大家成日懷緬以前既好,有無諗過以前社會係行精英制?

262 回覆
543 Like 96 Dislike
人地大學畢業都肯做下欄工其實冇野
係怕大陸果d全人類內卷讀研
唔係有學歷就係精英既
問d老細咪知
而家d後生有學歷冇智力
連基本邏輯思考都冇
"但係人人有deree,你唔讀又唔得"
思維盲點黎
代表你想行呢條最多人行 最保守安全嘅路
有呢個諗法註定你要同人累鬥累

首先如果你做緊嘅行業
收入係支持唔到你讀返該行業 嘅master
(20萬 / 3年 = 月供6千)
我會勸你轉行算 俾你讀完都唔會點增加收入

其次其實香港地有唔少行業係唔睇degree
睇人脈 / 交際 / 技能 / 勞力
憑個人能力 一樣可以悶聲發大財
不過唔會係行緊一條多人而安全嘅路

退而求其次 你目標係向上流 改變跨代貧窮 嘅話
我會建議你加入記律部隊
政府有足夠資源 滿足你生活 / 進修需要
係睇你個牛頭飲唔飲呢啖水
呢句野就係讀書唔多既人會講
言下之意
做個文員都應該要大學畢業?
係,呢個世界係有好多搵錢方式。即使好似Toyz咁行騙都可以光明正大賺好多錢。
但係一般來講,當多數有人degree,真係避免唔到佢變成一種基本需求。
樓主想講就係如果唔係精英出身嘅就唔好諗住進修增值
因為佢哋咁做係唔會令自己生活有乜嘢改善
簡單嚟講,兩個字:認命
家底差又讀書唔成書嘅,做乜要扮自已係中學生、大學生?
打份無無前途嘅工先係佢哋人生應該要做嘅事
社會上prefer佢哋應該做社會賢達又或者做公務員,而唔係落手落腳做操重嘢。
所以咪咁多弱智都話自己大學畢業
以前讀書唔叻既可以選擇係職業先修/職訓係某d行業深造上番少少

出事係講外勞做野未必同本地既一樣,有機會做野手勢唔好,唔跟規格,地盤有d已經係
另外會同本地既爭飯碗都有影響
當年乜都好
你應該誤解左樓主意思
佢係同時指出兩極嘅問題

高層領導非精英
職人手藝無傳承

唔係話叫你出世就認命
只係想個社會結構唔好集中曬大學生階層 但能力參差
林門鄭氏就係港英精英教育出身
中晒我想講既野

否則連見工嘅機會都冇
讀多個工餘興趣班咁易你都唔去讀
走去賴而家學歷貶值搞到人工唔升?
就係讀完先話你知真相係咁
你係咪認錯user name
定係你讀完唔認同我嘅睇法
所以以前咪好囉
讀得書嘅真係有料
讀唔到書早早知道自己唔係讀書材料
搵到自己專長技能發展好過

而家個個都degree
讀完又覺得自己投資咗金錢同時間
唔係挽下手去做地盤呀嘛?

認同你所講,好多手藝同技術都青黃不接
一嚟時代並進淘汰咗
二嚟冇人肯做

個社會冇以前咁百花齊放
唔係好認同
可能某啲工商科MBA真係你所講既比十幾萬聯誼興趣班
不過我讀果個入場已經要你有相關工作經驗同資格,讀完先有資格去考執業試,絕對唔係你所講既興趣班
一開始個命題已經錯左
響香港真係叫得"精英" 0個班, 本身個人就已經叻到仆街, 有冇張沙紙只係附屬品

響香港, 0讀書從來只係保障下限, 等你"理論上"唔駛乞食
但響香港, 起碼回歸前既香港, 搵唔揾到錢, 做唔做到上等人, 係睇你個人有冇諗頭, 同埋夠唔夠膽人唔做你做, 從來同讀書無關
你需要既係種姓制
行精英制冇問題
依家啲大學生已降咗起碼3個level
好似之前有個po話poly啲大學生英文差
訪問好似小學雞咁
我中學畢業知自己冇料,走去做厭惡性工種,想升職就要加張沙紙,但讀咩都唔關事其實唔係好明點解某啲工作嘅嘢係學院唔會點教得識都要人拎沙紙
唔通做廚想升又要讀個degree咩你話去廚藝學院都算啦,冇理由叫佢讀個HR先升大廚㗎
而家個時代咩都講學歷但又唔睇下嗰行其實要咩,勁有病
唔猜度你邊範master
但留意返我上文比較緊嘅係phd 與master

只係你嘅行業歷史較深 / 規範更好
所以先會有入場要求 / 事後報酬
但係咪你行業入面每個人都報得 而正正常常又會合格到?
如果係嘅 咁本質上都只係一個工餘興趣班
課金 + 上堂 + add value
沒有誰比誰更高尚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞