召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (114)

588 回覆
4 Like 2 Dislike
應該話點樣提前知道打橫條路啲車係右至左定左至右
應該右至左
右邊有不准駛入牌
我自己係default啲車由右邊黎
唔熟路一律右左右咁望
岩岩抽到白雲街,咩料子,快期黎
快期抽中油塘 成個月先中
想問下師兄應該點樣確定
1. 過死車嗰陣夠一個車門距離
2. 車尾過左死車車頭未
唔該ching
係試車嗰日
但係係深夜條街一架車都冇

不過揸左幾日車都開始習慣
旺角同觀塘都去過(雖然觀塘係行錯路入左去)
而家係成日miss 左d 路口 兜遠左
不過行錯路揸得幾開心 等自己下次唔會錯

今日拎車第五日已經用左2/3缸油
夠唔夠一個車門距離真係靠經驗, 多數唔夠既話, 師傅會出聲提, 因此死車係佢地個邊, 太近死車佢地會有生命危險

元朗學一個鐘已經過到幾十次死車, 出面可能無咁多機會試到

而車尾過左死車車頭呢個問題, 係睇左鏡, 就唔係一定要岩岩車尾過左死車車頭就即刻入返架嘛, 可以前多一個車位嘛, 咁樣好難睇唔出
都有一個參考點既, 我個度貨櫃車死車多, 我如果踩線, 我會留意司機位正中間(唔是架車正中間) 踩住條白線, 咁就差唔多係一個車門

不能條條路唔同, 架架死車大細唔同, 都會有影響"司機位/白線"參考點, 你地自己學個時留意多D 參考點就知道
上個月自己申請學牌 仲未收到
下個月就考了
少淆
元朗真係
兜入工業邨大把機會儲經驗
新人LM
12月31考車應該幾時開始學車好
個半至兩個月
我駕院學要唔要再預早啲
我師傅 教都係全程D波 加手掣
學牌係即刻申請即刻有
冇學牌=學唔到車=裸考
真 應該手摯+brake就得
想問棍van轉上波係咪可以一入到波就可以俾少少油?
例如我1上2/2上3,我踩低極力子入到2/3波,左腳一升起嘅時候係咪就可以同時俾啲油,令架van仔唔會跌速?
我係寄信申請
我都下個月考,學左冇耐,一個半月應該夠做
咁就行D波無謂轉來轉去
上一堂試左斜路停,就算唔俾油,自van本身係夠力,唔會點溜後
左腳鬆到差唔多去磨刷點
右腳就開始踩少少油定住
到波段接合咗就鬆哂左腳 右腳再俾啲油繼續去
簡單講就係一上一落, 實際俾幾多同幾時踩/放最好靠自己多啲體會下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞