加拿大移民工作搵工憤鬥區 (10)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike

簡單到d 野放邊都要開會
你決定完同我講咪得囉
啲鬼成日問邊啲係 priority,到manager 答完佢,佢哋真係會 ignore 非 priority 嘅 task

根本呢條問題唔應該問,喺腦細眼中,樣樣都要做,解決眼前問題係重要,但唔代表要ignore 其他野,但啲鬼唔會明,因為佢哋未試過亞洲人嗰種multi task。

佢哋只會做完一樣先會start 第二樣,唔識得 parallel 進行
然後果樣野唔識做就停喺度叫人幫手叫到有為止 唔識去做其他task嘅
唉真係 我做間西人公司都係
老細講完priority,成班弱智就衝去做
啲非priority嘅case就hang曬機一樣都無做
積壓到半年前嘅都未搞掂嘢
到有人投訴/要追數就個個卸膊,鬥拖
最後連人地封email都搵唔返

最慘係啲人蠢又要扮做到嘢
又唔識自己諗點做,唔識multitask
我做細嘅要教返supervisor做嘢
話埋俾佢知我點做,佢仲一知半解懵下懵下
轉個撚頭又問問問,唔識自己理解下
明明好簡單一件事,三兩下搞得掂
係要拖曬其他人落水開會傾
開多幾次會又吹到自己好忙好多野做好多貢獻
唔好話係個別人/公司問題
係香港我好彩未遇過咁嘅老細
返工係chur但做嘢有效率,唔做弱智嘢
大家都想快手搞掂唔好拖
無錯,真係坐喺位等到你得閒為至
同我公司一樣,啲同事狗衝去做 priority 而無理core business 嘅野。而我就有時間攝住做,雖然做唔晒,但到爆鑊嗰下我都追得切,其他同事就瀨晒屎

我發覺呢到嘅野唔係好識企高一級諗下如果自己係manager / supervisor,你會點做。

下下等人spoon feed 真係覺得自己返緊庇護工場咁
搵工區變咗吹水區,係咪個個有工翻
其實應該咁講,就算有工返,但份工都可能西西地,大家都係騎牛搵馬頂住先
我覺得大家都有工返嘅,好多都嚟左一段時間,唔返工真係食西北風,係份工垃圾先呻
加拿大d job market真係俾狗屌 今日in份工 我已經做緊野 講埋個package俾佢知 佢都仲壓9低過我依家份工個價 即刻同佢講無興算9數
你有冇講expected salary定就咁講current salary幾多咁?
呢邊啲人做嘢根本鳩到仆街
連基本約咗人守承諾嘅觀念都冇
兩份都係,約撚咗meeting,到約定𠴱個時間就no show,事後再覆太忙唔記得要再約
而我就晨早仆返去等開會
send 個email 叫佢做野,有埋 ticket number 都唔會做,一味就話忙,但又食兩個鐘晏,又講私人電話。

又懶又柒,淨係識 small talk 諗點connect 其他人,無諗過做好基本本份
咁你自問自己英文如何?英文唔好硬傷嚟喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞