有冇人覺得Leon 黎明真係一個不可多得嘅傳奇

269 回覆
139 Like 18 Dislike
毅進生一講嘢直程好似弱智仔
黎明陳冠希梁朝偉Leslie嗰啲直程完全唔同級數,一開口係令啲女更加死心塌地
咁有火花好想睇
以前娛樂圈真係好有火花
嗰陣關淑怡寸王菲唱歌唔係長氣就係好,欠缺感情,有待磨練王菲扮晒虛心接受批評,嗰陣王菲最叻扮謙虛同傻笑扮純情,仲要加埋佢對水汪汪嘅大眼睛,楚楚可憐,以退為進,呃晒全香港,然後關淑怡被人屌眼紅王菲然後嗰陣王菲拍劇成日請假返北京得罪方中信,但又係方中信被人屌粗野不文,嗰陣王菲係唔會被人屌,萬千寵愛
一講嘢即刻現型,邊啲係巨星好容易分得清楚所以陳慧琳真係好唔掂,後生嗰陣唱片公司掩飾得好好,再加上賣佢cool少講嘢
王菲老豆北大畢業但唔信國民黨,留低咗唔跟阿爺成家去台灣,之後好似幾窮下不過嗰陣係國民黨輸咗內戰嘅時候,留低亦人之常情,佢阿爺係國民黨立委先要走,佢阿爺本身醫生之後又係北大再讀國文畢業,知識份子世家黎明阿爺就係國民黨空軍高官出身
但王菲阿爺嗰家一早好多人去咗美加台灣兩邊走,佢阿爸過咗嚟香港之後移民潮過埋去美加,王菲嗰陣亦搞掂加拿大移民申請批咗,本身就係諗住當香港踏腳石攞香港戶籍過去,但佢男友後老公有案底唔批先過唔到去,不過成家人已經走晒
其實陳慧琳真係主要靠包裝紅起
佢最多都係身材好,個樣真係麻麻哋係依家啲人冇嘢講先話佢keep得好咋嘛,我又唔覺得佢靚
我成日都覺得陳慧琳隻眼同個嘴好奇怪,唔識講
唔係醜樣但係睇唔順眼,佢外型極其量叫唔醜,但真係講唔上靚

咁樣我覺得王菲靚過佢添,氣質超班
不過王菲主要都唔係sell樣
講起Shirley我都覺得佢幾有style又型唱歌又好聽
佢翻唱忘記他真係好正

把聲好聽到爆 到呢一刻香港樂壇都搵唔到一個類似style嘅人

佢又玩唔同風格嘅音樂,行得好前
可惜退出樂壇 唱live真係好唔錯
一講起講嘢我諗起張柏芝佢把聲一開口係令人覺得驚嚇 靚到咁嘅外貌竟然係咁嘅聲
同埋佢講嘢有時會騎騎呢呢咁,唔識講

女明星嚟講一開口好有巨星風範,我諗起曼玉
當年佢後生唱live出名唔掂,反而王菲係穩陣唔洗同佢擔心嗰批,同班歌后好似蘇芮嗰班唱都不落下風 甚至當年係香港第一個直接唱Whitney Houston 嘅I will always love you 都掂,點知風水輪流轉,王菲做咗阿姐之後開始冇咁穩,結婚生女正式變得唔掂,反而關淑怡開始變得穩陣
當年好多人以為會係佢哋兩個接天后捧,兩個條件最好,有外型氣質,唱歌好聽,Shirley 連跳舞都好掂,點知之後會係彭羚同鄭秀文
兩個真係天生嘅宿敵又火藥味濃背景又好唔同,兩個初出道都係叫Shirley ,王菲仲未成熟,關淑怡就一嗚驚人,點知之後風水輪流轉,關淑怡嗰勢慢慢跌落嚟而王菲慢慢升上去仲改埋英文名避開Shirley (佢紅咗之後就唔會應叫佢Shirley 嘅人)最終王菲終於追上嚟,Faye n Shirley 都係嗰時熱門嘅天后人選,最終受傷女人令王菲正式將Shirley 拉開距離,甚至超埋林憶蓮,而關淑怡就因為續約拉鋸戰嗰勢停咗落嚟,到佢搞掂晒正式發力而王菲嗰陣就已經做咗阿姐
兩個又同時剃超短髮攻台,兩個其實真係天生宿敵,之後嘅彭羚同鄭秀文都唔係幾達到以往天后嘅條件
因為我冇經歷過佢哋嗰個年代所以我好多嘢都唔清楚上網搵嘅片或者嘅資料都冇你呢啲咁清晰 或者咁多資訊
多謝師兄嘅高質留言
我一直以來都覺得佢兩個嗰個風格有少少似兩個都唔係玩典型嗰啲靚女風/sell樣/身材(唔似陳慧琳嗰種)
獨樹一格 我行我素 好前衛好型咁

兩個唱歌都係有自己好特別嘅風格尤其是Shirley把聲勁haunting
佢唱忘記他我真係聽到毛管戙
王菲把聲就唔使講啦得天獨厚,直程係天使之音

佢兩個真係有少少似,到最後大家都係唔再爭名奪利
Shirley直程淡出咗成個圈子,兩位到而家都仲係冇人接近或者超越
林憶蓮又係經典,啲女人味衝晒出嚟,果然係做DJ出身葉蒨文就行傻大姐義氣仔女路綫,王菲爆紅嗰陣就行溫柔純情加女人味路線,個個都唔同風格。
陳慧琳嗰陣初出道啲歌路扮王菲不過失敗,到佢轉歌路先真係紅佢嗰陣日本讀書返嚟,賣才華才女人設,大家閨秀有錢女再加上有身高,行型cool路線sell氣質,然後啲人就話佢又靚又叻有氣質娛樂圈清泉(但我唔覺佢靚,啲人可能印象影響咗),嗰陣真係掩飾得好,之後現晒形,邊忽似才女
以前個個唔同風格個個都係無可取代個個都係各有各自己嘅路線同埋fans
林憶蓮係典型嗰啲唔靚但係有味道嘅女人
聽佢開口講嘢就知啦
佢唔開口企喺度以為佢好似好cool 好高高在上咁,一開口完全唔同講法
包裝同埋marketing真係好重要
你睇吓啲人依家可以話嗰個乜鬼Jeffrey靚仔過希哥話肥姜係黎明接班人接班 Anson Lo係郭富城接班人之類

陳慧琳係高同埋身形靚,但我到而家都唔識欣賞佢個樣
不過係典型唔乞人憎幾sweet幾善良嗰種性格,所以就吸納到咁多女fans
好似都係啲女人覺得佢靚多
嗰陣男人覺得佢都幾正㗎,因為sell日本讀書有才華有錢女阿嘛,點鬼知被人昆咗不過同期男仔鍾意梁詠琪多,靚女啲sell清純玉女,嗰陣嗰勢好過Kelly,不過太好勝自爆咗,之後啲男仔走去撐Kelly ,花花宇宙嗰期佢好紅,某程度上佢亦好好彩啲對手全部自爆尤其男仔男人追開嗰批,所以去晒佢嗰度,再加埋佢本身有嘅女fans
嗰陣 Gigi 好勝,王菲離婚好多花邊新聞之後仲要痴埋柒頭鋒幻想破滅,兩個最得男人心嘅女歌手正式自殺式花式自爆,再加埋佢跟風玩電音,造就咗佢
好勝Gigi好耐冇聽過呢個名
其實我都覺得梁詠琪靚啲,同埋佢又高呢
啲歌到而家聽返都好聽㗎,陳慧琳某啲歌到而家聽返會有啲老土,Gigi嗰啲又唔會
Gigi 身材同樣都唔錯 佢carry短髮好睇過邵美琪好多
個樣又sweet啲,邵個樣我真係唔識欣賞,混血風情又唔係,冷艷高貴又唔係,淨係覺得佢塊面好大

講樣我覺得Gigi靚過陳慧琳

不過成個package咁計咪陳慧琳做得好啲,鬼咩屋企咁有加底幫佢塑造到才女咁嘅形象 富家千金+高智才女+性格sweet可人
真呀,個個風格唔同把聲一聽就知邊個,依家嗰啲完全分唔到邊個打邊個

林憶蓮嗰陣又夠潮,潮人新時代都市女性,sell女人味,大多數都係男仔fans 而王菲爆紅嗰陣啲fans好多亦同時係周慧敏fans,兩個嗰陣男仔男人迷得最勁,然後反玉女嗰批男仔其實係追金毛強嘅鄭秀文,不過鄭秀文冇男人市場葉蒨文拍戲紅嗰陣就有男fans,唱歌就主打女人路線
主要係太好勝一舖清袋,本身sell清純玉女形象而唔係依家嘅臭閪形象,其實依家好多臭閪形象嘅明星當初都係因為sell純情形象走紅之後幻想破滅先咁大反彈佢嗰陣嗰勢係好過Kelly ,但Kelly 撞正Gigi 王菲自毀式自爆又真係好彩,老實講兩個身材係好過Kelly ,Kelly 係高 ,但有少少似大山婆
王菲謙虛積極形象變臭寸懶惰唔緊要,食埋煙又行中性壞女孩風格破壞當初純情形象都唔緊要,甚至唔點唱廣東歌話廣東歌市場唔大都唔緊要,結埋婚生埋女都唔緊要,佢趕走咗好多男人fans依然有大批男仔fans,點知又離婚花邊新聞之後仲要痴埋柒頭鋒食𡃁仔,佢啲fans正正就係最睇唔起柒頭鋒嗰班人,兼將佢執著專一嘅形象破壞晒,正式趕走晒自己啲fans,屌得佢最勁往往都係佢以前啲fans,尤其王靖雯啲fans屌得王菲最勁
兩個將自己嘅核心fan base 自爆,先真係到Kelly接收,啲男fans加埋自己嘅女fans同埋跟黎明玩電音,有一期真係好紅,不過紅咗一排好快跌返落嚟,形象好快變得老土,始終佢嘅核心fan base 其實好弱,潮流一過就冇咗嗰勢,女仔fans始終鍾意sammi 多啲。
佢買大麻都係用自己啲錢買
吉蛇??
你都精神病 MC條凸嘴矮撚 睇醫生啦仆街
係呀係呀 全世界都靚仔得MC醜樣得未?
講中咗你邊條尾呀,你係咪想溝MC溝唔中所以發神經啊?
吉蛇熊貓分蛇
快撚d死啦你 嘴凸矮撚吹到香港男神
你邊隻眼睇到我話佢喺香港男神?
你去睇醫生啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞