召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (114)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
應該報咗考試先
筆試合格先有路試日期
多數路試前四個月先學車
到時先申請學牌
我筆試好多年前合格
路試肥左
想考番
應該點做
都係報咗考試先
邊part唔合格就報邊part
如果兩part都唔合格就報合併試
有咗考期先再講
肥過應該該唔洗排隊尾,可以抽快期
有冇巴絲可以提點吓上午考掃桿埔棍Van有咩特別嘢要注意?
太多年無揸過車 抽尾期好似好過快期
唔係車都唔識著就考試
考官上車嗰陣第一時間提佢扣安全帶,佢未扣你又開車就GG
同埋記得唔好俾錢場務幫你截車,有啲考官好憎
星期幾,幾點考
隔離post有人肥咗三次樂活道
抽尾期好啲,預計到幾時開始學
不過想抽快期都得嘅,而家開始keep住每星期上一、兩堂練習定,到抽到快期就差唔多可以
我聽日考 12點 有咩要注意
成個星期之中,逢星期一嘅掃桿埔係特別多車,有定心理準備
咁可以踩慢D
20-30

最驚就係出保良局出個前條斜路
踩得慢搵唔到位上40,有機會俾考官話車速慢肥你
保良局路口,你師傅有無提你停太耐出唔到又係好易肥?
即係點都要上一上40先得?
有 影響道路使用者

但聽日星期一 兩邊都經常有車 好難搵機會出
盡可能,如果你話全程塞爆無得講啦,但考官有可能覺得你有機會而無上
路口一樣,如果考官覺得你有機會而無出,攪到後面塞住嘅話,咁就易gg
有時係你覺得多車出唔到啫,但考官會用佢自己經驗嘅角度睇覺得係出到,唔好一味諗住穩陣,你錯時機出佢會dup你,你太過穩陣遲遲唔出一樣有機會gg
執生
星期三 0945
睇定再出就ok啦,反而出禮頓道個讓線要小心有冇車喺開平道右轉出嚟,唔好坐定粒六以為唔會有車喺開平道右轉
睇考生技術啦
正常人夠機會夠時間出
唔代表考生夠
慢左半秒出
搞到人地架車要減速咪又肥
如果行東院道就掂
0945條街多數好乾淨,少死車,算好籌
最弊有啲考官用自己standard覺得你出唔到就係技術未得,醒個路口大剔俾你
唔會個個考官用學生個standard去衡量
考試時隱陣係好,但切記唔好過份穩陣
無咁益考生,第一次考9成樂活,重考先大啲機會中東院
搭單問,咩情況會多啲機會考怡和街/棉花路?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞