召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (114)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Fb group見到,條友自動波6 take,學咗超過80小時 ,仲要想車老婆女女周圍玩

考車血淚史

由2021年7月9號報名考車(自Van)開始,到2024年4月29號,經歷咗考筆試(甲部,2021-09-23),加6次路試如下:

教車師傅羅文廸、考官215、沙駕多石線(2022-09-22):乙部(泊車、三手肽)合格;丙部(路試)肥咗

22/9四@09:00 駕駛考試
結果乙部合格,因為羅sir 嘅泊車、窄路掉頭秘笈幫我不少,這是值得肯定的,但他教導的路面行駛技巧卻強差人意,起初當我做不到他的要求時,他會不斷重複提醒,但到了中後期,當我仍然做不到時,他就開始鬧我,並且不會將正確方法再講解一次,要我自己去嘗試!大佬,如果我識就唔使問啦!我唯有自己去睇多啲沙駕影片,但幫助不大。最後當然肥咗丙部,肥嘅原因係出咗多石停車場後,到咗銀城街燈位右轉去沙田圍路,轉綠燈後,我與右線嘅大車一齊起步,想右轉前俾考官215踩停,話我太接近物體,咁就肥咗!仲有軚盤控制不當(原來我唔識推拉肽,要到考第四次前,張sir教我時我才發現,這是後話)

#泊車步驟#
1. 車輛入R波向後慢駛,中門玻璃窗看到支棍(扭盡左軚
2. 留意右邊鏡,見到半個G字回2圈軚(將頭轆回直
3. 將車輛(頭轆已回直)順向後行,泥擋緊緊過白線扭盡右軚
4. 確保右邊、左邊尾轆泥擋已足夠進入黃色卸貨區位置
5. 拉好手掣、入N波 (已示泊好)

#窄路掉頭#
1. 第一手
入D波向住右邊石壆扭盡右軚,到右邊車頭入石壆1/3(回2圈軚回直頭轆),到靠學牌邊將車輛停定(拉手制、N波)
2. 第二手
入R波扭盡左軚車輛向後行,留意右尾轆泥擋對好石壆底(回2圈軚回直頭轆),泥擋對好石壆面(將車輛停定、拉手制、入N波)
3. 第三手
入D波扭盡右軚完成窄路掉頭
以上要做到軚快車速慢

教車師傅羅文廸、考官 186、沙駕多石線(2023-04-06):丙部(路試)肥咗

第二次考路試,我仍然選擇羅sir做師傅,因為只跟過佢學,而且當時還覺得他幾好!但到了考試前一星期左右,我已經不想再跟他學車,因為佢只鬧不教,令我非常絕望,心想如果我合格咗一定去Facebook 唱衰佢,當然最後都係肥咗所以冇咁做!
吸收咗上次嘅失敗經驗,我除咗跟羅sir之外,仲有沙駕補鐘(張sir上 3堂,佢好好人,特別係教我轉灣技巧),還報咗學車易(莫sir上2堂,非常長氣嘅老人家,每次都係講相同嘅嘢,去到某個位要注意啲咩)及學車駅(范sir上1堂,雖然只有一堂,但感覺非常好,聽聞佢出咗去自己教,但只限私家車),仲入咗一個沙駕學車WhatsApp 群組(到現在我還是活躍分子),從中得到很多group 友嘅有益資訊。

2023年4月6 (四) 12:10 駕駛考試
今次肥嘅原因係腳掣控制不當!其實考官186有踩停過我(轉入汽車廠前安全島有名女子企喺度冇郁,於是我慢流過佢,但186好大聲咁叫我停,仲踩埋腳掣停我),但又冇肥我駕駛錯誤導致考牌主任採取行動!事後諗返,應該係我腳掣控制得唔好,多次震襯佢,所以肥我腳掣控制不當!

教車師傅黃文健、考官 211、沙駕多石線(2023-08-30):丙部(路試)肥咗

2023年8日30日(三)09:00駕駛考試
到第三次考路試,我要求換師父,於是沙駕派咗黃sir(三柴,羅sir只係一柴)教我,雖然只上咗佢7節,而且佢好少講嘢,教我時大半時間都係瞓覺,但一出聲就教到我嘢,仲俾我揸唔係考試嘅路線,令我進步不少!除咗黃sir, 我都有報沙駕補鐘(又係張sir上 3堂),還報咗學車易(又係莫sir上4堂及鄭sir 上1堂,好串滑咗牙嘅老油條),今次諗住一定合格,點知都係肥咗!原因係臨入多石停車場前,有架大垃圾車喺入口收緊垃圾,於是我喺對面線等佢收完垃圾行開之後先駛入去,等咗半分鐘左右,後面已經有十幾架車,仲呠我快啲行,考官211就問我點解仲唔開車?我話太窄入唔到,想等垃圾車走開先,佢叫我試吓入去,我就開車入去,之後211仲話我係咪入到呀?我心諗如果我唔等立即入去又會話我太接近物體肥我啫!呢個位肥咗我不顧及其他道路使用者、警覺性及判斷力弱。因為冇哂心機,去到插桅桿街轉入牛皮沙街前嘅燈位衝燈過咗白線,又肥埋未有遵照交通燈號指示!
考完之後,心情跌落谷底,決定出去考唔再報沙駕!

教車師傅張文廣、考官 181、永孝街細圈(2023-12-15):丙部(路試)肥咗

第四次考路試決定抽出面街嘅原因係沙駕WhatsApp group 入面有個谷友🍎第一次沙駕肥咗之後抽出面快期就2 take pass! 所以都想試吓出面抽快期,於是經另一谷友🦄介紹咗張sir俾我,抽快期前我已經約好張sir一但我抽中快期,就俾期我學車,經過三個月左右,12月4號終於抽中快期,我立即通知張sir 俾期我學車,揀日期及時間有少少插曲,因為我用手機版「智方便+」唔能夠登入去,到差唔多11:00都未入到(但10:00開始已經可以揀),我就喺沙駕WhatsApp group 求救,最後得到🍎幫手,揀到12月15號下午三點考永孝街!

第一次見到張sir, 俾我想像中要年輕得多,我以為佢係50-60嘅老資格師傅,點知原來係40歲左右嘅青年才子!由第一堂開始到我take 6 pass 為止,佢從未鬧過我一句(與羅sir剛剛相反)!我覺得學車時師傅唔係唔鬧得我,只係我希望鬧完之後教返我點改善就可以!張sir見到我做錯會教我應該點樣做去改善,所以我感覺跟佢學車無壓力又開心,因為佢成日會同我講笑話及佢學生啲趣事!

2023年12日15日(五)15:00駕駛考試
第四次路試,考永孝街細圈,路程最短但危機最多,我由開始已經特登望多啲鏡,小心翼翼咁揸車,到回程去學禁(返試場前的永基路)都好順利,點知去到永基路小巴站位置連續cut 兩條左線後,才見到一架大貨車在燈口前停低,我以為佢係等綠燈再開車,點知原來係死車,我去到佢後面一架車位左右停車,考官181立即同我講話呢架係死車係唔會開嘅,於是我立即打右燈望右鏡右盲區,之後cut右再cut左然後過燈位,有驚無險過咗,但心情受到影響,再向前行有死車cut右,181話我冇望右鏡,我話有,佢話我兩秒前望過,但開車前無再望,我感到有啲被屈嘅感覺,之後兩線會合我冇望左鏡就直接向前行,181即刻話我仲話有望鏡?!就咁樣我就肥咗未有查看交通情況!

教車師傅張文廣、考官 239、永孝街大圈(2024-02-07):丙部(路試)肥咗

第五次考路試,我之前已經同張sir講咗,如果抽中快期一定會搵佢教我,因為第四次肥完全係自己太激動先至犯錯,同張sir完全冇關。
幸運地,2024年1月23號又俾我抽中2月7號(年廿八),仲要時間(下午三時)同埋路線(永孝街)都一樣!

2024年2日7日(三)15:00駕駛考試
第五次路試,考永孝街大圈,路程最長但相對容易,本身以為年廿八學校已經放假,貨車運輸應該收咗爐,點知嗰日試場一出嚟啲貨車貨物多到你唔信!但都唔緊要,我都處理到,今次肥嘅原因係發台溫,發雞盲!我去到葵盛圍一個燈口轉左之後有班馬線,在我前面有架大貨車學神,行得好慢,當我過咗燈口去到班馬線前,見到轉咗紅燈,咁我就停低等轉綠燈,等咗一陣,後面又有好多車(好似第三次考試嘅情況),於是考官239就同我講根據香港交通條例,你係可以開車嘅!就咁樣我又肥咗停車位置不正確、不顧及其他道路使用者、駕駛錯誤導致考牌主任採取行動!仲有未能調整車速以適應交通情況我就唔知點解會肥!可能我揸得太慢?!

教車師傅張文廣、女考官 237、永孝街學禁(2024-04-29):丙部(路試)合格

經過5次肥路試,我問自己係咪唔適合揸車?但我無放棄,張sir都無放棄我!經過兩個幾月抽快期,4月16號又抽中4月29號上午11點15分考永孝街!竟然三次都抽中永孝街,既然上天再比機會我,今次我真係不容有失!終於皇天不負有心人、有志者事竟成!我第六次路試終於合格!

2024年4日29日(一)11:15駕駛考試
第六次路試,考永孝街學禁,雖然係學禁之前從未自己揸過,只能靠張sir示範給我睇及講解要注意嘅事項,但難度不高!今次考路試,準備非常充足,差不多所有嘅情況,張sir都有指教,再加上考車當日,張sir親自揸車到我屋企樓下接我,然後去試場示範多一次學禁段給我睇,知道當日有雪糕筒在路口,需要過物體處理,所以到咗我真係考呢條線,我完全冇壓力咁完成,除此之外,今次幸運地俾我遇到好考官,237係一個年輕女考官,其本上除咗指示我行車路線之外,佢完全冇講其他嘢,最重要係佢全程都冇篤過一下iPad! 令我全冇壓力咁完成考試!所以考車真係要天時地利人和配合、缺一不可!

成功攞到P牌,第一個要多謝嘅當然係張sir, 如果唔係佢從不責罵、無壓力、愉快學車嘅教學原則,好似我咁無天份揸車嘅人,真係唔知幾時先可以考到車牌!第二個要多謝嘅當然係我老婆同兩個女啦!我考6次車,老婆大人從未對我失望或者話我無用!佢每次都話因為我本身就無興趣揸車,所以考唔到都係正常!但係我而家對揸車好有興趣啦!希望之後可以全家一齊揸車周圍去!仲有要多謝嘅就係沙駕WhatsApp group 嘅同學,特別係🍎、🦄、劉瑪利、Janice Li、 Han…
我岩岩都見到
但你貼曬出黎不如cap 圖啦
好撚金鋼棒
沙駕都考三take 係咩玩法
Sor
我都沙駕 3 take 先pass, 一樣安安全全甩P, 日本自駕都試埋
沙駕肥到3次
雖然考6次 但又俾佢拎到牌
應該好快做馬路炸彈
想同屋企人一鑊熟

有錢就是任性
真係唔適合揸車
遲早全家死喺佢手上
永孝咁撚易考都要考三次
女友聽日考培正,求大家集氣
祝fail 然後你地分手
塊屄又唔係我既
點解要幫你集氣
唔好咁啦,連登有愛
聽講著3點式去考會易啲pass
係咪真架
上半身露半球,下半身黑絲短裙是常識
今日2 take pass
考完等成績時
比考牌官叫出去訓話
然後佢指出我啲輕微錯處
話我轉彎不正確
問我仲想唔想考多次
考官會賽後檢討

有咁好咩

唔好著太多
考官唔like
我果位有
但睇返連登
話佢嗰人有啲串
但佢又讚我揸得好地方
話我好肯上三波
考官number
之前柴10a俾183考, 佢考完都有話我, passed
反而再之前柴18又係183, 冇話我就肥
其實我覺得多過3 take 先pass
應該起碼要多一年p
6次係咩概念
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞