加拿大移民工作搵工憤鬥區 (10)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
其實啲人講幾個月,首先頭兩個月已經周圍去玩先,其次搵工都有要求。真係乜min pay工都肯做既話,拎完sin一星期都開得工啦
有咁易揾咩 我唔諗住揾本行啦都知唔會揾到
打算min pay儲鐘 pr後再讀書轉行算
其實平均大溫既香港人黎到搵幾多人工左右?
我個fd佢話佢淨係搵到稅後4k,但我覺得其實稅後4k都係兩萬零港紙⋯夠唔夠洗?
記得早輪呢個post先有個巴定絲
話有大溫retailer可以refer跟住成堆人撲出黎留contact
唔夠,Reddit 話10K都唔夠
稅後4k應該差唔多稅前65-68k到

高過好多新移民which is只係搵40-55k

洗就一定唔夠洗架啦
咁咪係,人地印度人就真係咩都肯做,仲係到賴人地搶晒啲工
其實呢個國家講就講話好左膠好平等
但我發現好多工都剩係請女人,尤其文職對客個啲
佢又唔會講到明唔請男人,但會用好多其他原因reject你
對客搵女人好正常,唔通又請個女人紮鐵咩?
左膠嘅所謂平等,只係優待班騎呢人。
D狗西 women program
asian無份 得nigga有
因為asian 夠叻,公司比例夠高
識人既1個月即請,但min pay工唔好做,企足一/半日/手腳痛
代表加拿大多謝你嘅付出
單身夠洗
家庭double都唔夠
呢到木工都好多女人做
要儲鐘可以點
邊啲濕鳩工唔係咁, 希望慢慢愈跳愈好

我就最差剩係倒食物渣+洗好多熱碗碟。
其實以前係歐洲啲中餐館洗碗真係覺得好污糟
唔係指環境污糟, 而係講緊兩盤水一盤係咁易碎下, 就放另一盤過一過去算, 再拎上黎仲有洗潔精
仲記得啲白飯要回收留黎炒飯比人食

可能香港都係咁
回收白飯CLS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞