大家成日懷緬以前既好,有無諗過以前社會係行精英制?

262 回覆
543 Like 96 Dislike
減失業率好好用
條數幾靚
果班都係少數,in general 台灣人工低
我懷疑你影視緊啲嘢但我無證據

而家都係精英制⋯
邊個話大學畢業就係精英 大學畢業prove到你智力正常only. 腐後都係要考master phd professional exam. 過到曬又打得出名堂咪精英囉
呢家窮人唔會再有出路 幾努力幾叻都係要收皮
以前起碼你博到個仔讚書叻 可以公屋仔做醫學院院長

呢家 你等含祖國條X

最重要連登窮撚不斷抹殺自己返身機會
邊會 我地連登不嬲公認
洗碗 掃地 搬貨 依啲工係做實事
係特別高尚 特別受我地尊重
相反 坐office 做ibanker 做經理嗰啲
係搵好多 但平時得個up字
有咩貢獻?我地一啲都唔尊重
希望多啲人可以選擇洗碗 掃地 搬貨依啲
受我地尊重嘅工做終身職業

不過我個人就冇辦法了 我比較大洗
唯有揀返office工 做實事嘅機會不是屬於我的
無左個傳承

支那賤重幾千年不嬲冇傳承,樣樣都留一手,留留下就變殘卷
北歐都有人做你口中既底層工但人地福利好撚過你香港堆白領 根本係制度問題
係,因為個個都大學畢業你冇一世都同文職冇緣
就算大學畢業你想做侍應,沖珍珠奶茶,藍領都好都一定要大學畢業左先
你咁講,應該唔準個個都讀書,咁經濟就可以起飛啦?

錯到貼晒地
長遠呢啲係機械人做
普及教育係咁架啦,互聯網發達下資訊普及就算無讀大學都可以上網學野
隔一段時間就有兒登仔又話唔應該咁多人學歷高
真係救命
大學只係最基本條件, 覺得有大學學歷就威啲乜都唔肯做係你既問題, 大學學歷只係nothing, 咩都無代表
兒登仔又想學大陸玩民智未開
兒登仔都係共產黨最忠誠既僕人
大家都唔好識咁多野就岩
樓主講個班精英 有幾多個真係做到野/對社會好
食晒管理位 大部分原因出於社會心理學 敬老先比佢地食住 未必關能力事
不過對於依班人既剝削/損人利己能力 的確高好多班
究竟講緊60年代定90年代
我諗佢哋而家淨係認台清交成係大學
讀書叻唔等於做野叻
而家唔係精英制咩?
三大
神科
尖子
專業牌照

而家只係多左高學歷蠢人
不如咁講 以前讀恆商嘅唔會覺得自己好撚屌 但而家讀恆大嘅會
樓主係想講學歷膨脹,令藍領同工藝學徙無人肯做
但其實唔太關事,係寫字樓文職工舒服又比較穩定,而藍領係高人工,但辛苦,而家既90後既父母又已經儲左一舊錢,跟本唔洗咁辛苦去賺錢
而學徙人工真係太閪又要比人屌,搵鬼做
真係
通常話讀u無用嗰啲9成都無讀過u
佢地根本只係好表面咁睇係咪有張cert而唔係諗讀u個過程學到啲咩

不過實有on9仔駁我讀u學嗰啲theory實際根本無用,如果你覺得讀u只係學到啲theory我建議你都係讓個學位俾其他人
Master啲學費用嚟買NVDA好過
關咩事啊
以前大把人中學都無讀
你會唔會覺得依家人人中學畢業係壞事?
根源唔係普及教育
而係香港職業階級觀念太強
覺得體力勞動就係低賤
坐office就係高人一等
咁多位都讀唔到大學係智力問題
關個社會咩事
MBA 係五十萬既興趣班
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞