外地註冊護士都可以有處方權。
深圳專科護士有法定處方權。

現在的nursing本質上已經不能拿以前來討論。
英國醫生係underpaid,但係社會嘅approach係啱
要搵大錢就唔好做healthcare,當然你夠料出private又搵到真銀嘅就另計
至於水電工,我google到嘅答案大概係時薪平均廿幾鎊度,同nhs嘅specialty doctor起薪差唔多

我唔覺得一個工種同職級之間人工差距太大嘅地方會好healthy
北歐國家長期啲發展/快樂程度嘅survey都位居前列,所以都係睇社會資源分配做得好唔好,而唔係人工同職級升得夠唔夠快
唐仔下面有無fit馬幫佢先?我感覺佢下面班馬仔都係打份工嘅feel有時d建議擺明係唔work點解要拎上枱比唐仔去推?
學歷與職位不相稱係已發展地區非常普遍

我係澳洲做緊secu,有兩個同事係master學歷,我自己就degree
保守黨做衰左下届要落台

共產黨幾時結束一黨專政問責落台?
攪唔掂就應該俾個位其他人上
前題真係精英
而唔係自以為精英既人
工黨笑撚死
換咗仲衰

由Tony Blair 到 Gordon brown 到 David Cameron 到 Boris Johnson 到印度仔 經濟衰咗幾多次 問責咗幾多次
以為自己係精英或者都係個好開始
夏蟲不能語冰

唔同階層睇嘅野嘅闊度深度量度都絕對唔同,面且有高低。 例如,一個30出頭後生仔,做左5年老闆,見識視野人脈極有可能會豐富過做左20年嘅sales。

如果你要assume,相對於一個中學畢業嘅sales, 讀博士係對開拓career 完全無幫助嘅,咁我就勸你如果有小朋友,千其唔好比佢讀書,比佢盡早係街邊sell 野,他日佢嘅見識視野人脈,必定是同齡中的人中之龍,成就超越誠哥!

Ps. 誠哥小時無機會接受教育,佢都要不斷自修,成功後都不忘強調教育嘅重要
2024思想仲咁撚迂腐像一個清朝人
所以中國人唔配有精神思想,下下只係用錢量度,社會永遠停留係糊口為唯一目的嘅低層次狀態
我只係唔認同去啲學店到讀啲無用嘅學位
唔係唔認同學習同進修

好心你就咪鬼咁懶係高大上啦
下下要貶低人黎代表自己岩

你又唔知我咩學識咩背景
你又會點知我成唔成功?又點知我啲仔女成唔成功?

Anyway, 我覺得有幾百萬係手就已經夠過世,唔係個個人要做誠哥嘅。起碼你都唔係先啦

PS: 誠哥成功都同學歷無關,我都唔明你點解仲好意思拎出黎講
崩口人忌崩口碗啫,我有話過你唔成功咩? 又幾時話過你子女唔成功呢?

你去野雞大學讀去學店讀,可以真係無用。 但一間正規大學嘅學位有用定無用,係咪你一句就變得無用?何況你自己講,醫生vs水電工,讀醫都係無用學位?但你用人工去衡量高低,你思覺失調?

我淨係知道,誠哥自傳,訪問中不斷強調知識/思維嘅重要,佢出幾多錢搞教育。 新加坡政府點解咁好? 佢地會送好多人出國讀書,畢業要服務政府。
你無覺得我唔成功咁咩夏蟲不能語冰呀?
你知唔知句野點解㗎?

你根本連個討論點係咩都未搞清楚就係到吠
我唔係話所有人都唔應該讀書呀文盲
我係話個社會應該好似前咁按人嘅能力去收生
唔係好似宜咁俾得起錢就呀豬呀狗都可以讀大學,之後入去hae 幾年就出黎做啲普通人都做得嘅工呀,講到咁白明未呀撚樣

我幾撚時有話你讀書好叻嘅都要走去做水電呀
你讀書叻咪去做醫生律師會計師囉
唔叻讀書嘅早啲出黎投身社會有咩問題呀on9仔
係唔係要讀完大學先可以掃街呀

仲有你講啲發達國家投放好多資源係教育
咁台灣夠多大學生未呀
個政府俾錢啲大學開埋哂啲廢科俾人讀完做大學生咁又點呀?佢地大學生就情況有幾好呀?

白痴仔,你咁撚有錢咪不停咁讀書讀包佢囉
呢個年代就黎AI 都取代人嘅工作啦
你讀到幾多野?多得過AI?如果讀電腦科研都仲可能有啲用
啲學店開埋哂啲濕鳩科咪就係用黎呃你呢啲傻仔去俾錢讀,讀完出黎做啲閪工還學債啦
不如你講吓你讀邊科令到你覺得master 係興趣班?
德國瑞士奧地利唔係已發展地區?
林奠夠大學畢業,表達咗d乜?
原來真係文盲加思覺失調

句野完全唔關成唔成功事

最後,quote返你自己打既野先:

“就係黎左英國先發覺你讀咩都無用
醫生一出黎人工都唔係高過水電工好多
除時做裝修佬人工高過低級醫生”

讀咩都無用, 因為就算連醫生人工都比唔上水電工, 連讀醫都可以話無用

睇野下下都錢錢錢,真係典型社會頂層人士喎,一定唔會住公屋,目光遠大,夏蟲不能語冰,無講錯
時代唔同咗啦

以前培養個大學生出嚟,係用嚟lead住一大班卒仔做啲好簡易嘅嘢,類似工廠模式,鬥平鬥效率

但之後有AI,同埋係鬥科技,唔可能淨係靠培養一小撮人寄望佢地諗到新idea

社會越多高學歷嘅人,先有機會有其中幾個特別有天賦嘅人跑出,而其他人負責幫手將件事做出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞