有冇人覺得Leon 黎明真係一個不可多得嘅傳奇

269 回覆
139 Like 18 Dislike
有冇睇YouTube上面1995年那夜我們在霓虹燈下起霧演唱會片段,尾聲嗰陣Leon問啲friend可唔可以唱番首夏日傾情俾佢
呢條片,係我睇過最有感染力嘅演唱會片,沒有之一。
真係睇到喊,嗰陣Leon經歷咗一啲唔開心嘅事(經理人事件,有興趣自己上網睇返) 好難得將所有嘢重回正軌再搞咗個演唱,適逢自己28歲生日
Leon眼濕濕,呢一幕睇到我喊,Leon嘅演唱會可能唔係最華麗 但係一定係最有感染力
嗰年佢着住白色衫唱送你一瓣的雪花/情緣,從天而降 靚到癲 成個白馬王子咁。
佢好真心咁同啲歌迷講多謝,真係睇到喊

九五年前嘅佢仲係有啲稚氣 童趣 好sweet好活潑大男孩咁,但係經歷過好多嘢之後就尋找咗變成憂鬱貴公子氣質

可以睇返1992年一夜傾情演唱會

不過之後嘅Leon有時都會流露出嗰個活潑可愛小男孩嘅佢1997年演唱會嗰陣啲歌迷摷亂咗佢個髮型佢都冇嬲,仲作勢打個歌迷勁得意 (我上面有quote ,
有興趣自己碌返)
加埋每一次歌迷送嘢俾佢,佢都會好禮貌咁接收晒坐喺高層嘅歌迷想送嘢俾佢佢會叫人哋拋落去
淨係鍾意Leon好欣賞哥哥,覺得哥哥好有味道但Leon先係我嘅偶像
王菲就OK啦,我覺得佢真係好型好有氣質
Twins對我嚟講完全唔入流唔會鍾意佢兩個
你自己嘅top 10定係佢代表作先
哪有一天不想你 只要為我愛一天 如果可以再見你 對不起我愛你 我這樣愛你 我的親愛 夏日傾情 一夜傾情 願你今夜別離去 今夜妳會不會來 今生不再呢啲都冇?
退一級,冇咁經典嘅都起碼有相逢在雨中 夜夜夢中見 無名份的浪漫 如果這是情 沒名字的歌無名字的你
從今開始 一生最愛就是你

呢啲係咪你自己最鍾意嗰10首
竟然係郭富城,佢唱歌最難聽喎不過佢以前演唱會係真係正嘅,始終跳舞勁,黃腳雞之後嗰個演唱會係真係好好睇全城熱話仲救返佢事業
90年代嚟講我淨係聽黎明 王菲 哥哥 陳慧嫻 梅艷芳 搭多個Shirley
不過當然聽得最多係Leon
心難say ~~~~
你仲熟過我不過睇返好多首都識,即使當年我係唔聽佢嘅歌(廣告就會睇),其實四大天王之後已經出唔到巨星開始沒落真係感到唏噓
永遠記得,當代回憶
我身邊就算鍾意Leon嗰啲都成日講佢走音
我個Apple Music有專屬Leon嘅playlist有140首歌,不過當然唔係首首都聽得好熟
嗰啲錢係爸爸俾我讀書嘅 就算真係食(大麻)都將來賺到錢先買
四大天王之後巨星時代已經隕落
當代叫做好少少嘅就只有張敬軒
近年就有MC不過對比起Leon 都仲係爭緊啲氣質同埋星味 不過冇計時代唔同
但MC唱歌好
不過到我大個咗嘅時候,我就覺得自己係唔啱食嘅
https://youtu.be/YQbjdiIA8YY?si=LybZzIcxa2FlylFV

呢個訪問令我覺得佢口才好好 思路清晰 好識大體
仲要本身應該係要嬲到爆但都可以EQ咁高
佢都幾聰明完全唔同平時啲人話佢金句王咁
佢不嬲好有智慧
1991年頒獎典禮嗰陣個嘉賓都已經讚佢靚仔見面好下面係蘊含好多智慧

只不過佢講嘢好得意啲人就以為佢鳩,其實佢不知幾醒
同埋佢同豬皮冇拍過拖,係豬皮經理人炒作
黎明經理人指名道姓咁講埋係豬皮經理人炒作成件事出嚟捧佢上位
如果真係拍咗七年拖點會一張相都冇俾人影到過,要知道狗仔隊幾叻 咩都影到
同埋佢咁有智慧 真係唔覺得佢似會為情自殺嘅人嗰陣
嗰陣娛樂圈啲人聽到都第一時間話黎明冇可能自殺

反而嘉欣同周海媚呢兩個好多蛛絲馬跡加埋佢模棱兩可應該有都唔出奇
正路,依幾個當年當紅好受後生歡迎,以為你會聽鄭秀文,當年後生好鍾意佢雖然鄭秀文當年除咗後生其實好多人唔鍾意佢
https://youtu.be/v_mrobsGtoY?si=C2lIDbXgbD8VqPdM

49歲嘅Leon依然風度翩翩 文質彬彬
狀態勁好,講起着西裝佢喺娛樂圈第二冇人認第一
鄭秀文係我哥哥嗰個年代鍾意(佢90年代中)
不過到而家聽返鄭秀文啲歌其實都唔老土
有冇拍過拖都唔係重點
佢好似真係幾鍾意厚唇 舒淇 樂基兒 徐子珊 呢啲傳過緋聞/ 結埋婚嘅都厚唇
重點係比人寫到死咗好癲
出埋啲楊千嬅容祖兒mk鋒依啲嚟接捧,搾乾埋最後嘅資源,依啲質地點捧都去唔到巨星級㗎啦
同徐子珊呢啲應該好流一齊拍過長情咋嘛
樂基兒就真係勁索勁靚勁有氣質 又高身材又好 完全ABC樣
以前啲人成日話佢醜樣

Leon好似鍾意女仔隻眼大同埋個嘴靚(嘉欣同周海媚隻眼都大同埋靚,尤其是嘉欣個嘴勁靚)
好慘俾人寫到自己死埋,佢有講過話冇乜特別鍾意咩類型,但佢唔鍾意女仔主動追求佢
楊千嬅呢啲其實我都唔知佢有咩好紅
樣又唔係靚喎 身材又冇氣質又冇唱歌又唔係勁
都係多得林夕 wyman 以前咁錫佢,俾咗好多好嘅作品佢
佢都叫做掹車邊算係最後一個粵語樂壇入面仲嗌得出名嘅女歌手,起碼叫做拎得出有好多代表作
佢個人私底下點係另一回事,但佢啲歌又真係膾炙人口

MK檸檬呢啲簡直7
佢有呀 但唔係講外表
佢有講過自己係好傳統嘅男人
所以佢同樂基兒應該唔係好夾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞