大家成日懷緬以前既好,有無諗過以前社會係行精英制?

262 回覆
543 Like 96 Dislike
我聽過最精闢嘅見解係
以前d 人中學未讀完都可以做政府工,而家大學畢業都唔得,所以而家大學d 課程連以前小學都不如
「有d行業變到無人做/嫌棄 攪到要輸入外勞」

攞地盤佬黎講 外勞就保證中位數 包住 專車接送

香港就比人壓價冇人理 被逼回扣/介紹費冇人理 住就自己埋單 車自己去搭 跟住屌鳩人唔做地盤 嫌棄地盤
但宜家行緊門第制呢
社會浪費左好多資源培訓一班畢業出嚟起薪15k嘅大學生
又咁講 高薪職位就係得咁多 一係好似美國咁多創科職位 唔係就一定有人做侍應7仔
喂!以前推檔車仔出黎都養到家,而家?
其實問題唔係學歷到, 係應該薪金平衡, 如果我坐office 有3萬, 洗碗都有, 甘就平衡番了
我又唔覺得wo
你比錢磨個master返黎有幾大鑊
至少你磨完d知識返黎
真係比人識多少少野

你仲諗住有master就會上到位,真心未見過世面
宜家私人公司人手玩通縮,政府人手玩排隊
你讀幾多個master都無用

香港玩on9學歷通脹,但最後心水清既會諗比20萬磨張垃圾,不如留起個錢收息好過

btw,專業職位已經通脹到最好有phD
真心你磨比我睇?

真 master 肯課金就讀到
2nd low 都有master 讀
真係做爛市
講真 可唔可以守返住個門檻
搞到master 係雞咁
比錢就有得屌嘅生意
都唔知由幾時開始 人人大學生 dse?
行返以前個套,應該可以解決到內部9成問題

如果係維持中央實利同威嚴既紅線之外有一定破格既自由係香港去化妝或化解曾經既事

內部問題或者可以抒緩消炎,內部可以,內部應該可以
我唔覺得成績唔夠好就唔可以讀master
有心想進修,點解要拒絕

master本身就係雞
佢地開咁多master都係為搵錢
master而家貴到癲 大生意來
喺連登幫台灣韓國講好說話會畀人圍屌至死,即使嗰樣係事實
唔洗諗,響兒登講呢個話題就知一定一面倒屌舊屎
就係個堆撚屌大學生笑鳩人,人地先去讀個degree返嚟
呢個咪就係學歷通脹問題

你話張野係咪有用,知識上絕對冇用,但係有d位係要你課金買張沙紙返來
咁如果一個自細立自做醫生
但係dse 得15分
咁點解你要拒絕佢做醫生?
你去到周街MPhil 果陣,Msc就變成基本學歷,然後Bsc就等於依家中學生

問題係,全部都係要錢
ching 讀mphil phd唔使錢 仲有糧出㗎喎
當然機會成本都係成本嚟嘅
其實當個社會中長期穩定/社會體量唔係無限大狀況(殖民/戰爭),新舊更替慢之下,大學生沖奶茶係好合理,或者講,唔係大學生嘅知識同水平應該去沖奶茶,係個社會唔好話中層職位,連文職嘅新供應都係咁多。

正如有位師兄講「中學畢業都唔應該做送貨/倒垃圾」,但現實中學生連公廠同技工都未必有得做。當你見到個社會有人夠膽大大聲講我係收成期,你就要諗佢所謂嘅收成期會持續幾多年,而且其間賺嘅錢又係咩嘢人以咩嘢方式生產。

而講以前淘汰咁大,所以老闆先敢直接一請放上去中層,家陣要求工作經驗或內部提升,其實唔係再健康啲?
你搵到有醫學院master?
諗住讀幾耐?
過到專業試,實習
佢按目前standard過到,咁咁證明佢有能力
唔係個個都咁勁做到research,搵到老細

一路脹落去,個個就算無料讀MPhil ,都一樣要補個master。我意思係呢個。
根本
其實一個地方普遍學歷水平高唔係問題

不過若果計香港,因為太需要成功而認為學歷係一大因素就係問題

去台灣行轉最少見到唔讀書去學門手藝,平平地響市集賣下野

好似你響香港學做點心,自己開鋪既門檻就唔係個個人可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞