召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (114)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
油塘同掃桿埔比較,整體邊個難度高啲
我覺得掃
長沙灣運吉署walk in去拎牌多唔多人?
佢個網上預約死左
依家要攞籌
上次walkin搞P牌朝早8點幾到都拎到即日上晝籌
前日八點零到 拎籌排十幾
一開門衝入去 9點4走得
全港每條線都有啲位特別難
但掃桿埔最麻煩係路線中段係經過銅鑼灣路段,呢啲超旺商業區,多人多車嘅不確定因素肯定係幾個試場中最勁,真心唔建議揀呢個試場考
剩係起步開車望盲點,其他位無聽任何師傅講過開車要望盲點
想問棍van落斜起步嗰steps係點?鬆極力子成日都驚佢標前,有咩辦法改善呢個問題?
入一波之後極力子唔好吊咁高 (平路起步如果你吊一半高,落斜你咪當吊1/3)
由佢慢慢溜到架車冇左D臊動咪放曬然後拖break正常咁揸
臊動係咩意思
師傅應該有教你吊極力子一半然後數一、二再鬆
其實唔一定要數
你試下feel下架車你一吊極力子果下會有D微震同唔順暢(臊動)
然後數大約兩秒D聲就會順曬
D聲順左再鬆極力子架車就唔會chok
車震
右腳擺定係brake預備

你係咪習慣起步時入一波,吊好極力子,然後鬆手制架車就向前行果種方法
自Van學神想問
鴨駕回程入閘個直角左彎
唔踩過隔離線
大家點睇位同扭呔Timeing?
個考官會鬆返啲
係呀 你點知的
如果本身有個電單車P牌,貨Van pass左申請貨Van P牌,上運輸署網頁攪,係揀“新領”定“加領”?
教仔學院個基礎訓練係咪一定要上?如果我8月考7月先上堂會唔會太遲?
無咩點知,應該一般教車師傅都會教學生用依種方法
不過依種方法我淨係會用係斜路起步

一般路我係踩盡極力子腳剎,入一波,鬆手制,然後先慢慢起兩隻腳架車先會開始郁,所以我係習慣右腳係腳剎上面就算標前都會快啲剎得住,不過兩隻腳唔協調左腳起太快右腳仲踩實剎車會死火,所以師傅一般唔建議咁做
真係幾遲下
加埋d師傅唔係下下得閒咁易約
有冇得簡個早啲時間上
教仔啲師傅真係唔係咁易約
我見佢基礎訓練預約已經去到6月中,啫係我最快都要6月尾先開始上堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞