大家成日懷緬以前既好,有無諗過以前社會係行精英制?

262 回覆
543 Like 96 Dislike
就係醫學院未去到依個腐敗程度
先可以維持到佢個尊業獨特性
比適合嘅人 去做適合嘅職業
擔任適合嘅位置

一個社會有唔同嘅位置比適當嘅人擔任
正正依家尊業進修 就變咗打機咁
課金就可以刷裝解鎖
市場就只係會係比金錢龍斷
一個人打機幾勁 點打得過神仙裝外掛
令到一班真係有料嘅人心淡棄game
留低嘅 大部份係咩人?
同一情況apply 返職場
如果有一日醫學院standard
去到只要交足錢 交齊assignment
就grad 到 你想唔想有咁嘅醫生?

正正就係「搵錢」、「賺到盡」
依個社會價值觀令到大部份野都變成一盤生意
失去左佢原本嘅價值意義 又或者消失
更何況情況已經入侵 建立價值觀嘅教育界

所以唔好怪人做乜唔留港消費
老土啲講句:留港撚值得擁有
趨勢係咁無咩好懷緬 呢d係必然會發生

只會愈黎愈多master 愈黎愈多有錢人 愈黎愈高門檻

仲邊有人會做低下工種
低下工種咪留返比冇錢讀書嘅人做
如果係咁嘅話
唔係貨幣貶值,就係其中一個underpaid/overpaid
正常
學生唔係學師
提升教育水平對成個社會都有好處
尤其係民主社會
冇錢讀書嘅人見份工薪金唔高
唔係跳糟走人,就係進修增值
最後都係唔做長做,結果都係冇人做
除非佢係諗住穩穩定定等退休
你地太短視

古代果時窮人唔應該識宇
女人唔應該讀書
所以大家應該重回封建時代,點油燈算?

文明進步,就係靠不停提升最基層平民知識同財富,去推動其他行業科技及發展

農民唔識用拖拉機,糧食就唔會咁高產出
文員仔唔識用excel,成間公司運作就會拖慢

連基層都唔提升,中層果班點樣有時間繼續發展
以前中港司機都可以養兩頭住家
宜家自己一個叫雞都唔撚夠洗啦
又關精英制事?
跟本係錯別字
明唔明
只要留低就有得升
仲有精英?
人人有書讀 識寫字
的確係件好事
係文明進步一部份

但係去到某一個教育程度
就要捍衛尊業
如果唔係就會做成社會資源、人才 錯配問題
上層比冇料嘅人龍斷
最後咪文明退步
如果咁樣,咁學歷水平既意義係邊?
當沖杯珍珠奶茶都要大學畢業既時候
就連去到做個保安都話要大學畢業既
個社會會變成點?人工方向又點去調整?
專業
00後就係俵俵者, 好多都智障
沖珍珠奶茶係唔係成世都係沖珍珠奶茶先?做到咁上下年資,就會諗點樣做管理,呢啲就係學歷水平嘅分別
撇除人為因素(例如:上師/同事專登當你On9仔)學歷低又唔識上進嘅,只係成世都係沖珍珠奶茶;相反你大學畢業嘅,沖珍珠奶茶嘅同時,重可以知道點樣營運

同樣,做保安如果只係諗住五、六張先做嗰啲,未必諗得太簡單,因為而家保安係包括顧客服務,冇返咁上下EQ都搞唔掂。
成績差嘅人,都知道嚟緊會讀果科無前途,無選擇下都會照讀

呢個其實係一個消費體驗,對經濟好,提供到工作機會比大學教授,又提升到整體社會質素,畢業再轉行做藍領或其他相較低下嘅職業,無浪費到

精英制,有好有唔好啦
咪向北歐發展
重稅
扁平化成個 net income

職業本來就唔應該分貴賤
醫生憑咩高收入過掃地?
就憑佢佔用咗社會上嘅有限資源?
笑撚左
一個社會永遠都需要人去掃地工人,做便利店店員,做清潔員。並唔會話99%人都大學畢業,所以呢個社會就後生仔人人都上流做經理做高管,而只會令到社會上是旦一個掃地工都係大學畢業 比如西班牙咁,個個接受高等教育,但青年失業率高達53%,年輕人大學畢業後想做普通餐飲都要龍爭虎鬥一餐然後搵唔到嘢做又會再返學校繼續深造
依家幾好,
以工資來計,
正常IQ + 勞力 = top 5% 讀到書

以前藍領真係比狗做, 太多競爭
資訊仲唔流通, 真係可能有人做仲辛苦過地盤嘅,但人工得地盤一半都冇
原來依家大學生英文已經廢到咁
https://lih.kg/3658768
可唔可以講多少少?
lm
全民大學生都可以行精英制㗎,大學以上仲有大把野你讀
社會環境唔同,唔可以直接以學歷嚟比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞