召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (114)

581 回覆
4 Like 2 Dislike
學緊元駕棍van.
學車時多數3波到燈前就算綠會早落2。
模擬考試用3波行宏樂師傅睇到剛轉綠燈 。但我照落2 。 最後落2轉黃又急停踩哂線 。
問:如果新手學考車應唔應該3波過燈? 。
唔係,其實我第二堂一樣好驚,一樣大把野做錯,我真係唔知當時師傅咁講係比鼓勵我定係真係老師傅有經驗知道預計到
唔關幾波過燈時
關 你唔好急停 唔好停過白線 唔好太快 事
過燈要定油 唔好加 唔好減太多
你要自己評估 過唔過到
過唔到咪落 過到咪3波直去
如果你過唔到想停 3波一樣可以停
不過唔好急停 Chok 親考牌官
最後:落2波啦 如果你無技術
綠燈都落2 波段運用不當
有無人試過P牌俾交警斷正話會告不小心駕駛?
想問幾耐先收到法庭信?
同埋判完運輸署會唔會通知你要加監,定自己去續多半年就得
可能重考
正常直路行行下做落波?你咪由佢行就得
你鬆腳架車其實會溜住去 (呢架有棍VAN無REGEN唔會減速)
當你去到箭咀發現轉黃,咪踩BRAKE落二波停,甚至唔落直接三波停手擊空波...
問個呀sir佢話呢啲通常扣五分,初犯應該唔洗重考
想問吓個師傅開價 $2800考試租車費, 呢個價係咪正常?我見網上都係大約$2000-$2200
好貴喎,個師傅食水深撚到出邊聽過最貴都係2400。我嗰陣考仲係1800,不過師傅好人先繼續收我舊價
我師傅$2500+考試時收一節做考試鐘
成世人都未揸過車 頭幾堂炒炒地好正常
我記得我頭二堂失控到2個呀sir都問我做乜要揀棍
其中一個feel到直頭chok到佢想屌柒我
駕院都係收$2100, 師傅明水你
佢第一堂就收咗我錢, 啱啱再問多次個師傅, 佢話呢個費用係包保險, 租車費, 考車時間. 我係咪做咗水魚
師兄衰咩
如果包埋考試鐘就差唔多
宏樂支燈可以三波過
嗰陣師傅教支燈見綠咪三波定油keep住而家速度行,過到咪三波過
去到箭咀位轉黃夠時間咪轉二波或者直接三波停車,唔好搞到隔離嗰個躹躬就得
同埋以宏樂街你唔係會踩到50下話
包埋考試鐘 又好似差唔多
考試鐘你當45分鐘
但保險就似格硬講
保險全保正一半先
學院就全保
街師傅問清楚 好多都係一半
我前排考完元朗, 真係宏樂街踩到50過右線, 跟住望返原來係50, 即刻收腳, 差D 超速

跟住見前面綠燈, 就3波 三十幾咁行去轉前個燈位停

最後pass
我個時第8 堂先識行直線, 講緊只係行緊十幾k

後尾上多次就會拎到感覺

我最後都PASS, 唔使擔心咁多
D考官最鍾意考學禁
基本上有學禁區果D試場
問十個十個聽返黎都係考學禁果條路
正如油塘你聽親都係考四山一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞