召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (114)

596 回覆
4 Like 2 Dislike
抽到快期下星期考
本身師傅無時間
想問大家有咩方法快脆啲搵到師傅?
預約好快咋喎,我都係預約上去,廿分鐘搞掂走人
學車王逐個問or fb開post
2樣都無咩所謂
反正唔會cut唔返出去或者捉你唔入返左線
如果唔係塞車,咪頂住個出口 人地爬你又唔係跟你尾又畀你頂住。仲要去到最後你原來唔係出,你想畀人問候就繼續
貨van嘅話, 擋風玻璃右下角掂到行車線條白線就係正中間
不過間中眼尾𥄫下就好, 唔好完全依賴佢, 最緊要都係睇遠啲
想問下p既你地會買咩車用品
唔該哂2位

學車好多野冇教
電話無線叉電座
如果條行車線闊度係偏闊 而前面有死車要過
到時應該照有返一個車門距離 但會踩啲隔離線咁過佢
定會選擇唔夠一個車門距離 得半個車門多啲 但自己線內過死車
一定係留返一個車門距離,再踩住線過,要做過線過死車動作

我以前元朗考,一條考線遇十幾廿次呢d 情況,個時練到熟到不得了
係咪打右燈再望鏡抽出去再望鏡先打返左燈
打右燈,望鏡,望盲點,死車前最少兩個車位抽出去,踩線直行,司機位過左死車車頭,望左邊,睇車頭有無人,打左燈,入返左線

死車前最少兩個車位是重點,少過你都有大機會肥急速扭軚,同埋太接近物體

只留半道車門位就會肥太接近物體
仲有踩線過死車,而隔離線係對頭線,一定要睇對面有無車黎緊,同埋要判斷你踩線既時間會唔會影響到對面車行車

因為你會用左對面人地條線,人地對面車先有優先使用權

如果佢好快會過到黎,就一定要讓左對面行先

而如果你判斷到你正常車速,你會快過佢過,你可以選擇你踩線過先

如果條路唔繁忙,你可以confirm 對面線無車,先踩線過死車
仲有,你入返左線時,要confirm你車尾已經過左死車車頭先好慢慢扭軚入
想問有無人知白雲街兩唔係大埔道個條點行
上左兩堂下星期補考
但師傅好似記錯錯線
一路見到第二啲車係唔同地方行出黎

係咪總共得兩條線
自己上網check 仲快
T字單程路口點知啲車係邊個方向黎?望左望右都冇車 比人話停係度咁耐
前面又見唔到有路牌
十字先啱
你出路口轉左定轉右
sorry係十字
我要直行 前面有停sign
但係左右邊唔知啲車邊度黎
個頭所以兩邊望都冇車
比人話冇車都停咁耐
有無咩例子係單程十字路口只准直行
我都想研究下因為我未諗過你呢個問題
係咪再對上一次揸車就係考牌成功果日

如果咁樣呢 假設我要直行 咁我係停sign前面停一停
咁我埋到去點知啲車邊度黎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞