加拿大移民工作搵工憤鬥區 (10)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
祝大家龍年有T4 試工有錢 非最低工資 冇比人屌
一星期夠30粒鐘 兼半年內搵到工 加油
https://www.youtube.com/watch?v=3YtmrhhipD8&t=651s&ab_channel=MIFAMILY%E7%B1%B3%E6%A0%BC%E6%A0%BC%E5%92%8C%E5%A5%B9%E7%9A%84%E7%88%B9%E5%A8%98

做3個月算耐啦
識幾個fd 都做過Td
都係返左一個月都無就quit
要做啲乜?畀客打上嚟屌?
比客屌
佢好彩 大把人係40-60k爭扎緊
所謂加拿大格式CV姐係點
冇冇大概template?
google 過都係d modern CV 格式
白底黑字 2頁內 single column 會比較易過ATS
如果你insert完CV 佢auto幫到你fill啲位就大多數過到ATS (至少我係用呢個方法嚟check)

唔好加咁多唔關事嘅經驗
解釋以往工作經驗嘅內容最好可以量化到帶嚟嘅成效
普通文科仔黎講,係咪轉行努力爭取入工會先係出路?
做返自己果行,或者搵人自己鍾意做嘅工
好多人係thread 放負
不過呢條港女又幾on9
係到講自己冇錢住好d 但冇錢又去旅行

係咪嚟得加拿大嘅人都着重居住環境多啲呢?
身邊唔少人都好捨得租apartment住
而我只係一個租緊$1500 basement包水電網嘅窮撚(同男朋友一齊 即係每人750)
然後儲埋啲錢周圍去旅行
我一直好想要cozy home,但又好中意周圍去,比着大家會點揀?
1️⃣寧願唔去旅行,攞啲錢住好啲,即使儲唔到錢
2️⃣住細啲住basement,將啲錢落去旅行,都係儲唔到錢

結論係,屌你老味,係加拿大真係儲唔撚到錢,今年仲要冇稅退,再倒貼俾政府養homeless🫂
我都係住basement,一定要旅行
邊條女
有冇人係long d / 因為long d已經放棄
做好自己算啦
下下理人地做乜
要講嘅話,佢有得同男友一人750去share 已經贏過好多人啦
其實我覺得同HK send嘅好似無乜分別?
我都有女友share 1400
咁你會唔會又想住好d ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞