大家成日懷緬以前既好,有無諗過以前社會係行精英制?

262 回覆
543 Like 96 Dislike
唔關事,你只係為屌而屌
讀得大學,就算出到去用唔到嗰啲理論
但至少喺人際、處事上比只有中學學歷嘅好好多
只有高中學學歷唔係唔得,但係過程麻煩好多
依家係蠢人上位
愈蠢既人愈忠心

連小學生都做到國家主席

所以經濟咪攪成咁
你睇漏晒啲keyword喎

有高學歷去做下欄嘢,唔代表啲人「會打飛機、吹奏」呢件事

其他國家做服務業亦唔會咁低人工,人工中位數都無咁低

同樣亞洲四小龍,韓國人口係台灣double,但打得下嘅產業多勁多

除咗晶片(記憶體晶片、製程代工),仲有:

造船(LNG船壟斷)
造車
文化產業(歌、影視、gaming)
IT(日台泰LINE、webtoon平台)
邊個韓媒會去「吹奏」沖咖啡?

台灣至少要拎多兩樣打得下嘅大宗商品、創新產業先叫多元化,唔夠多元化就係創造唔到足夠跑道俾人上流,一係喺電子業度內卷,一係喺服務業內卷

靜靜地贏!原來豐田上年係歐洲已經係銷量第二既汽車品牌
https://lih.kg/3641064

[汽車>晶片] 韓企龍頭換人,Samsung跌落神壇,被現代超越
https://lih.kg/3544307

連登造船業專家:中國LNG船用自己專利,市佔超韓國
https://lih.kg/3653941
但我覺得呢個價值現在已慢慢平衡,例如文員人工加得好慢什至無加,
但洗碗等等無人想做既工,人工會愈來愈高
根本唔關事
係底層工作根本無辦法生活
做藥房仔都可以買樓的話
邊撚會個個去996
政府表示唔需要
過度競爭同late stage capitalism嘅結果
唔係話要行共產,可以參考吓北歐模式
眾所周知,master攞嚟升職用之嘛,真係計roi 幾難先會回到本,啲學費咁q貴,唔係會升職加薪,邊個會放咁多時間落去丫

另一用途就係轉行或者洗底,可能讀左個廢degree,要用個master 抹一抹個招牌,又係想長遠有個回報啫

但係個重點係宜家ai 咁勁,有咩需要特登去上個堂攞張沙紙丫,根本係將學歷價值拉低左
on撚鳩
所以咪好囉
入外勞唔係問題。
但應該淨係畀佢哋嚟返工,收工就一車車車返中國。
同埋要低人工過香港人。

依家啲外勞要收香港人行業中位數,整貴返香港物價把鬼。
宜家係你覺得外勞姐
實情人地係天龍人黎
我地先係外勞
香港糸一𠆤囯家咩
一早講左個社會盲目推啲年輕人去不停讀書進修
根本就係將教育當做一門生意
最後就係年輕人俾左好多錢讀書
但學歷通漲下讀左好多無用啲野又搵唔到高收入嘅工
之後就要背負住一大筆學債去做返一份收入一般嘅工
最on 9係仲有成班人以為自己好高學歷搵工嫌三嫌四
不過係連登講呢啲實有啲小學雞出黎話我叫人唔讀書正仆街

內捲無可避免
正岸鳩仔,又無視野,純憑感覺

你唔睇下美國?
職業歧視?有求就有供啦
不如咁講,而家得中學文憑可以做得啲乜?
見工睇CV得中學文憑學歴已經可以揼落垃圾桶
真係去到group interview時,其他應徵者唔係I大畢業,就係大學畢業,又點有資格同人爭份工?
其實你講得啱
但對好多人嚟講都係有好過無
道理我明 但我都要繼續搵食
個社會咁樣要求我就要做到
要佢哋接受自己活喺假象底下
佢哋只會同你講返錢
社會最鍾意呢種人
比多兩個臭錢比多個title就連自己姓乜都可以唔記得
做奴才仲覺得自己好高貴
睇下美國啲咩?
要讀MIT 先有野做?
我未去過美國
不過而家住緊英國
就係黎左英國先發覺你讀咩都無用
醫生一出黎人工都唔係高過水電工好多
除時做裝修佬人工高過低級醫生
我真心唔知你講咩視野
不過我唔覺得讀左十幾年書嘅博士生佢人生閱歷同職場經驗會好過一個中學出黎做sales/文員仔
當然假設兩個人IQ 同AQ 一樣先有得比啦
睇下你見咩工啦
你見醫生律師會計師ibank 就更係要高學歷啦
你做Marketing, design, 廣告嘅話,你覺得一個fresh grad 大學生會好過係同行由低做起做左5-6年嘅中學生?
國己亡,好多人當冇事之嘛
咁大學生主導嘅英國經濟

點解搞到通縮?
經濟轉型,自然要多D高學歷
如做電子,機械,IT低級工種,唔通真係中學就得?
起碼識基本知識,基本英文睇得明說明書

其他文職,國際城市唔多唔少都要識英文溝通
email往來.
一個城市發展,一定會多D大學生.同教育發展好.
唔通學習大大講成街中學生做工人,得20%大學生.
中層要高高人工,難請人.個城市點會發展好.

依家網絡發展發達.好多人做D part sales.
再做D freelance,小生意.
大學生兼職做侍應,可能人地freelance搵唔少.
只不過freelance 收入唔stable.
呢班人隨時搵得多錢,同多時間消費.
無錯.香港同中共最大問題係靠關係上位.

以前D官都用下腦. 依家D官....
依家經濟差,明知整死食市.
仲攪環保垃圾收費.

時代變,我呀爺嗰代中學畢業已經好巴閉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞